![]() |
Ooops I did it again - czyli jak pojechać nad morze i w góry tak żeby prawie nikt nie zauważył.
10 Załącznik(ów)
W pigułce bo chyba takie relacje wychodzą mi najlepiej. Wyjechałem w piątek o 3.30 nad ranem kiedy pies, koty i Kogut sąsiada jeszcze spały. O 23 zameldowałem się na UtahBeach w Normandii.
Tym samym zrobiłem kolejny IronButt. Myślałem że się już więcej na to nie zdecyduje ale Normandię planowałem już kilka lat a czasu jakby nie przybywa. Na miejscu czekał na mnie kumpel mieszkający pod Paryżem - fascynat amator żelastwa i historii. Objechaliśmy co tam było ciekawego miejscowo ale przede wszystkim ciesząc oko architektura i krajobrazem. Polecam kemping paradise na UtahBeach. Cicho i w zasadzie na plaży. Wczoraj szybki strzał na cmentarz naszych chłopaków w Normandii a potem na miejsce spektakularnego zwycięstwa dywizji pancernej gen Maczka. Tam jeszcze wizyta u pantery, trochę sera w Camembert i nasze drogi rozjeżdżają się. Gdy minęła chwila i dwa momenty po północy melduję się w hotelu BB self check in pod Belgijską granicą już w zasadzie w Ardenach. Dzięki Bogu za ten hotel bo temperatura w nocy spadła do 14c i już dobrze byłem spizgany jak tu dotarłem. Dzisiaj Ardeny, koniec w linii Maginota a potem dzisiaj niemieckie wulkany i jazda dalej landowkami w kierunku czeskiej Szwajcarii. Tenere dzielnie się sprawiła w tym karkołomnym przelocie - 5.5l na sto za cały dzień gnania po autobanach. Parę zdjęć na okrasę tej paplaniny, wśród nich obowiązkowe wakacyjne zdjęcie z kradzionym kotem. Cdn. |
Ale Ty brzydki jesteś... :D
:lol8: Dałeś niezły pomysł jak sobie radzić z weekendową awanturą w domu :oldman: |
Piszesz w czasie teraźniejszym, więc to tera jedziesz??
Brawo i pisz, bo się czyta :D |
4 Załącznik(ów)
Normandię chciałem zobaczyć i spełniła oczekiwania. Jest ładnie - to tak krótko natomiast obecnie jestem w Ardenach i to miejsce po prostu zrywa pape z dachu. Nawet nie robię za wiele zdjęć bo więcej bym stał niż jechał.
Architektura małych miast i ich otoczenie to moje ulubione Sudety, Karkonosze na sterydach. Po prostu coś niesamowitego. Wyobrażam sobie już jak niesamowite pienknie musi być tu jesienią kiedy te wszystkie lasy dostaną rumieńców. Kilka fotek bo kawa wrzucam. Na drogach oczywiście króluje Gs w różnych wariantach :) Ale nie jest to taki fuckfest jak w Alpach. Motocykli niewiele jednak a i ruch naprawdę do przeżycia. Jedzie się bardzo przyjemnie. Parys ostatnio mówiłeś mi co innego :P |
Zarypiaszczo, ale gowa Matjas boli od przechylania na lewo ;)
|
Cytat:
apropos regionu to taki kolejny dowód jak Polska jest do tyłu o te 40-50 lat komuny... tam wszystko pięknie odbudowane a u nas ruina była i w niektórych miejscach dalej jest. |
Zdjęcia tak wchodzą z telefonu i co im zrobisz :/
Myślę że sporo przesadzasz Parys i robisz błąd podstawowy porównując jabłka do bananów. Ardeny nie były rozdupione przez wojnę nie licząc kilku miejscowości gdzie doszło do poważnych starć, nawet nie bardzo były strategiczne tak w zasadzie. Poza tym nie mieli hospodyna czerwonego przez kolejne 50 lat. Obszar który dla mnie najbardziej odpowiada tutejszej geografii to dolny Śląsk zasiedlony przez ludność napływową w wieeelu przypadkach nie mająca pojęcia co zrobić z ziemią i majątkami które przypadkiem otrzymali. Dodatkowo przez wiele lat była niepewność czy DS pozostanie polski. Więc wiesz - nie ma co narzekać bo trochę to takie gadanie jakby 70 latek był zdziwiony że chrupie w krzyżu :) Natomiast cieszyć się należy że ruskich kurew już u nas nie ma a przez ostatnie dwie dekady Polska wypiękniała w tym w końcu Dolny Śląsk również. Ja się cieszę z tego co mamy. Tymczasem pozdrawiam z Boullion. Okolica jest przezajebista na motocykl - nie ma wielu agrafek ale są długie zakręty w lasach, dobry asfalt, mały ruch. Jedzie się przewspaniałe. Co chwilę jakieś ładne miasto, doliny rzek. No naprawdę perełka ten region a dopiero przecież jednym ciągiem go przejeżdżam. Już wiem że będę tu chciał wrócić na dłuższą eksplorację. |
Plan jakiś masz czy planem jest brak planu?
|
5 Załącznik(ów)
Planem jest ból dupy. Jak narazie udaje się świetnie!
|
Rób foty w poziomie, to ich obracać nie będzie :)
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:04. |