![]() |
Brak luzu
Witam od jakiegoś czasu denerwuje mnie brak luzu w skrzyni nie mogę go wbić . Jak chodzi silnik czasem się udaje ale to naprawdę czasem za to wchodzi bez problemu na zgaszonym silniku.
Podejrzewając nadmienię że słychać już u mnie kosz sprzęgłowy nie jest to irytujący dźwięk nap... sprzęgła jak już było mi dane słychać u kumpla ale jednak jest myślę , że to może być przyczyną tego problemu . Wolę się upewnić przed rozbieraniem tego okropieństwa . To jak Pomożecie !!! :P |
Podciagnij troche linke sprzegla. Jaki masz luz na klamce ?
|
Hej linkę już regulowałem nic nie pomogło powoli zaczyna mnie to wkr.......
|
Na Jurze Ci obadam co i jak :)
|
hehe trzymam za słowo :) i to mnie bardziej motywuje do jechania :)
|
sprzęgło nie wysprzęgla albo ....ujowy olej.
|
witam przed chwilka po raz kolejny walczyłem z regulacją sprzęgła morał taki że ani tak ani tak nic się nie zmienia jedno co zauważyłem to to że bardzo ciężko przeskoczyć z 1 na 2 bądź luz w zależności od opaczności boskiej i politowania się afryki
|
a na zgaszonym silniku wszystko klika elegancko?
Jeżeli tak to sprzęgło nie wysprzęgla i tyle. Zmieniałeś olej ostatnio? np na castrola ? |
tak na zgaszonym oki olej zalany wlasnie castrol jak to uleczyc?
Tak myślę przeglądając forum i opinie innych że nie obejdzie się chyba u mnie bez wymiany tarczy sprzęgłowych tylko czy one są przyczyną tego bo pewnie od razu bym robił kosz tzn wymieniał te super sprężynki bo już słychać go powoli |
Nie wiem na ile masz problemy z biegami.
Ja po 1000 kilometrów wylałem castrola i zalałem iphona, właśnie z takiego powodu - trudno znaleść neutral i głośna zmiana biegów. Juz nie chce castrola na oczy widzieć. W KTMie tez mam castrola, jak postoi z tydzień to nie potrafię sprzęgła "rozkleić" Koło blokuje nawet na asfalcie przy przepychaniu. Co do sprzęgła to pamietaj ze nie hałasują sprężyny długie (które są łatwe do kupienia) tylko sprężyny w samym koszu, z nimi już gorzej z wymianą również. |
No nic może zmienię olej i zobaczę co i jak a co sprężyn to wiem co i jak a poza tym wspomniana fabryka co się zajmuje wyrobem tych sprężyn mieści się u mnie w mieście więc nie ma problemu
|
Moim zdaniem olej nie pomoże, fakt może poprawić, ale raczej nie pomoże. Sam jeżdżę od kilku ładnych lat na castrolu, wieloma motocyklami i raczej nie zauważyłem problemu ze sprzęgłem. Musisz zajrzeć do sprzęgła, moim zdaniem, albo masz krzywe tarcze/przekładki. Albo masz wyrobiony kosz, tzn, tarcze wyrobiły rowki i nie chcą pracować.
Zrób mały test po wciśnięciu sprzęgła na jedynce dodaj gazu i spróbuj przepchać motocykl do tyłu, jeśli bez problemu się cofa a luz dalej nie wchodzi, to lipa, trzeba sprawdzić automat zmiany biegów. |
Cytat:
|
Tak sobie czytam i czytam...
Co ma sprzęgło do neutrala..? To jakaś nowa tradycja...? :p:haha2: |
hej sprawa się po część wyklarowała, po przedwczorajszym topieniu afry okazało się że mogę teraz bez ,problemu wbijać luz coś mi się wydaję, że dostało się troszkę, wody do oleju i się rozrzedził no ale jak sprawdzam stan i kolor to nie ma białej mazi echm a może ,afra właśnie potrzebowała tego typu atrakcji, aby się naprawiło :P
|
Cytat:
Spróbuj wcisnąć sprzęgło nie do końca i znajdź luz :) Cytat:
Poprawiło się dla tego, że jeżdżąc off, nadużywałeś zapewne sprzęgła co spowodowało jego lekkie przypalenie i zaczęło wysprzęglać do końca. jeśli problem powróci to trzeba to rozebrać, często dzieje się tak przy tanich tarczach made in ChRL, lubią się france powyginać , a po lekkim przyjaraniu znów działają jakiś czas. Jeśli wcześniej jeździłeś na cycatym oleju tzn starym, lub motocykl długo stał, mogło się polepić sprzęgło i efekt taki sam. Kur. ale się rozpisałem. Ale Woda rozcieńczająca olej, poprawiła mi humor :):) Pozdrawiam |
Powiem tak co by nie było, problem sprzęgła na razie mam rozwiązany ,tzn znikł z mojej głowy co do rozcieńczenia wodą to faktycznie żartowałem :P.
Tak samo myślałem jak ty że to właśnie przez dzidowanie na offie się zmieniło Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za udzielenie informacji jeśli temat się powtórzy rozbiorę sprzęgło i popatrzę co tam słychać |
Z ciekawości, jaki teraz olej wlałeś?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:22. |