![]() |
Lekki poślizg przy zmianie biegów DCT
Witam wszystkich! Przeszukałem forum, lecz nie znalazłem podobnego problemu. Zauważyłem ostatnio, że w trakcie zwykłego "pyrkania", podczas zmiany biegów zauważalny jest lekki poślizg. Wyczuwa się to tak, jakby podczas puszczania sprzęgła został dodany gaz, co obiawia się lekkim szarpnięciem motocykla. Gdy jadę z żoną, to obija mnie kaskiem. Zauważyłem, że jest to wyczuwalne tylko przy niskich obrotach. Podczas żwawszej jazdy, wszystko odbywa się "gładko". Czy spotkał się ktoś z Was z tym problemem? Będę wdzięczny za informacje. Dodam, że motocykl to standard AT 24' z ES oraz DCT. Wgrana została najnowsza poprawka dotycząca Wheelie Control.
|
przywitaj się Kolego.
nie pomogę więcej niż to, że ponoć w razie wątpliwości co do działania DCT można zrobić adaptację skrzyni. może to da jakąś różnicę. |
Normalny objaw.
Ja bym nie pyrkał na wolnych obrotach |
To są normalne szarpnięcia, a nie poślizg przy niskich obrotach silnika . Wystarczy wejść na S lub obroty powyżej 2kk/min i nic takiego nie powinno już być przynajmniej u mnie.
|
Dzięki za odpowiedzi. Reset dct zrobiłem i nic nie pomogło. Pod pojęciem "pyrkanie" miałem na myśli jazdę normalną na S1 (D nie używam, bo za szybko zmienia biegi)
|
S1 wiele nie różni się od trybu D.
|
Może podpowiem. Sprawdź sobie taką rzecz jak naciąg łańcucha napędowego. Zaczął bym od tego, jak będzie za luźny to DCT tego nie lubi i stąd może być te poszarpywanie. U mnie tak było. Łańcuch musi mieć maksymalnie 4,5 cm luzu. Jak będzie większy i to nie dużo bo o około 1 cm może wystąpić poszarpywanie. To jest dwusprzegłówka działająca bardzo szybko przechodząc z biegu nieparzystego na parzysty. Łańcuch traci na ułamek sekundy napięcie, a potem spina go drugie sprzęgło.
|
Jak sie jedzie w trybie M i zmienia biegi rocznie, to nic nie ślizga sie.
|
Robi72 dzięki za podpowiedź, muszę to sprawdzić. W jaki sposób mierzysz napięcie lancucha? W instrukcji, która otrzymałem, jest napisane, że powinienem postawić motocykl na bocznej stopce i ciągnąć łańcuch do góry, a następnie zmierzyć odstęp pomiędzy wahaczem a łańcuchem. Taki luz powinien mieć 48mm-53mm. Zgadza się?
|
Masz napisane w serwisowce, a weryfikujesz na forum? Dziwne.
|
Nic dziwnego, bo po to są koledzy z forum, żeby doradzać.:)
|
Cytat:
|
Matjas, temat który poruszył kolega- regulacja łańcucha, to nie wiedza tajemna i serwisówka daje prostą odpowiedź, co potwierdził zainteresowany opisując jak należy to zrobić. Nie rozumiem Twojego komentarzy ale spoko, zwrócę się do Ciebie z pytaniem jak będę chciał ustawić lusterka albo ciśnienie w kołach uzupełnić. (albo nie, bo to już zbyt proste) Dobrego dnia.
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Ja dalej nie umiem naciągnąć łańcucha w crosstourerze :lol8:
|
Cytat:
Ustaw luz w położeniu minimalnym a potem przestaw na maksymalny i sprawdź. |
Ja tam się nie znam, odłączałem wahacz od amora , kołem góra/dol gdzie ośka w najdalszym miejscu od zdawczej i tu naciągałem łańcuch co by się bez oporu koło kręciło
|
Wrzucę raz jeszcze.
Gość pasem dociągnął wahacz aby sprawdzić punkt największego naciągu. A potem robi pomiar luzu na centralce, oraz pod obciążeniem motocykla, na bocznej. https://m.youtube.com/watch?v=Ve083QlHdUE |
Cytat:
A na poważnie to wg. instrukcji to mierzymy ten luz na bocznej. Bo to podstawowe wyposażenie. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
OK, nie będę bił piany, szkoda czasu i energii. Jeśli kogoś uraziłem, to przeprszam, nie miałem takiego zamiaru.
Pozdrawiam. |
...:confused:, a może odrobinę zrozumienia:oldman:
Przecież po to, koś się produkował, ściągał pasem, mierzył prostolinijność laserem, podawał wartości luzu Bez obciążenia, oraz z obciążeniem. Aby ktoś, kto obejrzy ten filmik miał wartości odniesienia podane na tacy pod nos! Aby mógł naciągnąć łańcuch ze 100% pewnością, że jest prawidłowo. |
Cytat:
Na pocieszenie to nie ostatni raz;) |
Na forum nie można mieć zbyt krótkiego loncika....., należy się wykazać skórą hipopotama
|
Cytat:
|
Kolega Panik1231 ustawił luz łańcucha? Pomogło coś, czy dalej "poszarpuje"?
|
Poszarpuje :) jak Reksio szynkę :)
Mam nadzieje ze cieszy sie juz pogoda i asfaltem pod kołami i jak mu przejdzie nagła złość to nam tu wszystko opowie! :) Nie takie forum zaraz złe! ;) łe łe łe :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:46. |