Zrobiło się tu tak kulturalnie, poetyczno- muzycznie.. ba! zabrzmiał nawet fortepian! Czas opowiedzieć o malarstwie!
Z cyklu "słuchamy i czytamy", dzisiaj
"Jaki kolor wybrać chcesz?" Niemen i AKWARELE
https://www.youtube.com/watch?v=Oh8UYCm8my8
Malarstwo, to kolejna z rzeczy rzucających się w oczy wszędzie, jak kraj długi i szeroki. Wszędzie unosi się zapach świeżej farby. I nie chodzi mi tylko o to malowanie, tuż przed Dniem Zwycięstwa 9 maja.
Obraz 786.jpg
Przyznacie, że na takim przystanku miło się czeka?
Albo na takim:
Obraz 755.jpg
Obraz 756.jpg
Wjeżdżasz do lasu, a tam o niebezpieczeństwie pożarowym informuję cię... zajączek
Obraz 776.jpg
Obraz 795.jpg
albo żuberek,
dzięcioł jest malowany najczęściej, choć różnorodność formy zadziwia
Obraz 781.jpg
Jak brak koncepcji, to póki co, maluje się cały kamyczek jakimś kolorem, a jak coś przyjdzie do głowy, to już mamy gotowy podkład.
Początkowo myślałem, że w okolicy rozbił się jakiś TIR z farbą, ale z czasem zaczęło mi się podobać.
Wspomnijcie wcześniejszą wiadomość o pomalowaniu Białej Wieży. W świetle miłości do farby, nabiera ona innego wymiaru.
Zwykłe informacje napisane na kamieniu leżącym na ziemi, jakoś do mnie bardziej trafiały, niż te na betonowym słupie na wysokości oczu. Były swojskie i naturalne.
Obraz 134.jpg
Obraz 708.jpg
Obraz 403.jpg
Wszystko wygląda bajkowo i jakby z innego świata.
Wypatrywaliśmy, wypatrywaliśmy sprawców- artystów i oczywiście, okazało się, że to sprawka... motocyklistów.
Obraz 367.jpg
Obraz 778.jpg
Ich legendarny,międzyplanetarny pojazd "IŻ Planeta"
Obraz 194.jpg
Szczęśliwej drogi!