Cytat:
Napisał koles_02
hmm niczym innym niż wskaźnik Afryki się nie sugerowałem.
Od całego motonga ciepło biło mocno a w chłodnicy aż się gotowało.
Czyli po zastanowieniu tak jakby pompa wody nie ruszała płynem w obiegu. A chyba za to odpowiada elektryka a na moje to powinien czujnik w termostacie odpalić pompę wody, termostat otworzyć duży obieg, a czujnik w chłodnicy na dole odpalić wiatrak.
A tu ewidentnie wiatrak nie chodzi.
Jak źle myślę to mnie poprawcie.
|
- W jaki sposób ten czujnik miałby odpalać pompe wody? Zakładasz że pompa wody w Afryce jest napędzana silnikiem elektrycznym

- Druga sparawa, to gdyby pompa wody wogóle nie ruszała to i woda w chłodnicy by Ci sie nie zagotowała.
- Czujnik w obudowie termostatu daje jedynie sygnał na wskaźnik temperatury który mamy na zegarach i który jest tylko informacją dla kierownika motonga. To nie układy wtryskowe, żeby miało być inaczej.
- Jedyne co sie zgadza to to, że czujnik w chłodnicy załącza wiatrak - przy określonej temperaturze zwiera styki wiatraka.
Ja tam bym stawiał na: 1. zawalony układ chłodzenia - trzeba by go porządnie przepłukać - może ktoś wcześniej używał zwykłej wody - to może być zakamieniony, 2. padająca pompa wody lub 3. przedmuch w którejś z głowic między cylindrem a kanałem wodnym.
A tak najbardziej prawdopodobne to mi sie wydaje, że pewnie masz wszystko w porządku tylko zakładasz że wskazówka powinna w Afryce stać nieruchomo jak w samochodzie, a to se tak ne da.
W końcu dochodzi Ci ta wskazówka do czerwonego pola czy zawsze tylko prawie? Bo na 3/4 skali to i u mnie dochodzi jak sie zakopie gdzieś w polu.