Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Regulacja zawiasu przod SM990T (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43988)

szynszyll 10.03.2023 14:57

Regulacja zawiasu przod SM990T

1 Załącznik(ów)
yo!

juz sie kiedys z tym spotkalem ale nie pamietam jak sie sprawa skonczyla. chodzi o to, ze dostalem do roboty KTM990SM z upsem i zablokowane w jednej ladze jest to plastikowe pokretelko do ustawienia sily tlumienia dobicia. nie idzie go obrocic - w drugiej pracuje prawidlowo. dzwonilem do Leżana i powiedzial, ze to czesta przypadlosc i zeby caly element na noc zanurzyc np w nafcie. moze pusci. macie moze jakies inne swoje patenty? podgrzac to jakos, przepsikac? dzieki za odpowiedzi.

matjas 10.03.2023 15:01

a czemuj nie wyjmiesz całego tego korka?

szynszyll 10.03.2023 15:06

1 Załącznik(ów)
rozlozylem wszystko na kawalki - takie cos mam na stole - kluczem 24 regulujesz napiecie wstepne, czarnym pokretlem tlumienia. czarne stoi na debowo.

matjas 10.03.2023 15:14

e to faktycznie bym to spenetrował - ATF + aceton robi chyba lepiej niż nafta nawet.
Skoro to korek w korku to na pewno się da to dalej rozebrać. jakiś seger od spodu? tak czy siak - namocz to dobrze.

szynszyll 10.03.2023 15:25

aceton moze plastik zmielic i uszczelnienia

matjas 10.03.2023 15:28

nafta na pewno nic nie uczyni

Misza 10.03.2023 17:48

Może być zablokowane pokrętło na górze lub zaworek na dole. Na górze jest tylko pokrętło które poprzez kręcenie nim naciska pręcik (a właściwie cienką rurkę) która z kolei naciska zaworek które jest na dole lagi. Ja bym to rozebrał. Chwila moment i wszystko wiesz.

szynszyll 10.03.2023 18:18

2 Załącznik(ów)
tak jak napisalem - wszystko rozkrecilem i mam w rece element nr OEM 48600431S

na rysunku nr 7. wiem do czego sluzy. nie porusza sie plastikowe pokretlo w metalowym obsadzeniu.

rrolek 10.03.2023 18:29

Obstawianie, że mogła wypaść kulka zapadki i sprężynka zablokowała oś. W takiej sytuacji trzeba by to rozebrać.
Jak gibiesz pokrętłem w lewo prawo to ośka z drugiej strony sie rusza?

rumpel 10.03.2023 18:49

1 Załącznik(ów)
podważ to czarne pokrętło do góry(uważaj na dwie mikro kulki (nr 5) i sprężynę (nr 6)), najlepiej pod jakimś prześcieradłem szmatką aby odnaleźć kulki (jak zgubisz to chyba gdzieś je mam ;) )

pod pokrętłem powinien być plastik (nr 11 z mojego zdj)który powinien się dać obrócić śrubokrętem.

Zrób zdj od spodu

znalazłem lepszy rys

szynszyll 10.03.2023 18:51

Cytat:

Napisał rrolek (Post 810913)
Obstawianie, że mogła wypaść kulka zapadki i sprężynka zablokowała oś. W takiej sytuacji trzeba by to rozebrać.
Jak gibiesz pokrętłem w lewo prawo to ośka z drugiej strony sie rusza?

nie - pokretlo lekko sie sprezyscie odksztalca ale ten bolczyk na dole sie nie porusza.

rozumiem, ze podwazajac pokretlo doprowadze do jego 'wyskoczenia' nie urywajac niczego?

tu jest to pokazane:

https://ktmduke.foroactivo.com/t226-...s-wp-superduke

rumpel 10.03.2023 18:59

zerknij na mojego posta wcześniej.

Piękną instrukcję zapodałeś ;)

szynszyll 10.03.2023 19:01

juz ogarniam - dwie kulki naprzeciwko siebie rozpierane przez sprezyne pomiedzy nimi - licze tylko na to, ze plastikowe pokretelko wyskoczy bez przeszkod - nie blokowane przez np sprezyne czy kulke

rumpel 10.03.2023 19:07

ten nr 11 z mojego postu tez w razie W powinienem miec

szynszyll 10.03.2023 19:10

w rozkladowce dla SM990T 2011-> takie rozlozenie nie wystepuje i caly element jest w instrukcji i sklepie OEM traktowany jako calosc. a u Ciebie nawet kuleczki maja OEM-y :D

szynszyll 22.03.2023 08:31

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał rumpel (Post 810919)
ten nr 11 z mojego postu tez w razie W powinienem miec

z jakiego roku jest ta rozkladowka? rozumiem, ze to 690. to co znajduje ma inne zawiasy.

p.s. fotki dla potomnych. na alli sa dostepne aluminiowe pokretla za okolo 40pln za pare. innego wyjscia niema jak podwazyc delikatnie i modlic sie, zeby nie pierdyklo. to jednak europejski produkt :D

szynszyll 25.03.2023 06:58

yo!

juz po operacji - matka i dziecko czuja sie dobrze. bylo tak jak pisaliscie. dwa plaskie srubokrety i powoli pokretelko idzie do gory. problem wypadajacych kulek i sprezynki rozwiazalem tak, ze z obu stron trzymalismy ( nie bylem sam - samemu raczej trudno to potem zlozyc) silne magnesy neodymowe. jak sie pokretlo wysunelo na tyle, ze pojawily sie kulki to momentalnie 'myk' i jedna zlapalo na lewo a druga ze sprezynka na prawo. nastepnie dobrze dopasowany srubokret i okazalo sie, ze iglica byla dociagnieta do konca gwintu i zapieczona. odrobina penetratora, pstryk i sie rozruszala. skladanie radze wykonywac we dwie osoby. austriacy poskapili malej fazki wokol otworu w 'korku' i sruty uciekaja na boki. trzeba je wciskac i jednoczesnie naciskac pokretlo z gory. pyk i dziala. wszystko przesmarowane smarem silikonowym. dzieki za pomoc - tym razem udalo sie nie popsuc :D fotek niestety nie mialem czasu robic ale jak cos sluze pomoca.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:47.