Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 11.01.2011, 18:37   #42
Neno

Neno's Avatar

Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
Neno jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
Domyślnie

20.11.2010.
Zwijamy się z campingu, na recepcji znów wałek... koleś wziął 50.000 kaucji a zanotował 40.000. Bez komentarza. Tu nasz drogi rozchodzą się. Chłopcy z takich lub innych względów chcą wracać, mi się podoba więc zostaję
Ruszam w poszukiwaniu dwóch głównych atrakcji Libanu, tylko dwóch bo tylko tyle zdarzyłem zanotować z jednego z dwóch przewodników moich kolegów
Jadę....
Czuję się jak rycerz w XIIIw w czasie wyprawy krzyżowej. Tyle tylko, ze pod sobą mam nie jednego a 53 konie A pod przyłbica słychać było zamiast parskania konia Stare Dobre Małżeństwo... http://aneczkaa16.wrzuta.pl/audio/4r...z_szczesliwsza

Niestety Liban oznakowany jest jak jest i nic nie znajduję ( zresztą co można znaleźć bez mapy, mając tylko jej zarys w wyobraźni ). Za to wbijam się w góry czego efektem jest te oto kilka zdjęć:

PO kilku godzinach jednak znajduje to czego szukałem. Jest to przedłużenie, a może początek, kto to wie... Wielkich Rowów Afrykańskich , jest nim również widziane wcześniej Morze Czerwone i Rów Jordanu. Długość całego systemu Wielkich Rowów Afrykańskich od Syrii do Mozambiku wynosi 6 000 km. Powstały one w wyniku potężnych ruchów tektonicznych i wylewów lawy – są formą doliny ryftowej. Ich rozwój zaczął się ok. 35 mln lat temu w rejonie Morza Czerwonego - odsuwania się kontynentu afrykańskiego od Półwyspu Arabskiego i reszty Azji i postępował stopniowo ku południowi, gdzie wschodnia Afryka zaczęła się oddzielać przed ok. 15 mln lat. Rowy powodują oddalanie się Afryki od Azji oraz rozpad kontynentu afrykańskiego. Na dnie tego podziwianego przeze mnie , w niedostępnych miejscach, pobudowane zostały świątynie. Niestety z asfaltu ich nie widać a nie miałem na tyle czasu by odwiedzić choć jeden ( ok 1h spacerkiem w jedną i podobnie w drugą stronę ).

Żeby nie było to tamto, że ja tylko po górach, wpadam również na plażę.
A wiadomo - jedne z najładniejszych plaż mają na Florydzie

Zmierzcha, wracam do Bejrutu a stamtąd wyprowadza mnie 3 kierowców ( te oznakowanie...)
Odbywa się to na zasadzie,że ten pierwszy prowadzi mnie ok 20 min., zjeżdżamy na stację benzynową gdzie ów człowiek znajduje kolejnego pilota itd Ot, taka moja prywatna navigacja po Bejrucie
Jest zimno, ciemno... brrrrrr...w końcu jednak ląduje na granicy, która opuszczam po 2h. Damaszek wita mnie o 22.00. Bez problemu znajduje niedrogi i bardzo czysty hotel, w dodatku z internetem. Samo centrum starówki, 100m od bazaru. Coś czuję, że zabawie tu ze 2-3 noce
Nawijka ze znajomymi przez GG i Scypa do 2 AM.
Sen...., długi, niczym nie zmącony sen. Przecież marzeń na jutro trzeba namarzyć !

Dystans 360km
Neno jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem