Hej szanowne grono.
Wracając do mojego tematu uszkodzonego modułu, właśnie dostałem odpowiedź z Elserwisu, że ....jest sprawny !!!!! Podłączyli go i testowali, sprawdzili kąty wyprzedzenia zapłonu, napięcia, podgrzewali i kilka innych prób, które wykluczyły jego uszkodzenie.
Nic tylko się cieszyć ale jestem w czarnej d...ie jeśli chodzi o rozwiązanie problemu. Co może jeszcze być przyczyną jeśli nie mam na jednym cylindrze iskier na świecach? Wspominali mi coś, o impulsatorze ale nie wiem jak się zabrać do tematu.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
----------------------------------------------
Właśnie wróciłem z garażu. Zacząłem od ponownego sprawdzenia istalacji. Miernik i jechane:
- Cewki wysokiego napięcia - sprawdzone OK
- Przewody masowe cewek - OK
- Fajki - OK
Zacząłem mierzyć przewody (te które są w kostkach przyłączeniowych do modułów)
Część tych przewodów rozdziela się z gł. wiązki i idzie na osobne złącze (zaraz obok złącza reglera po prawej stronie). Są tak przewody koloru:
- Biały z żółtym
- Niebieski z żółtym
- 2x Zielony z białym (z - chodzi o paski)
Biały z żółtym bardzo przerywał mi na mierniku, tak jakby gubił ciągłość. Rozpiąłem wtyczkę i na jednym pinie (właśnie biało żółtym) zauważyłem zielonkawy nalot (chyba to połączenie zaśniedziało). Profilaktycznie wyciągłem kolejno wszystkie konektory, wyczyściłem miałkim papierkiem ść, zakonserwowałem preparatem do styków i poskładałem. Teraz obwód jest OK. Zauważyłem, że kable z tego złącza idą na silnik.
.....więcej nie zdążyłem, czas jechać do pracy. Jak znajdę chwilę poszukam schematu czy czasem to zaśniedziałe połączenie (biało żółty przewód) nie ma coś wspólnego z pracą cylindra RR...
Ostatnio edytowane przez ziutek2002 : 27.02.2015 o 11:56
|