Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 12.10.2025, 18:47   #37
jagna

jagna's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Z.Góra
Motocykl: BMW F700GS, DR 350
jagna jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 9 godz 6 min 35 s
Domyślnie

Biuro podróży "Jagna Tour".
Jakbym nie była geologiem, to pewnie bym organizowała wycieczki, uwielbiam planować trasy
Tylko nie wiem, czy dałabym radę z uczestnikami tychże wycieczek

Wracając do USA.

Były siusiaki, a teraz kolejne

Oznaczenia dróg stanowych w Utah (każdy stan ma swój zatwierdzony typ tabliczek):

Nie wiem jak wy, ale dla mnie to są po prostu kupy.
Kupy z dziurką.

Za każdym razem, kiedy mijaliśmy te oznaczenia, zastanawiałam się, co autor miał na myśli i z czego to się wzięło.
Nabliżej kojarzyły mi się dawne kamienie kilometrażowe w Rumunii

Miałam wygooglować o co chodzi, i dopiero dziś zapytałam chata gpt. Oto odpowiedz:

Ten "kopczyk" (jaki kopczyk, kupa po prostu!) nie jest przypadkowy, pochodzi od stylizowanego kształtu skalnej formacji (Butte / Mesa), czyli symbolu krajobrazu Utah.
To nawiązanie do czerwonych skał i płaskowyży południowego Utah, takich jak Monument Valley, Arches, czy Canyonlands.

W latach 40. - 50. XX w., kiedy stany zaczęły projektować własne oznaczenia dróg, Utah chciało, by ich znak był unikalny i rozpoznawalny wśród innych tarcz.
Zamiast używać klasycznej amerykańskiej tarczy (jak U.S. Route), zaprojektowano kontur przypominający skalny kopiec lub butte - charakterystyczną formację geologiczną pustyni Kolorado.

Oficjalnie kształt ten w dokumentach oznakowania stanowego Utah bywa opisywany jako "beehive-shaped shield" ("tarcza w kształcie ula") - i tu pojawia się drugi trop...

Alternatywna (i równie prawdziwa) interpretacja:

Symbol "kopczyka" (kupy!!!) to też naśladownictwo ula pszczelego (beehive) - czyli oficjalnego symbolu stanu Utah

Utah od czasów pionierów mormońskich nazywane jest "The Beehive State". Ule symbolizują pracowitość, wspólnotę i samowystarczalność. Wiele symboli państwowych Utah (herb, flaga, pieczęcie) zawiera ul w identycznym kształcie kopczyka.

Dlatego znak drogowy też wykorzystuje stylizowany kształt ula, by zachować spójność z tożsamością stanu.

Podsumowując:

Kształt tarczy dróg stanowych Utah - ten "kopczykowy" lub "pagórkowaty" - pochodzi z symbolu ula (beehive), który jest emblemem stanu Utah.
Wtórnie przypomina też formację skalną (butte/mesa), więc wizualnie koresponduje z krajobrazem stanu.

Jaki tam ul, widział ktoś ul w takim kształcie?

Kupa, i tyle.