Cytat:
Napisał jaro5000
mam założoną na tyle E-09 a z przodu E07. Stachu na afryce założył ten sam tył, ale TKC z przodu. Różnicę czuć. Na asfalcie o tyle, że nie wyje. Na piachach lepiej trzyma i nie ucieka tak szybko. Z tym zalepianiem się błotem to bywa różnie
|
Moje zdanie nt TKC z przodu jest identyczne.
Jeśli chodzi o tył to jeździłem na TKC a teraz założyłem E09 Dakar bo taniej, a i koledzy z którymi jeżdżę zachwalali... Może dlatego że nie mieli innej pseudo-terenowej opony z tyłu... Na suchym ok, nie widzę zbytnio różnicy, W terenie - zarówno piach jak i błoto po osie - bez problemu nadążam za kolegami na E09

. Ale na mokrym asfalcie jest zdecydowanie inaczej (gorzej).
Solidna ulewa, motocykl z bagażem, dłuuuga prosta, 90km/h na 5 biegu i bez redukcji ostrożna zmiana pasa i przyspieszanie żeby wyprzedzić auto i na łączeniu pasów (tak chętnie obecnie "zalewanym" przez drogowców jakąś czarną substancją z konewki) tył motocykla "pływa". Na TKC tego nie było... Dodam, że łożyska w kołach i tuleje w wachaczu bez luzów

Dla mnie to wystarczająca różnica. Kolejne E09 kupię jak będę jechał na pół roku na stepy. Czyli pewnie nigdy.
Pozdrawiam
Darek