Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 30.05.2021, 11:52   #24
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 2 tygodni 16 min 44 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał nabrU Zobacz post
To akurat chyba jedna z ikon Szkocji - zamek Eilean Donan, o który zahaczyliśmy po drodze na Skye.

EDYTA:

A propos zakupów. W lokalnym sklepie sieci Co-Op była niewielka półka z polskimi towarami. Majonez Winiary, polskie czipsy, mleko Łaciate itp. Nic to niezwykłego tu w UK w dużych miastach, ale w małym miasteczku w Szkocji to było zaskoczenie...

Nie wiem czemu takie zdziwienie? Gdy w 2006 roku na zaproszenie importera Grantsa pojechaliśmy zobaczyć ich destylarnię, to byłem zaskoczony że praktycznie w każdym sklepie w Edynburgu byli ludzie z naszego kraju. Jadąc do destylarni już autobusem podstawionym przez organizatora, zatrzymaliśmy się w jakiejś dziurze, dziura była mała ale pub w tej miejscowości był chyba najważniejszym miejscem w wiosce. Gdy nasz opiekun zaczął się męczyć z zamówieniem po angielsku, spojrzałem na barmana i powiedziałem do kolegi „ myślę że możesz przestać się męczyć i zamówić po polsku” oczywiście miałem rację . Skala zjawiska była tak ogromna że nawet przewodnicy po zamku w Edynburgu byli z polski, przynajmniej ci których spotkałem.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg 046F2BA1-10DE-4140-A143-763D576BE968.jpg (614.0 KB, 15 wyświetleń)
Typ pliku: jpg 811D0645-2D91-4732-B390-83E8C8EC89F5.jpg (545.4 KB, 15 wyświetleń)
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem