Cytat:
Napisał matjas
jakkolwiek pod wieloma względami /min pod względem świadczeń gwarancyjnych - w tym również tych PO gwarancji/ podziwiam markę ze śmigłem, tak są oni, wypisz, wymaluj przykładem na robienie z klientów królików doświadczalnych. Oczywiście - są na tyle ogarnięci, że potrafią wypuścić na rynek produkt 'już wystarczająco dobry' a resztę dotestować w praniu - ogłosić parę akcji naprawczych, wydać parę euro na poprawę i w ten oto sposób, od kilku dekad  , ostatnie lata produkcji każdego modelu BMW uważa się za najlepsze.
czy chińczycy świadomie idą tą drogą, nie sądzę. czy będą magazyny części i czy są w stanie to ogarnąć? nie wiem i nie wiem czy mi na tym zależy.
natomiast konkurencja dla marek w europie na pewno by się przydała ale o tym mówiono już ad nauseam - europa dla Hondy czy Yamahy to jest kibel a nie rynek.
|
jak kolwiem mam sporo do czynienia z tą marką i moim zdaniem to jest po prostu plan a nie przypadek, od zawsze pierwsze modele mają problemy co bardzo przywiązuje klientów do ASO, później tak ok 50.000 zaczynają się zużywać elementy, które nie powodują ustarki ale dokuczają coś stuka a to puka i zazwyczaj pierwszy właściciel z dużym portfelem kupuje kolejne śmigiełko a ten drugi kupuje i się cieszy... bo z historią ASO i od pierwszego właściciela. Trochę do tego dokłada. Jaki model by nie był to ma dobrze zaplanowane usterki które na bank wystąpią i każdy będzie musiał wydukać trochę talarków podkreślam każdy jest to tylko kwesita przybiegu. A już mistrzostwem są pewne tzw. standardowe stuki i puki, których co niektórzy bardzo mocno próbują wyeliminować przy okazji wymieniająć 30% części by na koniec się poddać bo jest jak było. Co bbardziej ogarnięci w marce wiedzą, że są to symptomy planowania i trzeba wiedzieć jak i można poprawić producenta a nawet trzeba. Dla mnie mistrzostwem jest zaprojektowanie rozrządu w wodniakach z wałkami pośrednimi za 3500zł szt. i każdy będzie musiał je wymianić na nowe

oczywiście u nas w pl da się poprawić producenta a przy okazji zrobić to za 1/5 ceny oryginalnych części na częściach dużo lepszej jakości (łożyska). Temat szeroki jak rzeka. Nie mniej jednak roi się co trzeba i się jeździ bez większych problemów.