Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 24.12.2013, 01:33   #72
gonzik.korba

gonzik.korba's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: AT - nisz nisz.
Galeria: Zdjęcia
gonzik.korba jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 5 godz 51 min 59 s
Domyślnie

Opowieść Prima Sort jak zwykle! Pogratulować!

Jeśli chodzi o słowo "pizdiet" jakie padło w relacji chciałem bym powiedzieć kilka słów.

A otóż korzeń słowa jest analogiczny do polskiego słowa przypuśćmy piździ. Aczkolwiek znaczenie słów pochodnych są z deka insze. Na przykład:

Пиздец - oznacza albo super - Ето просто пиздец! (Ale zajebiśćie!) albo też bardzo daleko ot super - Ето пиздец какойто! (To jest jakaś chujnia).

Пиздить - słowo oznacza kraść. У меня вчера мобилку сПИЗДИли.(Podwędzili mi wczoraj komurę) albo też kogoś bić - Да (от)пиздить его надо! (Trzeba mu wpierdolić!)

Пиздеть - mówić nie prawdę. Хорош пиздеть! (Dość pierdolić) Вася пиздит как Троцкий! (Wasia pierdoli jak Trocki). Aczkolwiek to słowo może oznaczać też zwykła rozmowę np. О чём вы вчера пиздели? Да там попиздели о том о сём. (O czym wczoraj rozmawialiście? Pogadaliśmy o tym i tamtym).

Пизданутса - upaść, uderzyć się. Я вчера нихуйово об камень пизданулся(Wczoraj mocno się uderzyłem o kamień) Ты видел как Васька вчера с дерева пизанулся?(Widziałeś jak Waśka wczoraj wywinął ptaka z drzewa?) . Zwariować - Етот чувак совсем пизданулся. (Ten gościu całkiem zwariował).

Пиздато - super. А всётаки у тебя пиздатые покрышки. (Jednak masz zajebiste opony).

Oczywiście jest jeszcze kilka wersji pochodnych tych powyżej takich jak - перепиздить (pobić w sensie sporo osób), спиздонуть (powiedzieć coś ), запиздить(pobić mocno) , перепиздеть(zagadać) , прапиздеть (przegadać) i tak dalej.

Jeśli chodzi o słowo Пиздец adresowanego do Slonskiej rajzy. Po przeczytaniu historyji i po tym jak znam Rosjan mogło mieć dwa znaczenia - albo zajebiście albo walnięci ludzie. Obydwa znaczenia pozytywne :-)