![]() |
Łożyska kół
Czy ktoś kto już wymieniał łożyska w kołach mógłby w jakiś sposób to opisać. Zdjęć pewnie nie będzie ale może sam opis.
Chodzi mi głównie o sytuacje awaryjne, na trasie, daleko od domu bez warsztatu. Jakie narzędzia są potrzebne (oczywiście wymiana bez ściągacza :oldman: ) no i jaka kolejność wykonywania. Czy są jakieś "chytre" triki lub patenty. Oczywiście zakładam, że komplet łożysk i uszczelniaczy mam przy sobie. :dizzy: Czy przytrafiła się komuś jazda na "hałasującym" łożysku ?? Ile można na nim przejechać bez wymiany ?? Spisałem jeszcze rozmiary do mojej AT z 2000 roku. Koło przednie. ------------- Uszczelniacz 28x42x8 Uszczelniacz 45x55x5 Łożysko 6203UU 2szt - wymiary 17x40x12 Koło tylne. ----------- Uszczelniacz 28x47,2x7 Uszczelniacz 25x40x7 Łożyska 6204UU - wymiary 20x47x14 Łożysko 6303UU - wymiary 17x47x14 Łożysko 6203UU - wymiary 17x40x12 Do pełni szczęścia jest jeszcze o-ring 61x2 |
Łożyska znajdziesz w http://faq.africatwin.com.pl/Dane-eksploatacyjne
Co do wymiany dwóch z tyłu to młoteczek i kawałek rurki i wyjdą bez problemu.... jak wracaliśmy z Agro to u Chińskiego padło jedno. Ja tam myślę, że jak wymienisz teraz na nowe z nowymi uszczelniaczami to nie masz się co martwić, że coś się stanie w drodze... chyba, że planujesz naprawdę ostry off ale jedziesz z GS to prędzej on padnie :) |
Chomik we wszystkich katalogach, manualach i afripedii co najwyżej znajdę nr łozyska. Chodzi mi o jego wymiary :)
|
Cytat:
|
Zobaczymy czy będziesz taki wygadany jak w Ugandzie czy innej Armenii podasz symbol 6303UU :)
Co wymiar to wymiar :) |
Cytat:
|
Właśnie jestem po rozmowie z big hurtownią.
Oto co się dowiedziałem. Koło przednie. 6203UU 2szt - wymiary 17x40x12 Koło tylne. 6204UU - wymiary 20x47x14 6303UU - wymiary 17x47x14 6203UU - wymiary 17x40x12 |
Wymiary łożysk można znaleźć na stronach: http://www.skf.com/portal/skf/home/products?newlink=first〈=en
Pozdr newrom |
Generalnie wszystko jest do dostania oprócz uszczelniaczy do przedniego koła
|
Zapytaj w www.specjal.com, nie sądz 6203 to standard przecież. Chyba że coś z grubością jeszcze.
Pozdr newrom |
Cytat:
Łozyska bez problemu. chodzi o uszczelniacze 28x42x8 i 45x55x5 |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Typ AO jest tutaj dużo lepszy, bo ma dodatkową wargę przeciwkurzową i takiego raczej bym szukał, a tamte traktował awaryjnie. Co do łożysk - oznaczenie krycia UU stosuje chyba tylko NTN (poprawcie mnie bo nie pomnę)? Więc można dać dowolne inne standardowe dwustronne krycie z uszczelnieniem - po ludzku mówiąc 2RS. A ide se do domu :p Zdrowia! :hello: |
Tego 45x55x5 nie mogę znaleźć. Może jakiś namiar ??
No ale zeszliśmy trochę od tematu. Jak i czym wymieniać :) |
|
przy odrobinie szczęścia będę popełniał wymianę jutro wieczorem lub w piątek, postaram się to obrazowo sfotografować. No i będę to robił najzupełniej standardowymi sprzetami, więc również nie wiem czy się w ogóle uda ;)
Łożyska nabędę, ale nic w życiu nie słyszałem o uszczelniaczach WTF?, czy może ktoś naświetlić odrobinę sprawę ? Gdzie w Wawce zakupić dobre łożyska, no i najlepiej dostępne od ręki do 19 godziny :D jakoś sie nie mogę z pracy wybrać :/ |
Pewnie w Premie na Jaktorowskiej. Uszczelniacze też pewnie mają. Ale łożyska sątak banalne żekażdy sklep z łożyskami będzie miał
|
Hurtownia Uszczelnień Gasket-Passerotti
ul. Garażowa 4 (skręcamy w lewo z Wołoskiej zaraz za Woronicza jadąc w stronę Galerii dla Młotów) 22 843-34-54 Pracują niestety tylko do 16.00 ale możesz podskoczyć przed robotą ... Pod koniec kwietnia mieli wszystko od ręki oprócz jednego z uszczelniaczy .. |
Koło przednie.
------------- Uszczelniacz 28x42x8 10,5 zł Uszczelniacz 45x55x5 5,2 zł Łożysko 6203UU 2szt - wymiary 17x40x12 9,5zł x 2 Koło tylne. ----------- Uszczelniacz 28x47,2x7--- 28x47x7 4zł Uszczelniacz 25x40x7 4zł Łożyska 6204UU - wymiary 20x47x14 13zł Łożysko 6303UU - wymiary 17x47x14 15zł Łożysko 6203UU - wymiary 17x40x12 9,5zł Do pełni szczęścia jest jeszcze o-ring 61x2 1zł 61x2,5 1,8zł suma 82zł łożyska austyjackie i japońskie kryte gumą że teoretycznie symeryng nie potrzebny gość jeszcze lipy mi nie wcisnął MTM Tech-Market ul. Grochowska 285/9 03-844 W-WA tel.22-810 31 71 przed chwilą wróciłem z tamtąd - dokładnie to Grochowska róg Terespolskiej weście od Terespolskiej mieli wszystko od ręki |
lozyska i zimeringi kola przedniego ,komplet 192 zl z przesylka -salon hondy trojmiasto tel.502313959
|
Cena wypas :)
|
Cytat:
|
Może one zrobione z metali szlachetnych są i z autografem samego Pana Chądy ? ;)
Pozdr newrom |
ostatnio kupiłem komplet łożysk do kół na trzy afri z 10% rabatem za płaciłem za nie 13 i 15 zł wziąłem najdroższe jakie mieli niemieckie. SKF czy coś
w innym sklepie full profes gościu mi powiedział ze polskie łożyska są uznawane jako jedne z najlepszych na świecie i są dużo tańsze. jak był na szkoleniu w SKF to wszelkie porównania własnych wyrobów robili właśnie do polskich łożysk z korzyścią dla polskich ;) wiec chłopcy nie przepłacajcie za nie wiadomo co w Hodzie :oldman jako ze dużo jeżdżę poszukam simmeringów gdzieś w Polsce jak będzie okazja bo mi sie ostatnio sprężynka w jednym poluzował (zardzewiała była) |
łożyska wymienione, z powodu natłoku zadań i przeprowadzki na swoje śmieci (po remoncie) chwilkę zajmie mi popełnienie instrukcji, ale na pewno będzie. Generalnie proces jest prosty chyba że się jest taką pierdołą jak ja ;)
|
Mam nadzieję, że masz foty ??
|
Jeszcze mam pytanie o te łożyska.
Czy pierw je słychać czy już czuć, że koło lata na boki. W samochodzie jest trochę ciszej wiec łatwiej je usłyszeć. Na moto jakoś tego sobie nie wyobrażam. Halo !!! Jest tu ktoś ?? Chyba wszyscy w terenie :D |
Mnie łożyska padły przed granicą Rumuńską w niedziele. Objaw był taki że przy przyspieszaniu czułem że tył sie obsuwa, nie leci tym samym śladem co przód. Miałem ciężkie skrzynki więc wykrycie było utrudnione, myślałem że takie pływanie to brak sztywności stelaży. Długo nie ujechałem, koło miało już taki luz że bałem się o zaciski łańcuch i inne. Wcześniej żadnego huczenia nie wykryłem. Mysłałem że będe spał pod sklepem w namiocie aż mi ktoś przyśle.... Okazało się że ten rozmiar łożysk jest dość popularny i po 20 min. szukania udało się dostać w warsztacie samochodowym.Wymiana w polowych warunkach jest możliwa, trzeba mieć tylko 1)dobry śrubokręt albo jakić pręt którym można wybić delikatnie łożyska nie niszcząc siedzenia łożysk,2) Impulsator kinetyczny prostoliniowy z naprowadzeniem trzonkowym :)lub cegłe, uszczelnienia można awaryjnie założyć ponownie stare.
Może trzeba poszukać w jakich urzadzeniach lub autach takie łożyska są stosowane, może jakaś pralka, alternator w Liazie, Młynek do kawy...... Na wyjeździe można szukać w różnych punktach pomocy . |
fotki mam, ale czasu malo, w tym tygodniu się za to zabiorę. U mnie defekt łożyska był wyczowalny poprzez falowanie motocykla raz na jakiś czas na podłżnych nierownościac.
Następne łożyska będe wymieniał zanim padą, wybicie łożyska z ktorego została sama bieżnia to ostra katorga :] |
u mnie zaczęło głośno chrobotać więc sprawdziłem luz w kole i wszystko było jasne a wyglądało to tak: http://picasaweb.google.pl/chinolchi...72380137733010
|
ilu Was tam było do wymiany jednego łożyska? :D
|
he he każdy chciał popatrzeć i wesprzeć na duchu ;)
|
SKF to nie jest Polska firma?
|
Już miałeś zmieniane wcześniej łożyska ? Ktoś włożył odkryte czy uszczelnienia poodpadały?
|
Cytat:
|
uszczelnienie odpadło przy wybijaniu z paisty
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ok teraz zakładam łożyska FAG następne założę polskie jeśli doczekam sie ich zmęczenia, , założę polskie do drugiego moto jak padną obecne . przetestuje może gościu coś popierdzielił z tą opinia ;)
te co kupiłem to niemiecki FAG sprawdziłem, a skf to mi sie tak nasunęło ;) |
Cytat:
Zamawiam do firmy ok 1000 łożysk rocznie - wprawdzie głównie serii UC, ale nie tylko. Liczę tylko te co idą na samo zużycie w istniejących urządzeniach. Kiedyś się bawiłem w statystykę, które wytrzymują najdłużej, które opłaca się najbardziej i takie tam durnoty ;) I wyszło mniej więcej tak: 1. Koyo 2. KFG/SKF/FAG 3. NTN dłuuuugo dłuugo nic 4. FŁT jeeeeszcze dłużej nic 5. Ruskie i bułgarskie przeeepaść... 6. made in hungary zajebista przepaść. Normalnie wielka czarna otchłań... 7. Chińczyki Z tym że między pierwszymi 3 pkt różnice w trwałości były bardziej "na wyczucie" niż jakieś realnie widoczne, więc można je traktować równorzędnie. Za to między pkt 3 i 4 różnica jest wyraaaaźna, więc wybaczcie, ale żaden Pan Ze Sklepu nie będzie mi wmawiał że gówno to czekolada ;) Zdrowia! :hello: |
Cytat:
gościu maił wiedzę ze szkoleń ;) pewnie chciał chciał zarobić na laiku bo pewnie na polskich ma największa marze ;) |
No to uzbierałem graty :D
http://tarcu.com/Inne/At/AT00095.jpg W przypadku "dziwnych" uszczelniaczy postąpiłem jak bogacz i dokonałem zakupu w serwisie :mur: |
Greg, ile PLN?
|
Cytat:
2 uszczelniacze + oring - 70 (Chąda) 2 uszczelniacze - 20 5 łozysk - 90 Ceny przybliżone bo dokładnie nie pamietam |
Cytat:
|
Zaraz przecież część SKF-ów jest robiona w Polsce ... więc de facto część łożysk z napisem SKF i FŁT zapewne w ogóle się niczym nie różni poza napisem ...
|
Tak czytam i czytam i nadal nie wiem jak zdiagnozowac czy są do wymiany te łozyska czy też nie ... co by durnej roboty nie robić i nie wymieniać nie potrzebnie.
W zime to może rozkręce z nudów (jak snieg bedzie) bo jak nie to nie ma kiedy ;) |
U mnie te mniejsze są Włoskie a większe Francuskie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
he he dziękczynny post dla Ciebie i twojego zestawu mcgivera który zaskoczył wszystkich no i ten notes prawie jak w filmie szpiegowskim ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:18. |