![]() |
Przyzwoite opony za rozsądną cenę dla początkującego :)
Mam do Was pytanie jako do osób, które nie jeden komplet opon zjechały :) Afryka będzie służyła jako codzienny środek transportu, więc generalnie zostawiam ją na oponach szosowych, ale jak będzie się szykował wypad, gdzie większość będzie off-roadowo to będę chciał przełożyć kostki. W przyszłym sezonie planuję dwa takie krótkie wypady, więc bez szału i nie chcę od razu wydawać kasy na nie wiadomo jakie opony.
Budżetowo odpowiadają mi Mitasy E09 na tył i EF06 na przód. To dobry wybór? Jaki inny zestaw sugerowalibyście w podobnym budżecie (do 600 PLN)? |
Lektura na zimowe wieczory :)
http://africatwin.com.pl/showthread....%B1tkuj%B1cego akurat w oczekiwaniu na moto będziesz miał co robić :D Z mojej strony: olej E09, dużo fajniejsza na tyle jest K60. Jeśli chodzi o przód to jak jest sucho to na każdej oponie pojedziesz. Jak mokro to w terenie na każdej szosowej/dualowej się wyjebiesz :D |
MT 21 Rallycross, zjeździłem wiele tych opon robiąc dojazdówki po asfalcie do RO czy UA. Ale jak możesz uniknąć jazdy po asfalcie to C02 i C18 szczególnie w błoto i mokry teren wypadają lepiej niż E09, TKC czy MT21. Po wielu nie udanych eksperymentach z oponami, które według innych były super a dla mnie okazały się chujną, przestałem eksperymentować i jeżdżę nadal na tych zestawach.
|
Bridgestone TW302. Ujdzie na asfalcie i i terenie coś tam porobi. Testowane w XR wiec o połowę lżejszym moto. W moim odczuciu Towarzysz 302 to takie coś pomierzy MT21 a TKC80. Rozochocony tym jak radzi sobie w piachu nawet golgote próbowałem zaliczyć. Oczywiście poległem.
https://lh3.googleusercontent.com/-V...2/DSC_0595.JPG |
heidenau k60 mam, na asfalcie nie mam zastrzeżeń (ale nie umiem i nie jezdze 'ostro') a w blocie (soft, i głębsze kałuże. ale żadne tam topienie :D ) i żwirowych leśnych duktach - ida jak należy.
na anakee 2 mialem duzo wieksze klopoty w blocie i żwirze. po ''plażach'' nie jeździłem - bo jestem za kiepskim kierowca, i mam za duzy motocykl na moje mozliwosci :D no i heidenauy chyba mieszca sie w budzecie, kupowalem w tym roku, świeże - jakos 2mce od daty produkcji chyba |
Miałem swego czasu w Afryce na przodzie CST C755. Niesamowicie w piachu robiła. Na asfalcie była przewidywalna i nie schodziła w oczach. Jakież było moje zdziwienie, kiedy założyłem ją do DRZ na Ukrainę :dizzy: nie robiła wcale. Ale do Afry polecam jak najbardziej. No i zapytaj Suchego ile kosztuje ;)
|
Radek,
ale pytasz o opony do XRV 750 czy do CRF 1000, he? |
Raczej CRF.
|
Motoz i c02 na tyle.
wytapatalkowano |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:06. |