Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02.12.2020, 11:54   #2
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 11 godz 40 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Pytanie do użytkowników automatów , jakim prądem ( nie napięciem) ładuje ładowarka 10A przy podłączeniu np akumulatora motocyklowego powiedzmy lekko rozładowanego dajmy na to ok 50% ?
To samo pytanie przy ładowarce 5A.
Chodzi o ustalenie czy prąd ładowania jest redukowany ze względu na małą pojemność czyli do ok 10% czy pompuje więcej.
Konkretne pomiary mile widziane.
Wiadomo że akumulator motocyklowy potrzebuje prądu 0.5-1A a tak małego ładowarka np 10 A może nie dać stąd pytanie o pomiary.
Transformatorowym mogę sobie zredukować prąd pokrętłem lub żarówką ale automat zrobi co mu tam fabryka wymyśliła.
Błąd logiczny! To akumulator poprzez stopień naładowania decyduje o maksymalnym prądzie jak pobierze z ładowarki czyli im bardziej rozładowany tym większy prąd ale nie większy niż maksymalny prąd ładowania np noco 3500 http://africatwin.com.pl/showpost.ph...8&postcount=73
ma specjalny tryb dla akumulatora motocyklowego 0,9A max i potem maleje, zasilacz laboratoryjny ma limiter prądu płynnie regulowany mozna bez przeszkód ustawić co chcemy bez żarówek bez kombinacji z bieżącym odczytem prądu i napięcia na wyjściu. Dane o które pytasz są w tym wątku chyba wcześniej podane to wykresy z urządzeń alfa bat miedzy innymi gdzie wspomina m o ładowaniu akumulatora Lifepo4 jest tam filmik i wykres. takich danych jest cała masa na tej podstawie w pierwszym poście masz krzywe ładowania CC/CV.
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem