![]() |
problem z odpaleniem....
Hello. Zaistniał mały problem z odpaleniem trampka 650 po zimowej stajance. Zapalił na jednym garnku, po minucie zgasł i już nie odpalił. Wiem, że zalewa świece, wiem, że świece mają iskrę... więcej nie wiem. Może ktoś miał taki lub podobny przypadek?
|
Cytat:
Pozdro |
do dwóch świec mam dostęp z zewnątrz, dwie następne to rozbieranie góry motocykla włącznie z bakiem i boxem filtra powietrza. "samostart"? rozwiń proszę bo ja ze wsi jednak jestem :D
|
1.Sciągasz filtr powietrza
2.kupujesz samostart w sklepie z częściami samochodowymi (moze być Plak do tapicerek samochodowych) 3. pryskasz tym ustrojstwem w miejsce filtra powietrza i krecisz rozrusznikiem bez sania 4. podtrzymujesz silnik przy życiu samostartem miedzy 30 a 60s Silnik po złapaniu temperatury powinien zacząć chodzić sam a problem zniknąć do następnej wiosny :) |
Dzięki.... pokombinuję.
|
nie polecam samostartu - silnik nieźle w dupę dostaje
bezpieczniejszy jest PLAK jak kolega pisze |
Cytat:
Pozdro |
dubel mechanik mi kiedyś oznajmił, że niezdrowe to jest, ale nic nie mówił czy dla benzyny czy dla diesla
|
po cholerę leczyć silnik samostartem jak można wymienić świece naładować aku i odpalić jak człowiek
|
świece nowe (póltoraroczne). aku ciągnie jak cholera. jutro wleję benzyny pod świece, może wcześniej dwie łatwodostępne wymienię na nowe i zobaczę czy pójdzie.
|
Mój funfel na nówkach świckach (NGK) jeździł całe 20min. i poszły w kosz! A ty piszesz że masz nówki-półtoraroczne :fool2:
|
Ja miałem podobny problem ale świece się nie zaklewały tylko nie dostawał paliwa. Okazało się, że filtr paliwa był zapchany. Po wymianie silniczek działa bez problemu. Tu muszę przyznac rację JuIo tez się z taką sytuacją spotkałem, że noweświece po przejechaniu kilku kilometrów się skończyły.
W Twoim przypadku proponuję tak jak pisałeś wymiane świec oraz sprawdzenie linek od ssania czy się cofają przy gażnikach i sprawdzenie przewodów wysokiego napięcia do świec bo może być, że złośliwość rzeczy martwych. :) |
Świece dziś wymieniłem. Filtr powietrza jeszcze pochodzi. Problem z odpaleniem mógł być spowodowany zatkaniem przewodu podciśnieniowego do gaźnika (mam scottoiler który jakoś musiałem wpiąć w podciśnienie - zrobiłem to plastikowym trójnikiem z akwarystycznego któro po kontakcie z benzyną niestety się z lekka rozpuścił i zatkał podciśnienie. Jutro wymienię tą rurkę i dam znać czy zadziałało.
|
Jeśli Transalp ma podciśnieniowy kranik to był w tym momencie brak paliwa.
|
otóż to. xl650v ma podciśnieniowy kranik i moje podejrzenie padło na brak podciśnienia
|
zalej mu paliwo prosto do cylindra i ogień!
|
skoro piszesz ze motocykl dostaje paliwo bo swieca mkra znaczy ze kranik dziala bo podaje paliwo
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:22. |