![]() |
stuki powyzej 4000 obr. rd03
Witam
Podczas jazdy na kazdym biegu zawsze od 4000obr. pojawia sie dziwny metaliczny dzwiek,czestotliwosc rosnie wraz z obrotami.Na początku myslalem ze cos moze wpada w rezonans, jednak raczej nie - sprawdzilem oslone silnika,stopke itp. Mechanik zalecil wymiane lancuszkow rozrzadu tak tez zrobilem i nie pomoglo. Gdy motocykl stoi to ciezko doszukac sie niepokojacych odglosow w calym zakresie obrotow. Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie |
napisałeś podczas jazdy? czyli na jałowym biegu chodzi normalnie?
obstawiam łańcuch lub sprzęgło . |
Wyciągnięty łańcuch?
|
Cytat:
|
osłona silnika stukanie
U mnie było to samo i okazało się, że osłona silnika. Ciężko to zlokalizować więc stwierdziłem że odegnę osłonę (w najwyższym punkcie koło kranika) i się okaże. Pomogło.
Spróbuj, powinno wyjść taniej niż łańcuszki:oldman: |
zmień mechanika, bo dalej popłyniesz przy jego zaleceniach :Sarcastic:
A co do moto, to sprawdził jeszcze raz mocowanie osłony silnika :Thumbs_Up: bo jakby to było z silnika to bylo by raczej od początku obrotów |
A dźwignię hamulca tylnego sprawdziłeś ? Czasami się podegnie i napierdziela o osłonę silnika. Również kolektor może dotykać lekko osłony.
Najlepiej zdjąć osłonę i przejechać się bez niej żeby na 100 % wyeliminować jej wpływ na te dźwięki |
Osłona osłona osłona.... tez miałem taki dylemat, powyżej 4tyś obrotów napierdzielała że aż huczało, wystarczyło odgięcie w odpowiednim miejscu ( musisz je sam znaleźć ) i dzida dalej.
P.S. Hm, po 70tyś też mogą to być łańcuszki rozrządu. |
Łańcuszki rozrządu to raczej przy 170 000 km co też jest prawdopodobne :) ale to też raczej od początku obrotów.
tutaj to jest jakiś rezonans raczej niż tarcie czegoś o coś |
Ja miałem tak z pękniętym płaskownikiem od gmola. powyżej wlaśnie jakiś 4000 napier... aż bolało. nie byłem pewien co to i już zaczynałem srać w gacie. jak wygiąłem troszke, odrazu ucichło. Kurde, inna jazda. Normalnie jakby z salonu wyjechał:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:22. |