![]() |
Regulacja, ustawianie swiatel
Czy jest jakis patent na ustawianie swiatel? Wiem ze np w osobowkach jest taki myk, ze trzeba stanac samochodem iles tam metrow od sciany poswiecic, a pozioma linia swiatla ma byc wtedy na okreslonej wysokosci.
W Afri tez tak jest? Pytam bo zmienilem swiatla na H4 i jutro bede to zakladal. |
mysle ze tak samo ale regulacja nie jest jakos tak super dostepna. ja dzis o 21tej jadąc ul. stawki gdzie nie działały latarnie podciagnałem lekko w góre.
Masz dwie takei same te h4..? czy takie oryginalne HR i HCR? |
Rozwazania dokonczylismy z Rambo na gygy wiec podsumuje czego sie dowiedzialem:
1. swiatla maja dawac na okolo 50 m (tam maja sie konczyc) 2. ustawiamy najpierw jedno, a potem drugie swiatlo (odpinajac wtyczki) 3. podjezdzamy pod sciane i sprawdzamy czy poziome linie swiatla pokrywaja sie w obu lampach 4. nie bedzie idealnie wiec bez stresu |
Sposób ustawienia świateł jest w serwisówce bodajże w pierwszym dziale.
pozdr newrom |
Ja ustawiałem światła w ten sposób żeby złapać granicę, w której światło widoczne na ścianie podczas oddalania moto od od niej zaczyna opadać zamiast się podnosić (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałem). Oczywiście sprawdzałem na moto obciążonym mną samym :) Trzeba też zostawić pewien margines (czyli ustawić trochę niżej) na wypadek jazdy z plecaczkiem i bagażami.
Byłem ostatnio na przeglądzie gdzie miałem sprawdzane ustawienie świateł i facet się nie przyczepił, więc chyba ta metoda jest OK. |
Niestety w motocyklach różnica między obciążeniem jedną i dwoma osobami jest duża.
Dlatego tak naprawdę nie ma uniwersalnego ustawienia i należało by za każdym razem zmieniać stosownie do ładunku. Szkoda że nie ma takiego dwu pozycyjnego pokrętła " 1 osoba" i " 2 osoby" , ewentualnie jak w autkach korektora wys. świateł. Jako że częściej jeżdżę sam to mam ustawione pod siebie, ale jadąc w 2 to rzeczywiście nieco świeci po oczach osobówkom zwłaszcza że reflektory mamy sporo nad drogą umiejscowione. |
hmm, mnie dzisiaj czeka regulacja, bo wale po oknach na pierwszym piętrze ...
Zresztą, jade zaraz na przegląd to się dowiem |
Cytat:
|
w waradero tez jest ale to forum Afryki :p
|
To jak swiatla maja byc ustawione reguluje Dziennik Ustaw i o ile dobrze pamietam jest to okolo 10% w dol.
Ustawianie jest proste. 1) podjechac do sciany i zaznaczyc na niej pozioma kreska granice swiatla i cienia 2) odjechac od sciany 10m 3) granica swiatla i cienia powinna byc byc ok 10cm ponizej kreski To bylo jakos tak, ale glowy nie dam A z tymi 50-cioma metrami to chodzi tu o moc swiatla. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:36. |