![]() |
problem z czujnikiem sprzęgła i kontrolką luzu..
No więc po wymianie, nie działającego od lat czujnika w klamce sprzęgła (musiałem dawać zawsze na luz by odpalać motur) pojawił się problem taki, że każde wciśnięcie sprzęgła, powoduje zapalanie się kontrolki luzu :confused:
Czy ma ktoś pomysł..? :) Popsuł mi się też chyba przerywacz od kierunków nagle jakość samoistnie, ale w ten sam sposób, po jakimś czasie nagle się naprawił :D |
Albo masz coś namieszane w instalacji albo uszkodzona jest dioda podwójna.
Dioda to taka czarna kosteczka z symbolem diody z 3 nóżkami , problem jest tylko taki że nie wiem gdzie ona dokładnie jest w afryce.Możliwe że w skrzynce bezpieczników. |
Dzięki R2, jutro popatrzę :)
Jeśli ta dioda padła, to trzeba kupić oryginał? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
szukaj kostki o wymiarach 1,5cm na 1,5cm :) |
jest umieszczona na wiązce ponad skrzynką bezpieczników. w larssonie kosztowała kilkanaście zł.
|
o tym mówisz?
http://larsson.pl/?c=r&no=MTI5MjAwMQ== |
Ależ piękna nazwa "silikonowy prostownik napięcia do motocykli Honda"
Widział ktoś silikonowy prostownik ? Oczywiście silicon to krzem ale nie za bardzo wiedział to ten co to tłumaczył. |
R2, to się nada..? to jest zamiennik ?? :at:
bo mnie mruga ta lampa i mi się ciągle wydaje że kierunku nie wyłaczyłem |
Nada się ,ale i tak nie mają na stanie.
Sprawdź najpierw czy to to czy coś innego jest uszkodzone. |
Rambo, zamów - jak Ci nie będzie działać to odkupie to od Ciebie - wiec ryzyka nie masz a ja i tak musze to zamówić
|
Hej Hej.
Rambo wymieniłeś tą diodę?? Pomogło?? Zachciało mi się luksusu i mam taki sam problem ;) Każde naciśnięcie sprzęgła zapala mi "neutral". |
Nie jesteś jedyny....wku...a to niemożebnie....
|
hej hej, nie narazie mi się nie chce :D
|
Jest jeszcze (w RD04) taka kostka z symbolem diody doczepiona do ramy na wysokości wtyczki od pompy. Lewa rurka pod bakiem to to ? Jak nie to to od czego to ;) ?
|
Cytat:
Skoro w Larssonie brak to jakie dokładnie diody kupić (jakieś parametry poproszę) i jak powinny być wstawione? |
na przykład taką (chociaż i tak wyśrubowana chyba pod to zastosowania):
http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=10169 2 sztuki oczywiście |
Kontrolka luzu po wciśnięciu klamki puszcza oko zalotnie i ciężko nie oprzeć się jej urokowi ale wolę jak robi to piękna nieznajoma . Hopcy zaradzcie co.
|
Cytat:
Wywal podkładkę miedzianą z pod tego czujnika |
Czujnik jest sprawny .Zabiegi nadlutowywania i pozbywanie się podkładki stosuje się kiedy owy rzeczony czujnik się "skończy" i nie daje zwarcia które zapala kontrolkę.U mnie kontrolka Neutrala działa poprawnie (prawie) czyli w tedy gdy dzwignia zmiany biegów jest w położeniu "luz" , po wbiciu biegu gaśnie (prawidłowo) po to aby zaświecić po wciśnięciu sprzęgła . Wiem że to będzie cośik z elektryką , a tą w afryce skośnookie wymyśliły nie na miarę naszych czasów
|
A ile płaciliście za czujnik sprzęgła, wiem że mógłbym zadzwonić do hondy, ale jakoś z nimi nie mam zbytniej ochoty...
|
70pln, te okolice :). Ceny masz na www.dwa-kola.pl
|
dzięki Wieczny
|
Witajcie.
Dziś odebrałem w lokalnym sklepie, handlującym gratami z Larssona, wcześniej zamówiony "silikonowy prostownik napięcia do motocykli Honda" i jest sukces :) Nareszcie Neutral świeci wtedy kiedy powinien. Mała rzecz a cieszy :) |
Wczoraj jakieś 10km od domu padł mi czujnik stopki. Wszelkie próby macania nie dały rezultatu. Moto na luzie paliło, a po wrzuceniu biegu gasło. Zastosowałem naprawdę przez uje****e przewodów i ich złączenie. Przeszło od razu :)
Teraz mam pytanko- czytając to i owo wypatrzyłem, że są problemu z czujnikami luzu, sprzęgła i diodami. Jeżeli padnie dioda, to przy wciśnięciu sprzęgła będzie zapalać się kontrolka luzu, ale moto będzie jechać dalej?. Jak padnie czujnik sprzęgła, to nie odpalimy wogóle moto- czy wystarczy naprawda doraźna w trasie przez przecięcie przewodu i jego połączenie? Czy po złączeniu przewodów stopki bocznej coś może się jeszcze styrać i unieruchomić padakę? Chciałbym wiedzieć, aby w razie zonka w trasie móc coś podłubać w tych przewodach od czujników i jechać dalej. Pytania ogólne, nie znam się zbytnio na prądzie, w ST problemów z takimi wynalazkami nie było. |
czujnk sprzegla
Jeżeli padnie dioda, to przy wciśnięciu sprzęgła będzie zapalać się kontrolka luzu, ale moto będzie jechać dalej?
--na to pytanie znam odpowiedz -tak bedzie jechac:at:,mialem tak tydzien temu. Po wyciagnieciu diody odpala na wcisnietym sprzegle i zlozonej stopce niezaleznie czy jest na luzie czy nie, po wlozeniu innej diody wszystko dziala czyli smoothh:D, Pzdr Na reszte pytan nie znam odpowiedzi ale chetnie(bardzo) sie dowiem. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:05. |