Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46357)

ramires 29.08.2024 12:42

Czarnogóra/Albania A.D. 2025 Moto - 8-10 dni

Wiem, że dzięki forum uda mi się zrobić najlepszą trasę.

Plan zakłada dojazd na kołach oczywiście, czy trasy TET będę używał to tego nie wiem, jak znam życie tak.

Pytanie bardziej o idealną porę na taką wyprawę.
Jeśli źle myślę proszę o poradę, czy mój termin jest realny, który sobie wymyśliłem na pograniczu września/października.

Na chwilę obecną luźny plan obejmuje na bank okolice, w których byłem teraz. Chcę jeszcze raz zaliczyć zatokę kotorską, wcześniej Durmitor, na ile się da jechać również trasą nadmorską w drodze do Albanii więc okolice Budvy i dalej aż do gór Theth, na które jestem totalnie zafiksowany.

Kolega Długi_TA dał dwa fajne traki, które pewnie uwzględnię.
https://www.google.com/maps/d/edit?m...fs&usp=sharing
https://www.google.com/maps/d/edit?m...F4&usp=sharing

Może być tak, że pojadę solo (o ile złożę afrykę do tego czasu :mur: )
Ale jakby mieć jako kompana jakiegoś Czarnucha to czemu nie.

Cóż, do mnie nie jest to podobne, aby tak wcześnie wszystko planować, ale tym razem chcę zrobić wyjątek.

Boldun 29.08.2024 13:19

Po drodze do Żabjaka i P14 ;) Zlatibor i akalice - i jak kto lubi przejazd Gondolą tam że.

stopa-uć 29.08.2024 20:48

taka mała rada
do Żabjaka drogą 14 mnie się lepiej jechało od strony
rzeki Pivy. (z Tedixem)
jechałem też od Żabjaka w dół, do rzeki.
A ponieważ fragment drogi jest po półce to jadąc w dół
jedziesz przy krawędzi mijając się z innymi. Byłem zdrętwiały ,spietrany, spięty ze strachu .
szalonej wyprawy

ramires 29.08.2024 20:54

mam nieodparte wrażenie, że chcecie abym w przyszłym roku bluzgał, abym musiał powiedzieć, że miałem pełno w gaciach... koledzy... Czarnuchy... typowe "czarne" charaktery... :haha2: :lol8:

Ale gdy wrócę (oczywiście najpierw muszę pojechać) to ktoś dostanie po "czarnuchowemu" w ryj :lol8:

stopa-uć 29.08.2024 20:59

wręcz odwrotnie
chcemy Twego szczęścia

Dlugi_TA 30.08.2024 08:33

Durmitor to moje ulubione miejsce w MNE, przez parę wyjazdów w tamtym kierunku udało mi się pokręcić po większości dróg w Durmitorze, nie tylko P14. Było też tak, że na jednym wyjeździe 2x przez niego przejeżdżałem, zdarzyło się, że niektóre odcinki przejechałem w jedną i drugą stronę. Jakoś nie zakonotowałem uczucia niebezpiecznej drogi. Warto przejechać też drogą przez Nedajno - punkt widokowy na kanion Susice i kanion Tary. Niedaleko "wlotu" na P14 od strony Pivy jest też Vidikovac Babina greda - to jest na odcinku TET, ale z tej strony dojazd łatwiutki. TET-em jechałem od granicy BiH - MNE do drogi P14, teraz od strony P14 droga jest poprawiona, nowy szuter. Jak daleko - nie wiem. Ale ten odcinek też jest widokowy - warto przejechać górą nad Pivą.
Dorzucam linki z wyjazdów z sąsiedniego forum, coś widzę, że zdjęcia w starszych wyjazdach otwierają się z kłopotem, więc - o ile używasz - daję też link do FB, tam się dokopiesz do zdjęć z wyjazdów.
https://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?t=27816
https://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?t=28205
https://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?t=28698
FB
https://www.facebook.com/dlugi.zbeskidu

ramires 30.08.2024 08:59

Serdecznie dziękuję. Widzę, że będzie co oglądać/planować.

Jak jest w Albanii teraz z wjazdem w góry Theth? Czytałem, że teraz już praktycznie asfalt zamiast szutru jest i robi się komercja. Tak czy inaczej chce tam pojechać, jednakże muszę w tym roku aurę obserwować, aby dowiedzieć się, czy na przełomie września/października nie będzie tam nieprzejezdnie.

consigliero 30.08.2024 09:22

Cytat:

Napisał stopa-uć (Post 859497)
taka mała rada
do Żabjaka drogą 14 mnie się lepiej jechało od strony
rzeki Pivy. (z Tedixem)
jechałem też od Żabjaka w dół, do rzeki.
A ponieważ fragment drogi jest po półce to jadąc w dół
jedziesz przy krawędzi mijając się z innymi. Byłem zdrętwiały ,spietrany, spięty ze strachu .
szalonej wyprawy

Czy byliśmy w jakimś innym miejscu, bo jakoś nie zanotowałem półki i jakiejś krawędzi.

Dlugi_TA 30.08.2024 09:23

SH21 już w 2021r asfaltowali od przełęczy do Thet...

stopa-uć 30.08.2024 11:12

W takim razie:
zastanawiam się czy po kilku latach nie pomyliłem czegoś.
Tak czy tak Bałkany są fajne i bardzo blisko .
Warto TAM jechać.

next22 30.08.2024 21:07

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 859526)
SH21 już w 2021r asfaltowali od przełęczy do Thet...

no niby tak ale to jest 1/3 pętli :)
8 dni bardzo mało . W tym roku robiłem podobną trasę busem i kurna czas ciągle czas :)

Dzieju 31.08.2024 07:34

Śledzę , na następny sezon padło hasło Rummunnia , ale Czarnogórę i okolice mile wspominam , chętnie powtórzę.

cyryl 31.08.2024 11:35

1 Załącznik(ów)
Bośnia, Czarnogóra i Albania zawsze super.

SH21 równa jak stół. Theth straciło urok już kilka lat temu.

Jeśli ktoś planuje super widokowy i kamienisty powrót przez Prekal to też się zawiedzie bo trasa niczym już nie przypomina starej. Koparki pracują od strony Theth i od Prekal. Zostało im może z 5km do spotkania się po środku.
Jadąc od Theth do Prekal po około 10 km masz fajną miejscówkę na zakrętach do moczenia tyłka.

ramires 31.08.2024 13:15

Wiecie co, mam świadomość, że tamte rejony są dla mnie totalnie nowe, niezbadane, znam je wyrywkowo z tegorocznej wyprawy, jednakże nie zmienia to faktu, że dla mnie to będzie "ten pierwszy raz" i zdecydowanie będę musiał po powrocie kask wyprać bo będzie zaśliniony... ;)

Wczoraj miałem problem ze snem (standardowo) to siedziałem i czytałem Wasze opisy, wpisy na TCP również, mapy...

Zastanawiam się mimo wszystko nad przejazdem przez Serbię aby zaliczyć w miarę możliwości znajdujące się na trasie pomniki postkomuny - mam takie skrzywienie na sowiecki modernizm jak i sam brutalizm w tamtejszej formie.

Nie wiem tylko ile czasu na to wszystko będzie potrzeba. Przy dobrym wietrze na dojazd liczę dwa dni (ale może będzie więcej z racji paru punktów na Węgrzech), póki co wchłaniam wszystko jak gąbka, aby przygotować się nie tylko mentalnie ale i mieć najważniejsze punkty zaznaczone, a to, czy w trasie powrotnej czy podczas dojazdu będę określone rzeczy zwiedzać/pstrykać/podziwiać to już wyjdzie w praniu.

Rojek 31.08.2024 15:48

Wyjazd namiotowy? Niedaleko punktu widokowego na kanion Tary w Durmitorze, jest schronisko
https://maps.app.goo.gl/BZZxuEwXx8sU...s.preview.copy

Poranny widok na chmury w dolinie zwalił mnie z nóg :)

ramires 31.08.2024 17:07

Tak, raczej namiot gdzie się da.
Zapewne 3-4 dni jakiś nocleg z prysznicem, ale ogólnie namiot.

ramires 02.09.2024 11:06

Czy ktoś w ostatnim czasie będąc w Rumunii odwiedził to miejsce?

https://maps.app.goo.gl/kx7NYVtskaF739ee9

michau 08.09.2024 10:32

Cytat:

Napisał ramires (Post 859470)
Wiem, że dzięki forum uda mi się zrobić najlepszą trasę.

Plan zakłada dojazd na kołach oczywiście, czy trasy TET będę używał to tego nie wiem, jak znam życie tak.

Pytanie bardziej o idealną porę na taką wyprawę.

Jeśli źle myślę proszę o poradę, czy mój termin jest realny, który sobie wymyśliłem na pograniczu września/października.

Na chwilę obecną luźny plan obejmuje na bank okolice, w których byłem teraz. Chcę jeszcze raz zaliczyć zatokę kotorską, wcześniej Durmitor, na ile się da jechać również trasą nadmorską w drodze do Albanii więc okolice Budvy i dalej aż do gór Theth, na które jestem totalnie zafiksowany.

Kolega Długi_TA dał dwa fajne traki, które pewnie uwzględnię.

https://www.google.com/maps/d/edit?m...fs&usp=sharing

https://www.google.com/maps/d/edit?m...F4&usp=sharing

Może być tak, że pojadę solo (o ile złożę afrykę do tego czasu :mur: )

Ale jakby mieć jako kompana jakiegoś Czarnucha to czemu nie.

Cóż, do mnie nie jest to podobne, aby tak wcześnie wszystko planować, ale tym razem chcę zrobić wyjątek.

Czy coś wiesz więcej o tych trackach? Jak były układane? Z jakim nastawieniem?

ramires 08.09.2024 11:31

Zdecydowanie dominować będzie jazda widokowa, chociaż trudno jechać tam i nie mieć zarabistych widoków.
Główne punkty dla mnie to wybrzeże lekko wyżej od Herzeg Novi aż po granicę z Albanią. Wcześniej obowiązkowo Durmitor. Objazd jeziora szkoderskiego w jakimś stopniu.
Przyznam szczerze, że o ile nabrzeże już znam s raczej wiem czego spodziewać to centralna Czarnogóra jeszcze jest w proszku.
Pewnie na dniach postaram się siąść do tego, aby coś nakreślić

stopa-uć 08.09.2024 20:42

Ramiresi'e
przy/na samej granicy z Albanią jest ogromna plaża.
Nawet spotkałem tam szałasy z gałęzi i z "wszystkiego"
Jadąc kamperem na południe spałem na tej plaży dwa razy.
Jest tam zagłębie kite'jtowe.
Wpisz sobie np. szkołę ""Kiteriders Montenegro""
ciał

ramires 08.09.2024 20:51

Bardzo dziękuję. Dopisane do listy :)

michau 08.09.2024 22:06

Cytat:

Napisał ramires (Post 860068)
Bardzo dziękuję. Dopisane do listy :)

Ramires, a te tracki do których link wystawiłeś, te od kolegi Długi TA? Wiesz co to za trasy? Jak kreślone? Jaki ich charakter?

ramires 08.09.2024 23:00

Cytat:

Napisał michau (Post 860074)
Ramires, a te tracki do których link wystawiłeś, te od kolegi Długi TA? Wiesz co to za trasy? Jak kreślone? Jaki ich charakter?

Póki co patrzyłem pobieżnie na nie, umieściłem je w wątku aby nie uciekło.
Moja uwaga skupiona jest na silniku bardziej niż trasie.

Dopisuję kolejne punkty/miejscowości, z czasem przyjdzie ich weryfikacja zapewne również dzięki Wam na forum, aby nie jechać gdzieś gdzie nie ma sensu.

Przeglądałem również opisy wypraw już odbytych przez innych zarówno tu jak i na TCP.

Moim celem nie jest zrobienie Czarnogóry offem (umówmy się, że przez tyle lat przerwy pchanie się w przeprawową trasę będzie samobójstwem, a dodatkowo moje mięśnie nie zawsze chcą działać - urok boreliozy). Dlatego chcę nałożyć i zweryfikować zapewne lekkie offy, może jak jest część trasy TET, ale to temat za miesiąc dwa - od tego właśnie jest okres, gdy moto idzie do garażu.

Chcę Czarnogórę/Albanię (jej część tylko) zrobić widokowo, robić po 200-400km dziennie maks (poza dojazdem oczywiście) chyba, że po drodze jakoś się nic nie będzie ciekawego trafiało to wydłużyć to wszystko.

Dlugi_TA 09.09.2024 08:33

Cytat:

Napisał michau (Post 860074)

Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi, postaram się odpowiedzieć, ale jakby to nie była właściwa odpowiedź to pytaj.
Z PL na Bałkany przelot autostradowy, bo na Węgrzech jakoś dla mnie nie ma nic ciekawego a SK mam pod bokiem i tłukę się tam w wolnych chwilach (polecam wschodnią część).
Jeżdżę sam moto nieprzystosowanym do terenu (ciężar, centralka, zębatka zdawcza 16Z) z nikłymi umiejętnościami jazdy terenowej więc generalnie trzymam się czarnego, ale podczas każdego z wyjazdów jakieś odcinki terenowe są.
Nie wszystko jest w tych linkach (miałem 3 wyjazdy - jedną mapkę mi wcięło). Podczas każdego z wyjazdów miałem odcinki terenowe, nie zawsze prowadzące najłatwiejszą drogą do punktów, które chciałem zobaczyć - trasę wyznaczam w google maps, przeglądam na zdjęciach satelitarnych a później wklepuję w navi.
W linkach nie ma kawałka TET MNE od Šćepan Polje do Trsy, tam też się pozmieniało - już inaczej się na trasę wjeżdża, chyba trzeba wpierw odbić się na posterunku MNE a potem zawrócić, od strony Trsy poprawili już drogę, nowy, równy szuter, nie wiem jak daleko.
Do Lukomiru pierwszy wyjazd miałem od Dżepi, dość ciężko. W tym roku pojechałem od drogi R422a, o wiele łatwiejszy dojazd.
Czasami wepcham się w kłopoty jak Ovčiji brod lub Paklarske stijene (tu miałem info od WIR-owców, ale to nie ta liga, odpuściłem :-) )

pecze 09.09.2024 09:31

Jadąc w tamte strony warto Bośnię odwiedzić chociaż w kilku miejscach.
Pozwolę sobie wrzucić, nasz krótki filmik z lipcowego wypadu do tego pięknego kraju na zachętę.
https://www.youtube.com/watch?v=jnQSItm5x5Y

Lakrua 09.09.2024 10:37

Bośnia jest spoko, nawet jak potraktujesz ją tranzytowo to coś się dzieje na tej drodze

michau 10.09.2024 08:30

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 860088)
Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi, postaram się odpowiedzieć, ale jakby to nie była właściwa odpowiedź to pytaj.

Z PL na Bałkany przelot autostradowy, bo na Węgrzech jakoś dla mnie nie ma nic ciekawego a SK mam pod bokiem i tłukę się tam w wolnych chwilach (polecam wschodnią część).

Dzięki serdeczne. Właśnie o to mi chodziło tj. jak była kreślona ta trasa. Z jakimi założeniami.

Jadę tam w najbliższą sobotę. Wstępny plany mam, ale warto mieć alternatywę.

Dlugi_TA 11.09.2024 22:54

Głównym założeniem było zwiedzanie, ale zwiedzanie miejsc, gdzie niekoniecznie są tłumy ludzi. Obiekty jak pomniki post socjalistyczne, ciekawe miejsca przyrodnicze, historyczne miejsca. Traktowałem to też jako przerywniki jazdy, by 4 litery odpoczęły :)

ramires 11.09.2024 23:04

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 860405)
Głównym założeniem było zwiedzanie, ale zwiedzanie miejsc, gdzie niekoniecznie są tłumy ludzi. Obiekty jak pomniki post socjalistyczne, ciekawe miejsca przyrodnicze, historyczne miejsca. Traktowałem to też jako przerywniki jazdy, by 4 litery odpoczęły :)

i dla mnie jest podobny cel :)
napatrzeć się do następnej wyprawy/wizyty tyle, że potem można każdego dnia przypominać sobie inny widok ;)

ramires 10.03.2025 22:33

Czy jakoś specjalnie planować trasę aby zobaczyć Durmitor - jakieś szczególne punkty?

luk2asz 10.03.2025 23:44

Ooo panie. Tam to kilka dni na miejscu braknie :-)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Dlugi_TA 11.03.2025 10:03

Coby mocniej zapoznać się z Durmitorem to na przejechanie ciekawszych dróg dzień spokojnie wystarczy.
Poniżej proponowana traska, z początkiem na przejściu Scepan Polje i wylotem na Pluzine.

Durmitor

luk2asz 11.03.2025 10:31

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 873939)
Coby mocniej zapoznać się z Durmitorem to na przejechanie ciekawszych dróg dzień spokojnie wystarczy.

Poniżej proponowana traska, z początkiem na przejściu Scepan Polje i wylotem na Pluzine.

Durmitor

Jestem w Dutmitorze od 2017 roku na każde Boże Ciało, mieszkam u lokalsa Daniela w Trsa. I on się dziwi, że znajduje drogi , których na mapach nie ma. Tak więc zdecydowanie 1 dzień to za mało.

Dlugi_TA 11.03.2025 11:00

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 873943)
Jestem w Dutmitorze od 2017 roku na każde Boże Ciało, mieszkam u lokalsa Daniela w Trsa. I on się dziwi, że znajduje drogi , których na mapach nie ma. Tak więc zdecydowanie 1 dzień to za mało.

Zgadza się, że na lepsze zapoznanie jeden dzień to mało. Proponowana trasa jest łatwa, szybka i prowadzi po widokowych i dość popularnych miejscach w Durmitorze. To tak na zasmakowanie, a później trzeba wracać i odkrywać mniej znane. W tym roku - mam nadzieję - pojadę tam po raz 4-ty.
A przy okazji - jak się tam już włóczyłeś - czy załączona trasa jest łatwa do przejechania Trampkiem obładowanym z kierownikiem mającym nikłe umiejętności jazdy terenowej? Przeglądnąłem googlemaps, ukształtowanie terenu ale najbardziej się obawiam luźnego szutru. Jeżdżę sam...
https://maps.app.goo.gl/2t1Z9U7ZV4bDe9779

luk2asz 11.03.2025 12:47

Cytat:

Napisał Dlugi_TA (Post 873944)
Zgadza się, że na lepsze zapoznanie jeden dzień to mało. Proponowana trasa jest łatwa, szybka i prowadzi po widokowych i dość popularnych miejscach w Durmitorze. To tak na zasmakowanie, a później trzeba wracać i odkrywać mniej znane. W tym roku - mam nadzieję - pojadę tam po raz 4-ty.

A przy okazji - jak się tam już włóczyłeś - czy załączona trasa jest łatwa do przejechania Trampkiem obładowanym z kierownikiem mającym nikłe umiejętności jazdy terenowej? Przeglądnąłem googlemaps, ukształtowanie terenu ale najbardziej się obawiam luźnego szutru. Jeżdżę sam...

https://maps.app.goo.gl/2t1Z9U7ZV4bDe9779

Tam masz asfalt już. Piękna drogą. Pamiętaj, żeby wjechać do budki granicznej w Czarnogórze, dopiero na Polje. Oczywiście jak wjeżdżasz od Bośni.

Jak będę miał chwilę, to zrobię ślady dróg, które tam można objechać na luzaka. Kiedyś nawet do Bośni wjechałem szutrem bez strażników ale później nastraszył mnie chlop na stacji , że areszt się należy.

ramires 11.03.2025 14:32

Widzę, że tam naprawdę na wiele rzeczy trzeba uważać. Przyzwyczajenie z naszych granic, że wywalone na wszystko a tu proszę.

Dziękuję wszystkim za cenne info.

Afryka się składa, mapka powoli kształtuje dzięki Wam.

Melon 11.03.2025 15:58

Ta droga fajna jest, Viadrem z kobitą na półsprzęgle na agrafkach bo jedynka za szybka. Żabljak-Plużine :)
https://pl.mapy.cz/s/hebunobova

rrolek 11.03.2025 17:23

52 km w 58 minut (czy na odwrót) toć to średnia jakie 55 km/h. Znaczy szybko chyba?

Melon 11.03.2025 20:01

:Thumbs_Up: Może asfalt tamoj leży na całej trasie ? Ja dawno tam był i po szutrach bliżej Żabljaka jechał :)

rrolek 11.03.2025 20:15

Pojadę sprawdzić.

luk2asz 11.03.2025 20:32

Cytat:

Napisał Melon (Post 873973)
:Thumbs_Up: Może asfalt tamoj leży na całej trasie ? Ja dawno tam był i po szutrach bliżej Żabljaka jechał :)

Droga z Zabljaka do Trsa przez Susicko Jezero jest cała już w asfalcie ale to nie odbiera jej uroku. Równie piekne widoki jak przez Sedlo.

matjas 12.03.2025 08:58

Ostrze sobie zemby na ten kierunek. Nigdy nie byłem w MN a durmitor pięknie było w maju widać jadąc drogą tuż przy granicy na południe: Izgori-Gacko-Bileća.
Mam zamiar powtórzyć w tym roku.

stopa-uć 12.03.2025 13:25

I widziałem tam wspinających się,
jakby kto chciał--to można.
To było niedaleko tego kosza do koszykówki,
zawsze zastanawiałem się czy oni schodzą po piłkę jak im poturla się w dolinę.
ciał

luk2asz 12.03.2025 15:15

Cytat:

Napisał stopa-uć (Post 874037)
I widziałem tam wspinających się,
jakby kto chciał--to można.
To było niedaleko tego kosza do koszykówki,
zawsze zastanawiałem się czy oni schodzą po piłkę jak im poturla się w dolinę.
ciał

No wiadomo kto idzie po piłkę. Prawo Pascala, który kopnie ten .....

Ropuch 12.03.2025 15:17

Chciałem Was zmartwić ale kosza na przełęczy to już nie ma i to chyba co najmniej od 2 lat - jest za to facet co chce pobierać opłatę za parking :)

luk2asz 12.03.2025 15:27

Cytat:

Napisał Ropuch (Post 874044)
Chciałem Was zmartwić ale kosza na przełęczy to już nie ma i to chyba co najmniej od 2 lat - jest za to facet co chce pobierać opłatę za parking :)

Czekaj. Czekaj to co ja widziałem w czerwcu. Chyba że mi się już lata rozmywają jak mój wzrok.

rumpel 12.03.2025 15:43

w 2023 kosza nie zauważyłem ale parkingowego jak najbardziej tak

ramires 17.04.2025 14:18

Roaming Czarnogóra/Serbia/Albania

Jak realnie wygląda tam z telefonią a raczej roamingiem.

W którymś z krajów pewnie będę chcieć kupić sim, aby chociaż mieć internet (ostatnio jak byłem to w Czarnogórze brałem).

Z racji, że to sąsiadujące kraje chyba będzie jakoś rozsądnie czy zbyt optymistycznie podchodzę do tego tematu?

Melon 17.04.2025 14:35

W Airalo masz 2G za 8 baksów w rewolucie podobnie

ramires 17.04.2025 14:56

Dzięki

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:36.