![]() |
Syria i okolice
Ktoś chętny na trochę słońca na wiosnę?? Wyjeżdżam 16 kwietnia. Na razie 2 tyg. wolnego z możliwością przedłużenia o tydzień. Prócz terminu wszystko do uzgodnienia.
|
czesc
My (na razie 2 moto) poczatkiem maja na min 3 tyg - Syria, Jordania, Liban. Wiem tez ze inna ekipa z okolic Trójmiasta leci koncem kwietnia, ale do Turcji na lawecie dalej na o2o. |
Właśnie czuję że będzie problem aby komuś termin spasował, ja mam dużo wolnego na święta i właśnie to chcę wykorzystać aby nie brać za dużo urlopu z pracy. Dlatego termin u mnie "żelazny".
|
Libanu zapewne nie zrobicie na moturze, trzeba płacić straszne ubezpieczenie i potem jest jazda z odzyskaniem kasy, generalnie za dużo zachodu..
|
Cytat:
Najtańsze ubezpieczenie z wszystkich 3 państw, do tego nie jest OBOWIĄZKOWE a dobrowolne. Chcesz to płacisz, nie to jedziesz na własną odpowiedzialność. Wiza też droga nie była. Na te 3 granice, jak nie macie CPD szykujcie ok 1800zł (zaleznie od kursu $ ) oraz ok 15-16h :). Jeśli będziecie mieli CPD to macie ok 300$ w kieszeni. Tyle, że za wydanie CPD trzeba zapłacic coś koło 400-500zł, polatac trochę i zostawić 16kzł zabezpieczenia. IMHO gra nie warta świeczki, za to na granicach pewnie deczko szybciej się przejeżdża. Oczywiście mówię o ubezpieczeniu OC, które z zasady powinno być obowiązkowe a nie było :) W Syrii i Jordanii tak właśnie było - bez ubezpieczenia nie masz wjazdu, do Libanu : chcesz to płać... dziwne ale tak właśnie było. |
Czy ktoś ma info na temat Arabii Saudyjskiej?
|
Cytat:
|
A nam Panowie w czapkach kazali kupić bo nie ma bez tego wjazdu. Koledzy ( 2 ekipy) w sierpniu i w lipcu 2010r mieli to samo. Te same koszty bo podobnie jak my brali na tydzień ubezpieczenie ( była opcja 3dni, 7 dni i miesiąc ). Wjeżdżając do Syrii z drugiej ( jordańskiej) i trzeciej ( libańskiej) strony tez chcieli sprzedać to ubezpieczenie ale jako, że że mieliśmy, to skończyło się jedynie na sprawdzeniu jego ważności i danych czy zgadzają się z tymi w dowodzie rejestracyjnym.
P.S. Nie dajcie się naciągnąć na "CPD" za 100$ - kosztuje deczko mniej , chyba 90$. |
Mając karnet CPD z Polski, wjeżdzamy do Libanu z Syrii. Na granicy za libańskie OC chcą 50$, 100m dalej 30$, a dwieście metrów dalej 15$. Kupujemy i wjeśdżamy. Przy wyjeździe Syryjczycy chcieli nas znowu ubezpieczyć, ale my mamy poprzednie aktualne.
pozdr |
???
Poważnie się tak da z Libanem? W tym roku byłem na wykopaliskach i prowadzący się zarzekał, że na granicy jak chce się swoim pojazdem przyjechać to trza zapłacić jakoś kosmicznie i potem pieprzyć się z odzyskiwaniem tego... no patrzcie, patrzcie... |
Cytat:
Generalnie granica bez większych przygód. |
Cytat:
Mając wolne 16.000zł faktycznie opłaca się zrobić zabezpieczenie celne motocykla w Polsce bo kosztuje to chyba niecałe 500zł . A tak to trzeba było 3x90$ wysupłać czyli 300zł drożej. Jak trzeba pożyczyć te 16.000zł z banku to już średnio się opłaci ... a ile latania :) Fakt, ze Zbyszek był jeszcze w Iranie , więc CPD posiadać "musiał". |
Chopy, może ktoś wie jak to jest z Arabią?!!!
|
Nie chce siać fermentu ale zdaje się że trzeba mieć zaproszenie albo zaświadczenie od Twojego "księdza" że się jest akurat w trakcie pielgrzymki do Mekki
|
Cytat:
http://www.transazja.pl/pl-3_1-art643.html http://www.rijad.polemb.net/index.php?document=37 |
Czytał ja, ale co z wizą tranzytową bo o takiej mogę tylko myśleć. Tak zawile to opisują że szczęka opada
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:02. |