Cytat:
Napisał Emek
A to czasem nie jest tak, że przód działa na przód i tył a tył tylko na tył? jeśli tak to nie powinno dojść do tego typu nieporządanej sytuacji jak opisujesz (chyba że system działa inaczej niż zakładam bo z pewnością jakieś beemwe ma takie co działają na oba koła niezależnie od tego którą klamkę/dźwignię wciśniesz).
|
Nie nie jest tak. Jak wciśniesz nogą tylny hamulec to po jednym tłoczku w każdym zacisku przedniego hamulca jest dodawane. Tak jest w C-ABS przynajmniej.
Co do reszty - zgoda. Faktycznie przy niskich prędkościach może być problem na zjazdach (tzn. ABS nie zadziała) ale chętnie to sprawdzę w tej nowej.
Cytat:
Napisał Emek
Tylne koło nie podniesie ci się jak najpierw naciśniesz dźwignię tyłu a potem dołożysz przód (osobiście wolę czuć motocykl niż zdawać się na działanie systemów innych niz ja). W zasadzie ma to kluczowe znaczenie dla stabilizacji moto przy jeździe torowej lub hamowaniu awaryjnym i raczej dotyczy sprzętów sportowych o krótkim rozstawie osi bo takiemu Goldasowi to raczej nie grozi.
|
To prawda, ja używam wyłącznie przodu (tył aktywowany przez C-ABS) z wygody i lenistwa. Nie przeszkadza mi to na torze. Gdzie indziej z pewnością mogę urwać więcej czasu niż na tym