Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Bułgaria pod namiot (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47055)

jorge 17.03.2025 18:37

Bułgaria pod namiot

Hej.

Szykuje wyjazd do Bułgarii pod namiot. Autem - szukam porad i kempingu - ktoś coś?

strobus1 17.03.2025 21:24

https://maps.app.goo.gl/wd36edPdwKS4ZXDV9

drat_wa 18.03.2025 10:04

Byłem w zeszłym roku, też autem.
Do tego co pewnie już znalazłeś dodam:
# "Slava" Submarine Museum -> obok jest muzeum szkła, robią pokaz "dmuchania szkła" można kupić ich wyroby: wazony, szklane łabedzie itp.
# Therapeutic pools with curative mud -> wejście przez bramki, bilety z automatu więc trzeba mieć drobniaki, z dzieciakami trzeba ostrożnie bo baseniki są mocno zasolone, a sól szczypie.
# z dzieciakami byliśmy też w Dolphinarium Varna, tu 43°12'51.1"N 27°57'12.2"E parkowaliśmy, kawałek do przejścia przez park

Buzludzha Monument, był policjant i coś tam próbował pilnować pożądku, z tego co zaobserwowałem przeganiał motocyklistów którzy chcieli trochę bliżej podjechać,

Tu 43°22'54.1"N 28°28'10.9"E jedną noc spaliśmy na dziko, dość tłoczno w dzień, ale jak dotarliśmy do Złotych Piasków to na deptaku sprzedawali tam wycieczki więc pewnie dlatego. Wieczorem się opróżnia, ale z kolei miejscowi zaczeli zjeżdżać z namiotami (my nocowaliśmy z piątku na sobotę w tygodniu może będzie luźniej).

Tyulenovo Cliffs - super widoki, trochę kamperów.

matjas 18.03.2025 10:51

Namiot w bółgarii ma taki sobie sens. Campingi są w większości jak u nas 20 lat temu.
Ceny są na tyle przyjazne, że nie ma się co pierdolić w namioty - chyba, że koniecznie komuś na tym zależy.

jorge 18.03.2025 12:50

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 874594)

I co??

jorge 18.03.2025 12:52

Cytat:

Napisał drat_wa (Post 874630)
Byłem w zeszłym roku, też autem.
Do tego co pewnie już znalazłeś dodam:
# "Slava" Submarine Museum -> obok jest muzeum szkła, robią pokaz "dmuchania szkła" można kupić ich wyroby: wazony, szklane łabedzie itp.
# Therapeutic pools with curative mud -> wejście przez bramki, bilety z automatu więc trzeba mieć drobniaki, z dzieciakami trzeba ostrożnie bo baseniki są mocno zasolone, a sól szczypie.
# z dzieciakami byliśmy też w Dolphinarium Varna, tu 43°12'51.1"N 27°57'12.2"E parkowaliśmy, kawałek do przejścia przez park

Buzludzha Monument, był policjant i coś tam próbował pilnować pożądku, z tego co zaobserwowałem przeganiał motocyklistów którzy chcieli trochę bliżej podjechać,

Tu 43°22'54.1"N 28°28'10.9"E jedną noc spaliśmy na dziko, dość tłoczno w dzień, ale jak dotarliśmy do Złotych Piasków to na deptaku sprzedawali tam wycieczki więc pewnie dlatego. Wieczorem się opróżnia, ale z kolei miejscowi zaczeli zjeżdżać z namiotami (my nocowaliśmy z piątku na sobotę w tygodniu może będzie luźniej).

Tyulenovo Cliffs - super widoki, trochę kamperów.

Dzięki. co ciekawe przejrzałem YT i same info o nocowaniu na dziko. Szukam czegoś z kiblami etc.

Cytat:

Napisał matjas (Post 874633)
Namiot w bółgarii ma taki sobie sens. Campingi są w większości jak u nas 20 lat temu.
Ceny są na tyle przyjazne, że nie ma się co pierdolić w namioty - chyba, że koniecznie komuś na tym zależy.

Śpimy pod namiotem kolejny rok i na tym nam zależy. Póki co był wielki - teraz kupujemy dachowy.

matjas 18.03.2025 13:45

O tym pisałem. Są dzikie kempingi. Z reguły SYF i chuj wie kto tam nocuje.

drat_wa 18.03.2025 14:14

Nie wiem jak/skąd jedziesz i czy po drodze lubicie gdzieś zjechać.
Węgry: zameczek Boldogkő Castle lub trochę dalej Lake Tisza Ökocentrum - nad tym jeziorkiem mają akwaria z rybami słodkowodnymi, a kawałek zwiedza się w przezroczystej rurze (ryby pływają do okoła zwiedzających) + plac zabaw z tratwami, dzieciarnia wchodzi i wiosłuje.

My też z dachowcem, i bardziej objazdówka.
Kempingi w Bułgarii.... byliśmy:
43°37'14.9"N 22°41'34.6"E - w pobliżu Belogradchik Fortress
43°24'25.1"N 28°15'00.3"E - jest basen więc cały dzień nie trzeba się meczyć na plaży
43°18'23.7"N 28°03'11.0"E - przy Złotych Piaskach

Trochę na dziko, trochę coś przypadkowego + jak zwiedzamy coś w mieście to hotel.

Jak dłużej w jednym miejscu to warto pomyśleć o markizie lub zabrać namiot ogrodowy

strobus1 18.03.2025 16:23

Cytat:

Napisał jorge (Post 874640)
I co??

Uprzejmie odpowiadam, że jest to sprawdzona miejscówka, kemping, hotel, super knajpa.
A "co" do reszty to wierzę, że sobie atrakcje ogarniesz sam w okolicy.
Zdrowia

Wegrzyn 19.03.2025 08:40

Strobus ten link nie dziala

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:47.