![]() |
Co sprawdzić przy zdemontowanym silniku?
Witam szanowne grono.
Wkońcu rozebrałem AT. Powodem rozebrania jest nadmierny apetyt na olej i kopcenie przy rozgrzanym silniku. Moja Afryczka nie wydawała jakiś niepokojących dzwięków, nie zuważyłem spadku mocy itd. Napewno ściągne głowice w celu sprawdzenia powodu braku osiowości trzonka i konia i wymiany uszczelniaczy trzonków i sprawdzenia gładzi cylindrów. Mam pytanie (nie jestem mechanikiem) co koniecznie sprawdzić pzy okazji wyjęcia silnika na stół? Nie chciałbym się zagonić w niepotrzebne koszta ale też nie chciałbym ominąć jakiś ważnych oględzin. i jeszcze pytanko: Dlaczego firmy zajmujące się regeneracją głowic samochodowych kręcą nosem jeżeli pytam o sprawdzenie głowicy z AT? Czy wielkość głowicy uniemożliwia zapięcie w jakieś urządzenia pomiarowe ??? |
No to w wypadku kiedy brała Ci olej.. oprócz uszczelniaczy, prowadnic i stanu gładzi cylindrów.. to luz na zamkach pierścieni, pierścienie zgarniające, sprawdź jaki luz ma tłok w cylindrze... stan tłoków... czy nie owalne za mocno.. no i wiadomo... stan łożysk , panewek... simmeringi przy okazji można powymieniać... dobrze jest obadać pompę oleju, naftą i spręzonym powietrzem poczyścić kanały olejowe...
|
Ok. zanotowano! ;)Właśnie o takie rady mi chodzi.
Mam jeszcze pytanie: jaki może być efekt przegrzania silnika? np po jeździe na niskim poziomie płynu w chłodnicach etc.? |
Cytat:
Cytat:
|
japoński silnik przegrzać cieżko, to nie cinkłoczento ;)
|
jak zabraknie plynu to wszystko da się przegrzać, pozostaje tylko kwestia skutków
|
Cytat:
Cytat:
Głowice motocyklowe są dziwacznych kształtów co stwarza pewien problem zamontowania takiej głowicy na stół frezarki lub innej maszyny do obróbki np. gniazd zaworowych stąd te kręcenie nosami:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
A czy według Was może się okazać że trzeba planować głowice? Czy przy takiej powierzchni przylegania raczej krzywizn nie powinno być?
(nie mam wiedzy w tym temacie, wole wypytać niż coś zniszczyć) pozdro! Voy |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56. |