Ja jeszcze dodam od siebie: często na reklamach i testach motocykli adv jeździ jakiś prze-koks i pokazuje swoje umiejetności jazdy na materiałach promocyjnych. Oczywiście, da się dużym motocyklem poszaleć w terenie, poskakać, porobić jakieś triki.
Ale to nie są jednak normalni ludzie.
Jakoś nie widzę w głowie normalnego człowieka, na zadupiu, co motocyklem 250kg + kufry zrobi połowę tego co z reklam lub kursów offroad.
Jak się jest gdzieś daleko, to jednak działa jakiś bezpiecznik w głowie. Jak coś się odwali glupiego, to jest szansa, że zostaniemy sami, połamani pod tym motocyklem
"Pewnym kompromisem są lekkie duale, ale znowu: kosztem mniejszego umęczenia się w "terenie" tracimy na komforcie na dojazdach i ładowności."
Tutaj największym problemem był dla mnie brak ochrony przed wiatrem. (Chciałbym rozwiazać to teraz jakąś sprytną owiewką, podnoszoną na asfalt). Jak raz był mega silny wiatr w Serbii, w ryj, to jadąc 80-90km/h była walka i zakwasy na brzuchu kolejnego dnia

Na Afryce nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego problemu.
Co do samej prędkosci, to nie widzę żadnej rożnicy. Afryką zawsze jeździłem prędkością przelotową 120km/h (może tu jest problem, bo jeździłem jak dziadek :S), teraz XR z racji braku ochrony przed wiatrem to 110km/h jest raczej maksem przy jako takim komforcie - ale liczę na owiewkę. Chyba jedynym problemem są 125ccm i ich prędkości przelotowe. Jak już 250ccm się rozpędzi do tego 120km/h i utrzyma cały dzień to jest dla mnie ok.
No i zaleta duzego motocykla to ta przestrzeń ładunkowa. Na Afryce dało się latwo dać sakwy na tył, male na przód, tankbag i torbe z tyłu. I jeszcze był schowek na narzędzia. W XR czy DR jest tylko mały tankbag, 2 małe sakwy po 17l i worek z tylu 40l. Do tego plecak. No ale to spokojnie wystarcza na wyprawę: namiot, jedzenie, kuchnia, buty trekingowe, zapas ubrań na kazdą pogodę, 3l oleju i lustrzankę w duzym gąbkowym pudelku. W drodze powrotnej znalazło się miejsce na 6 butelek raki, kilogram kawy i jakieś zakupione bzdety.
Zawsze mnie zastanawia co pakują ludzie do moto (tankbag, 3 kufry, na kufrach bocznych małe torby a przed centralnym kufrem jeszcze duży worek) szczególnie jak i nocują po hotelach i jadą sami na tym moto
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk