Cytat:
Napisał mdxmd
Klim na Skandynawie (klimat) to idealne rozwiązanie, generalnie wszystko co ma membranę w warstwie zewnętrznej będzie git, jednak gdy przyjdzie Ci wybrać się latem na południe naszego pięknego kontynentu będzie jak w namiocie foliowym uprawy pomidorów.
|
Ja mam na to bardzo dobre - moim zdaniem - rozwiązanie.
Otóż ma Ci ja kurtkę Rukka Cosmic czyli laminowane trzywarstwowe Gore Pro od lat prawie 6 lat (i poza odblaskami, które odlazły jak opisałem wyżej) nic się z nią nie dzieje i na brytyjskie klimaty jest idealna, nigdy mi nie przemokła itp.
Do jazdy w upały zakupiłem kiedyś kurtkę
Rukka Airider czyli letnią kurtkę na bazie Cordury AFT. Dla niewtajemniczonych to kurtka w całości (poza rejonami protektorów na barkach i łokciach) zrobiona z drobno tkanej meszowej Cordury. Stąd nazwa AFT czyli Air Flow Technology
Obie te kurtki mają identyczne protektory D3O. Tak wiec normalnie w jakąś daleki wyjazd w upalne rejony zakładam Cosmic'a, a w bagaż zabieram Airider'a (bez protektorów). Airder z wyjętymi protektorami zajmuje mniej miejsca, niż np bluza z kapturem.
Oczywiście nie jest to ideał, bo trzeba przełożyć wszystkie protektory plus Cosmic bez protektorów już taki mały i lekki nie jest (ale bez przesady, da się ogarnąć w bagażu).