![]() |
Tunezja - Algieria - Maroko 2020
Zaczynam planować przejazd Gdynia - Palermo - Tunezja - Algieria - Maroko - Gibraltar - Gdynia i proszę Was o wszelkie info o odcinku afrykańskim, szczególnie o bezpieczeństwie (jadę sam) i drogach. To mój pierwszy wyjazd do Afryki i nie wiem nawet jakie opony dobrać. Wyjazd początek czerwca 2020 i będzie raczej szybki, bo mam na to mało czasu, max 3 tyg. Oczywiście oprócz dróg i bezpieczeństwa wszystko co Waszym zdaniem może mi się przydać.
Z góry dziękówka. |
Z tego co się orientuję to granicą pomiędzy Algieria i Marokiem jest zamknięta.
|
1. Niewykonalne, bo granica Alg-Maroko zamknieta od 30 lat.
2. Na Algierie potrzebny lokalny przewodnik, drogooo 3. Czerwiec, bedzie tam 40 stopni i wiecej Pojedz w tym terminie dookola morza czarnego, tez coekawie, a wykonalne i sie nie ugotujesz |
Cytat:
Link który warto poczytać: http://www.moto-turysta.pl/relacje/2018/2018_01.pdf |
Owszem po Tunezji i Algierii możesz sobie pojeździć tam gdzie nie ma ograniczeń, ale graniczy z Marokiem nie ma .
Jeśli trafią cię na obszarach gdzie obowiązuje zakaz bez autoryzowanego przewodnika i odpowiednich pozwoleń, to macie deport do granicy. Biuro turystyczne musi załatwić ci tablice, ubezpieczenie i ogarnie na granicy formalności. Ja odbiłem się ze wszystkimi niezbędnymi formalnościami bo akurat coś dupło na południu i wstrzymali wszystkie wydane pozwolenia. Opłacony przewodnik, tablice ubezpieczenie i cała logistyka z promami, itp. Plan który sobie wymyśliłeś na wycieczkę jest nie do zrealizowania . |
Od razu widać, że pierwszy raz próbuję Afrykę. Wielka szkoda, bo plan fajny był. To od razu zapytam gdzie do Afryki warto jechać? Tak na tydzień, żeby jakieś kółko zrobić?
|
Maroko na początek moim zdaniem idealne. Tunezja też się nada ale osobiście byłbym za pierwszą opcją :) Sporo ciekawych miejsc, fajne trasy, super ludzie...
|
Do Maroka i Tunezji pomijając zamkniętą strefę w Tunezji możesz jechać bez żadnych ograniczeń, pozwoleń i innych utrudnień jak w Algierii. Tunezja jest stosunkowo mała i w tydzień ją objedziesz, liźniesz Sahary, pojeździsz po górach i fajnymi szutrami po interiorze. Ten czerwiec to tylko wtedy jak lubisz wyjątkowo ciepło.
|
Trochę żal mi tego kółka. Plan pętli europejsko afrykańskiej jest mega. Granica algiersko - marokańska jest do obejścia promem przez Europę, ale to już trochę idee fixe, ale jak mi się coś uroi to koniec. Może po prostu z Oranu wrócę do Hiszpanii a Maroko zostawię sobie na później. Tylko co z tą Algierią? W zasadzie to przejazd planuję tylko północną częścią. Dalej odradzacie?
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:41. |