![]() |
Azja Centralna sierpień/wrzesień 2012
Witam,
Poszukuję kompana na wyjazd do Azji Centralnej termin: 18.08-30.09.2012 raczej sztywny bo z trudem wynegocjowany urlop trasa: do dogrania ale wstępnie: Ukraina-Rosja-Kazahstan-Kyrgystan-Tadżykistan- dalej opcjonalnie (Afganistan-Iran-Azerbejdżan) lub (Afganistan-Turkmenistan-Uzbekistan-Kazachstan) lub (Uzbekistan-Kazahstan) - Rosja-Ukraina, zależnie od bierzącej sytuacji w Afganistanie i Iranie, no i od budżetu. Ja: 34 lata Moto: BMW R 1200 GS Dalsze informacje dla zainteresowanych i w miarę rozwijania się tematu. Obecnie jestem na etapie studiowania materiałów i ustalania dokładnej trasy. Pozdrawiam, Sławek |
Ciekawe
Siemka,
ja też planuję wyjazd w te rejony. Trasa może minimalnie inna, ale generalnie jest blisko. Mam taki pomysł, żeby wjechać do Turkmenistanu i potem promem do Azerbejdżanu i dalej Gruzja, Rosja, Ukraina. Tylko widzę rozjazd w terminach. U mnie jest tak, że wyjazd planuję 20 czerwca i powrót pod koniec lipca. Wiem, wiem jest Euro 2012. Nie mam biletów, siedzieć przed TV mi się nie chce, a jazda w korkach (Wa-wa) mnie nie intersuje. Może jakoś uda sie te terminy zgrać? Aha, ja też pomykam GS 1200 ADV Piast |
W planie masz Tadżykistan i Kirgistan, czyli perełkę w tej podróży, gdzie dwa tygodnie pozostawią tylko niedosyt. Startujesz z Gdańska, czyli warto lecieć przez Estonię do Rosji, potem szybko na Kurgan i tam na Kazachstan. Kazachstan jest strasznie gorący, męczący i okrutnie nudny. Dlatego warto go przeskoczyć w miarę bezinwazyjnie dla własnego zdrowia psychicznego;) Będziesz mieć więcej czasu na to co naprawdę powalające.
|
Dzięki za odzew i wszelkie wskazówki
Faktycznie Tadżykistan i Kirgistan to główne cele, myśle że uda się wygospodarować dwa tygodnie na objechanie Pamiru. Co do terminu to niestety sztywny, może udałoby się przesunąć o tydzień ale to niewiele zmienia. Rozważałem też przepłynięcie przez Morze Kaspijskie do Azerbejdżanu ale zajmuje to pare dni czytałem relacje, że to wątpliwa atrakcja. Byłem w Gruzji w ubiegłym roku więc nie mam parcia na tamten rejon ale warto byłoby pojechac tam jeszcze raz. Opcja przez Iran raczej odpada z przyczyn finansowych - wymagane CPD z kaucją 20 tyś. PLN. Może ktoś ma jakieś informacje dotyczące Afganistanu? |
Witam !
Mam dokładnie takie same plany jeśli chodzi o miejsce i czas wyjazdu do Pamiru, tylko jestem 4-ro kołowiec :-). Może stworzymy team 6 kołowy? Pozdrawiam Maws |
Myślę o terminie sierpień-wrzesień uściślając.........
|
Puki co jestem otwarty na wszelkie pomysły :)
|
Jeśli są chętni na termin od około 20 czerwca do końca lipca dajcie znać.
Piast |
Chętnie połączę siły. Mnie interesuje przede wszystkim Uzbekistan, Tadżykistan i Kigistan w terminie koniec czerwca - lipiec. Resztę krajów po drodzę traktuję raczej jako dojazdówkę.
|
Tutaj mała inspiracja:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:10. |