Wątek: Tanie paliwo?
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 20.01.2012, 10:28   #156
bliźniak
droga jest celem

bliźniak's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
Galeria: Zdjęcia
bliźniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Inicjatywy są ok ale ta konkretna nie ma szans powodzenia o które chodzi czyli spadek cen paliwa.
Na dystrybutorze jest jasno napisane że minimalna dawka tankowanego paliwa to 2 ltr, więc na miejscu wlaściciela zablokował bym dystrybutory co by darować sobie groszową sprzedaż ewentualnie zamknął stację z powodu awarii.
Powiedzmy że uczestnicy zablokują stację a właściciel nie wezwie policji czy straży miejskiej w celu usuniecia nieproszonych gości to o ile mniej sprzeda? 100 czy 200 litrów? czy to bedzie miało jakieś znaczenie finansowe dla niego w skali miesiąca? Wystarczy że podjedzie jeden autobus czy ciężarówka i kupi 200-800litrów i się wyrówna.
Sambor przedstawił wykresy co się składa na cenę paliwa , cpn-y zarabiają znikomą kasę za to sporo pochłaniają wszelkie inne obciążenia.
To niby z czego ma taki właściciel stacji spuścić?
Na LPG też chyba tylko ok 20gr zarabiają.
Przyczyną takich cen nie są stacje paliw.

Niestety takie są realia które z resztą wcale mi sie nie podobają.
Ale żeby nie było że popieram te wariackie ceny paliw jestem za inicjatywami ale bardziej realnymi które mogą pomóc nam w tej kwestii.
Bardziej chodziło mi o to, że będzie korek na A4 i o tych, którzy nie chcieli by w nim utknąć niechcący. Jestem jak najbardziej za przynajmniej zatrzymaniem wzrostu cen paliw, o czym pisałem już dużo postów wcześniej, ale mniej inwazyjnymi metodami - jakkolwiek na pewno większy wpływ na cenę paliw ma koncern niż konsument, ale o tym też już pisałem. A Orzełek, czytałem gdzieś, podobno obniżył nawet ceny hurtowe paliw, mam rację?