Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 15.02.2014, 15:42   #1
Evvil

Evvil's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Evvil jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
Domyślnie PLASTILAK - spostrzeżenia i malowanie

Jak postanowiłem tak zrobiłem i dzisiaj odwaliłem próbę na malowaniu afryki plastilakiem. Podkreślenia wymaga sformułowanie próbne, ponieważ malowanie było na świeżym powietrzu w dodatku przy wietrze i miało to wpływ na technikę, niemniej efekt jest jak na takie warunki, moim zdaniem, dość zdumiewajacy.

Generalnie - koszt jednej puszki plastilaku to ok 35 zł. I niestety jedna puszka starczy na jeden boczek - zeszła cała pucha i trochę zabrakło (trzeba będzie poprawić niestety). Szybkie obliczenia pozwalają stwierdzić że na całą afrykę trzeba by z 8 puszek, dla bezpieczeństwa 9 a do poprawek jeszcze jedna. Profilaktycznie na jedną krowę kupiłbym 10 puszek. Oczywiście jak ktoś ma pistolet i kompresor to to się inaczej przelicza, ale ja piszę o zwykłych sprajach które nie wymagają wiele finezji.

Koszt pomalowania całej afryki powinien się zamknąć w ok. 350 zł zatem.

Do malowania oczywiście przyda się zamknięte pomieszczenie w którym trzeba by trochę nasyfić a z racji tego że Szparagowi, Milenie i Hubertowi jak również wam wszystkim zimującym na mińskiej nie chciałem robić niespodzianki na wiosnę, malowałem na świeżym powietrzu na prowizorycznie zorganizowanej płachcie wykonanej z worka po karmie dla psa. Dzięki temu, podkreślam, żadna dżownica ani mrówka nie ucierpiała a wszystkie ekologi mogą spać spokojnie.

Ale zaczynamy:
Przed sprawa wyglądała tak:

Jak widać kolory są masakryczne ale fabrycze Dlatego plastilak - bo jak będę chciał wrócić do oryginalnego malowania, to po prostu ściągnę to wszystko nie uszkadzając nawet fabrycznych naklejek.

Ściągamy boczek i odtłuszczamy benzynką:

Warstwa nr 1:

Warstwa nr 2 i 3

Warstwa nr 8 albo i lepiej

Między warstwami czekałem tak koło 10 minut i wydaje mi się że wystarczy.

Efekt końcowy (jeszcze mokre):

Podsumowanie: plastilak daje radę. Z bliska nie wygląda to tak piknie jak na zdjęciu (narobiłem niechcący zacieków - chciałem za szybko), poza tym trzeba bez wiatru i pyłków to robić, ale powiem tak - jest gicior tak czy inaczej. Ta warstwa pójdzie pewnie w diabły i pomaluję na spokojnie całość jeszcze raz, ale na pytanie czy jest sens - odpowiadam, póki co - jest .

I na koniec porównanie - przed i po . Czas roboty - około 2 godzin.
Before:

After:

Jak z trwałością tego czegoś to powiem na jesieni

Ostatnio edytowane przez Evvil : 15.02.2014 o 15:45
Evvil jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem