![]() |
Wiza do Rosji, rejonizacja, Kraków
Cześć
Ponieważ Rosja wprowadziła obecnie rejonizację składania wniosków o wizy i jako Krakus nie mogę juz dłużej starać się o wizy w Warszawie (przez warszawskie biura, które mają dobrze przetarte ścieżki do warszawskiej ambasady; tzn mogę, ale warszawskie biura i tak wyślą paszporty do Krakowa, gdzie w tutejszym konsultacie nie mają jeszcze.... hmm... jakby to ująć... nie mają jeszcze dogłębnie rozpoznanych procedur ;D), dlatego nasuwa się pytanie, czy Szanwni Koledzy o Koleżanki znają jakies godne polecenia biura wizowe w Krakowie, którym niestraszny kontakt z tutejszą, ponoć najtrudniejszą w Polsce placówką konsularną Federacji. Pzdr lecchu |
znają z innych miast :)
jeżeli krakowska placówka działa jak pozostałe, to jest warta polecenia ;) http://www.wizydorosji.org/index.php?page=kontakt |
Jedno takie biuro masz 2-3 kamienice w prawo od konsulatu (w kierunku ul. Asnyka). Nie wiem czy jest godne polecenia, bo mam jeszcze parę tygodni do terminu załatwiania wizy, ale byłem tam i rozmawiałem z człowiekiem który dawał raczej sensowne nieoficjalne rady oraz uwagi, że Pan Konsul lubi czasami sprawdzić konkretnie to czy owo....
Zdrówko, Miszel |
A jakie to nieoficjalne rady? Jestem przed złożeniem wniosku wizowego(tranzytowego) w Warszawie.
|
Gdy ubiegałem się o wizę do Rosji napotkałem na podobny problem (rejonizacja). Rozwiązania były dwa:
1. Biuro w moim mieście przesłało wizę do swojego oddziału w mieście w którym powinienem ubiegać się o wizę (skorzystałem) 2. Sugerowali że jeśli mam umowę o pracę/ umowę najmu lokalu w mieście w którym mieszkam, ale nie jestem zameldowany to mogę na podstawie któregoś z tych dokumentów ubiegać się o wizę bez konieczności przesyłania dokumentów, dojazdów itd. |
no to dupa :mur:
bo konsul w krakowie jest hmmm... lekko upierdliwy dla tych co np nigdy nie mieli wizy rosyjskiej - aby dostać np dwukrotną |
Cytat:
Zdrówko, Miszel |
może się przyda.
Bardzo ładnie i bezproblemowo załatwili w http://www.wizacenter.pl i nie wiem jakim cudem przez konsulat w Gdańsku ;) |
Cytat:
|
Ubiegłoroczne doświadczenia z Konsulatem w Krakowie.
Odmowa wizy tranzytowej (podany powód - brak wizy kraju docelowego, mimo że Gruzja nie ma obowiązku wizowego), przez biuro Wadi bezproblemowa wiza dwukrotna. Pozdrawiam fest |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:08. |