Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 24.05.2012, 18:53   #39
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 2 godz 23 min 8 s
Domyślnie

A Niemen wciąż obok nas

https://www.youtube.com/watch?v=I3i23K0X4sw

Podróż po zachodniej Białorusi obfituje w miejsca, które warto zobaczyć. Ustaliliśmy własny klucz, według którego następnym etapem były Wasiliszki Stare i dom rodzinny Czesława Niemena. Z racji, że było to dla mnie miejsce przewodnie, chciałbym mu poświęcić więcej czasu, którego akurat teraz, pisząc tą relację nie mam wystarczająco.

Obraz 364.jpg

Obraz 365.jpg

Robimy w relacji mały skok do przodu, zaledwie kilkadziesiąt km i przez Bierezowkę dojeżdżamy do Nowogródka- stolicy dawnej Rusi Czarnej, później potężnej Litwy, miejsca sporów o unię polsko-litewską Jagiełły i Witolda.
Miasto z własną historią przeplatającą się z najważniejszymi wydarzeniami Polski dawnej i współczesnej.

Obraz 371.jpg

Obraz 372.jpg

Droga wiedzie w większości bardzo zadbanym lasem, urozmaiconym coraz to większymi pagórkami. Jedzie się lekko, na drogach niewiele samochodów.
W mieście kierujemy się w górę, do centrum. Na bulwarze Lenina znajdujemy dobre miejsce na zostawienie motocykli i niewielką knajpkę "Rzym".

Obraz 379.jpg

Obraz 380.jpg

Zaglądamy do domu Adama Mickiewicza. Dosłownie zaglądamy, przez bramę, bo w poniedziałek zamknięte.
Samo muzeum pamiętam sprzed lat i polecam jego zwiedzenie.

Bialorus 217.jpg

Obraz 382.jpg

Nowogródek Mickiewiczem stoi.
Jego kolejny pomnik znajdujemy na górze zamkowej, zwanej dawniej Gajem Mendoga.

Obraz 386.jpg

Obraz 387.jpg

Fara Witoldowa

Obraz 390.jpg

Obraz 391.jpg

Obraz 399.jpg

Obraz 395.jpg

Z Nowogródka wyjeżdżamy drogą P5 w kierunku na Baranowicze.

Po 25km wjeżdżamy do rezerwatu jeziora Świteź.

Bialorus 253.jpg

"Ktokolwiek będziesz w nowogródzkiej stronie,
Do Płużyn ciemnego boru
Wjechawszy, pomnij zatrzymać twe konie,
Byś się przypatrzył jezioru."
A. Mickiewicz

Obraz 405.jpg

Obraz 406.jpg

Jezioro od strony drogi nie zachwyca dzikością ani tajemniczością. Duży parking i infrastruktura kąpieliska. Nie tego szukaliśmy.

Ale zagrała w nas dusza romantyczna, która miejsce widzi tak:

Bialorus 245.jpg

Bialorus 246.jpg

Bialorus 250.jpg

Bialorus 243.jpg

I taki nastrój w nas pozostał, choć, po próbach dojechania bliżej jeziora okolicznymi drogami, paru zakazach obozowania i palenia ogniska odpuszczamy pomysł na noc nad Świtezią. Zresztą, słońce jeszcze wysoko, wysoko..

Wygodną P5 jedziemy jeszcze kawałek i w miejscowości Gorodiszcze odbijamy z 6km w lewo, by nad jeziorem Kutowszczina znaleźć swoje miejsce na noc, z pięknym zachodem słońca gratis.

Bialorus 257.jpg

Obraz 413.jpg

Ostatnio edytowane przez ATomek : 02.12.2015 o 01:09 Powód: dodałem zdjęcia
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem