![]() |
Uszczelki - cylindry, g³owice.
Mam pytanko czy gdy dajemy nowe uszczelki pod cylindrami i g³owicami rzeczywi¶cie nie smarujemy ¿adnymi specyfikami do uszczelnieñ? Dosta³em tak± informacjê i chcê siê upewniæ.
|
Co kto lubi, jesli masz idealne równe powierzchnie , bez ¿adnych w¿erów to nowa uszczelka powinna sobie poradziæ.
Je¶li masz w±tpliwo¶ci co do jej g³adko¶ci i równoleg³o¶ci to posmaruj np silikonem cienk± warstwê.Wyrówna on nierówno¶ci i uszczelni. Osobi¶cie stosujê warstewkê silikonu po to a¿eby drugi raz nie rozbieraæ gdyby sie jednak okaza³o ¿e gdzie¶ puszcza. |
Ja nie smarowa³em. Jedynie splanowa³em g³owicê i cylinder ¿eby uszczelka pod g³owicê mia³a idealne warunki :).
A sylikon to ewentualnie, ale na pewno nie pod g³owicê. Dzieju my¶la³ chyba o uszczelce pod cylindry. |
silikon pod g³owice?nigdy!splanowaæ g³owice i skrêciæ kluczem dynamometrycznym
|
G³owice posz³y do Pana "planatora".
Silikonu to niecierpiê u¿ywaæ przy silnikach. Jak muszê to dajê takie specjalne szczeliwo, wurth to robi ale nie tylko. |
Cytat:
|
Tylko to polecam Gregu:
http://moto.allegro.pl/item844627146...on_50_180.html |
Cytat:
|
Polecam to samo co SzymonBBI. Dirko poleci³ mi mechanik, który robi moto od dobrych kilkunastu lat.:oldman: Po posmarowaniu tym nawet nie cza uszczelki dawaæ..;)
|
Mam pytanie czy w AT uszczelki pod cylindry i g³owice s± kierunkowe?
nie znalaz³em ¿adnego znaku, napisu itp. Jednak widaæ ¿e uszczelki nie s± idealnie g³adkie, maja wyt³oczenia w jedn± stronê. |
Mogê siê myliæ, bo dawno to cholerstwo skrêca³em, ale chyba dojdziesz po uk³adzie ko³ków ustalaj±cych.
|
Musze siê zastanowiæ i sprawdziæ, moze faktycznie nie da siê ich ¼le zamontowaæ. Przekonany by³em ¿e mo¿na uszczelke zamontowaæ na jednym garnku jedn± stron± a po odwróceniu bêdzie pasowaæ na drugi garnek. Musze sprawdziæ bo mo¿e o oczywiste sprawy pytam .:o
|
Tylko sprawdzajcie czy s± wszystkie otwory na kana³y. Kiciemu siê zdarzy³o, ¿e jeden kana³ olejowy by³ nie dro¿ny w uszczelce i siê g³owica przytar³a. :Sarcastic:
|
Mam nadzieje ze w oryginalnych hondowskich to nie jest mozliwe, ale sprawdzê.
|
Spokojnie, ja u¿ywa³em uszczelek Athena i robi± wzorowo po dzi¶ dzieñ.
|
Uszczelek tych nie da siê ¿le za³o¿yæ. Parê dni temu skrêca³em trampa i maj± dodatkowy otwór na szpilkê, która jest tylko z jednej strony cylindra. Z reszt± widaæ tez po kana³ach wodnych i olejowych. Athena:Thumbs_Up:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:00. |