Wątek: Wtrysk i 800ccm
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 18.09.2008, 11:32   #23
motormaniak
mistrzu

motormaniak's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
motormaniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 32 min 36 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał PUFF Zobacz post
Wszystko sie zgadza. No moze prawie wszystko. Pojemnosc glowicy w naszym przypadku jest pojemnoscia "nad tlokiem". Nie mozna tu mowic i "pojemnosci glowicy", poniewaz glowica nie jest sferyczna i blizej jej do wlaca niz do "scietej sfery".
Stad moja dedukcja na temat niezmienionego stopnia sprezania. W przypadku nowych silnikow ze sferyczna glowica lub komora spalania w tloku, Wasza teoria jest prawidlowa. Jednak w przypadku AT niestety ssie nie sprawdza
Sprawdza , sie sprawdza. I kształt głowicy nie ma tu znaczenia. Tak samo liczy sie ile powietrza jest zamknięte między tłokiem i zaworami i ile jest po sprężeniu - i tyle. Tak samo w dolnozaworowych , gdzie jak wiadomo kształt głowicy jest jeszcze inny. Tylko w dwusuwie jest inaczej.
I tak jeżeli rozwiercimy silnik na 800 sprężanie wzrośnie z 9 do 9,5 atm, jeżeli rozwiercimy na 850 spręzanie przekroczy nieznacznie 10 atm. Zakłądając że odległosć denka toka od sworznia jest taka sama oczywiście (czyli taka sama wysokość tłoka- a to trzeba by dokładniej sprawdzić ładując sie w takie klopoty a nie tylko "na oko" jak ja to oceniłem )