Cytat:
1. Od dłuższego czasu próbujemy nawiązać kontakt z jakąś wypożyczalnią, ale jak narazie bezskutecznie. Czy ktoś mógłby cos polecić? No i czy jak nie uda się nic załatwić to, gdy tam dotrzemy będzie szansa w krótkim czasie wynająć 3 motki?
|
Z wypozyczlniami Enfieldow nie ma zadnych problemow. Te o ktorych pisal Zazigi sa rzeczywiscie najbardziej znane w Delhi wsrod obcokrajowcow. Przy wypozyczeniu sprawdzcie tylko koniecznie (i to czym dokladniej tym lepiej) stan motocykli. Akurat w tej kwestii wypozyczalnie lubia "zerowac" na niewiedzy, co sie potem odbija na 5000 m npm na przeleczach. Widzialam, jak niektore Enfieldy z wypozyczalni nie dawaly rady wjechac.
Cytat:
2. Proszę o sugestie co najlepiej tam jeść żeby sobie nie narobić od razu problemu. Najlepiej podajcie nazwy potraw.
|
Mysle, ze "pewn e" problemy sa raczej nieuniknione. Cgyba, ze ktos ma zelazny zoladek. Warto sie kierowac zdrowym rozsadkiem. Lokalna kuchnijest fantastyczna i nie ma co "sobie odmawiac". Mi , dosc prozaicznie. dobrze zrobilo piscie duzej ilosci coca - coli. A jadlam wszystko. Tylko nie pilam wody ze strumieni - tego nie polecam, choc niektorzy to robia i zyja.
Cytat:
3. Jak długo trwa wyrobienie pozwoleń na wjazd do Spiti, Zanskaru i Kaszmiru i czy wystarczy jedno pozwolenie czy musi być kilka?
|
Na Spiti, a wlascieiwe na jeden przygraniczny kawalek, gdzie pozowlenie jest konieczne, papiery wyrabia sie jeden dzien (czasem nawet pol). Najszybciej idzie w Rekong Peo. Nie oplaca sie kombinowac w Shimli - jest dluzej i wiecej zachodu z lazeniem po roznych biurach. W Rwkong Peo wszystko jest w jednym miejscu. Na Zanskar i Kaszmir zadnych pozwolen nie trzeba. Zakladam oczywiscie, ze jedziecie "standardowa" droga, a nie gdzies blisko linii demarkacyjnej.
Cytat:
4. Czy poniedziałek jest faktycznie dniem wolnym i nie ma nic szans załatwić? Właśnie w poniedziałek rano lądujemy i byłby już jeden dzień w plecy.
|
W Indiach wszystko trwa kilka razy wolniej, takze nastawcie sie na cierpliwosc. Jesli ladujecie w poniedzialek, to wydaje mi sie, zalatwienie wszystkich formalnosci tego dnia bedzie trudne. Nic nie wiem o tym, zeby poniedzialki byly dniem wolnym...
Cytat:
Kurcze my jedziemy za dwa tygodnie w piątek w taką samą trasę (motohimalaje.pl) i tez ciągle jesteśmy w rozsypce więc na forum nie informuję zaczepiając co i raz pojedynczych użytkowników.
|
Zazigi - dalam namiar na "sprawdzonego Hindusa", ktory moze Wam bezposrednio polecic jakies Enfiely Motoarturowi. Myslalam, ze Ci go przekazal. Nie mam teraz takich info pod reka, wiec zadzwon do Motoartura.
Milych wyjazdow po Himalajach zycze :-) Z reszta tam chyba nie moze byc inaczej.