![]() |
wentylator + wskaźnik temperatury
witam, nie wie czy było...mianowicie zauważyłem że przy wskaźniku temperatury dochodzącym do czerwonego dopiero załącza się wentylator a nie jak zawsze w okolicach3/4 i odkryłem że jej to tylko na włączonych światłach😊 jak wyłączę światła to wskaźnik temperatury opada do ok 3/4 właśnie a jak włączę to znowu wraca do okolic czerwonego pola😊 miał tak ktoś?
|
może jakieś przebicie do kabelka od temperatury?
|
Kurde,ja taki ciemny z elektryki że... nie mam pojęcia nawet gdzie zajrzeć
|
Tam nie ma żadnej wyższej elektryki. Sprawdzaj po kablach. Wiązka wentylatora wychodzi z kostki pod zbiornikiem a masa jest na obudowie wentylatora. Zastanawia mnie jednak, jaki wpływ na wskazania temperatury mają zapalone światła. Przecież to nie ma związku. Poza tym... dobrze ze się włącza wentylator
|
Posprawdzaj wszystkie połączenia/kostki i masy.
|
Jestem teraz w trasie i nie za bardzo mam jak to posprawdzać. Zauważyłem też, dzieje się to kiedy silnik jest juz rozgrzany i wskazowka zbliża sie do tej granicy kiedy ma sie włączyć wiatrak, natomiast zaraz po uruchomieniu silnika kiedy włączam światła nic się nie dzieje nie ma takiego objawu. Jakies czary
|
doszedłeś co bylo przyczyną? U mnie też po złożeniu do kupy Rd 04 pojawił sie ten objaw.
Podejrzewam że przyczyną może być to, że styki pod bakiem są blisko czujnika w obudowie termostatu. Jak znajdę chwilę czasu to zajrzę pod zbiornik. Dam znać. Nie przejmuję sie tym za bardzo bo wiem że wentylator jest sprawny i się załącza. |
szymon25 , wracam do tematu po długiej nieobecności:) nie miałem kiedy nawet tam zajrzeć i jeszcze problemu nie rozwiązałem. Dopiero będę się zabierał za to:) A tobie udało się rozwiązać problem? Jeśli tak , to podpowiedz:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:44. |