Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Pakistan. Odpowiedź na to czy warto (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43470)

sambor1965 12.11.2022 20:03

Pakistan. Odpowiedź na to czy warto

Nie bardzo mam czas pisać tu na forum, ale wciąż chętnie zaglądam. Podobno jednak zdjęcie warte jest tysiąca słów. A film?
Zachęcam do rozważenia Pakistanu jako kierunku. Nie sądzę by forumowa ekipa potrzebowała pomocy mojej firmy w organizacji takiego wyjazdu. Potraktujcie więc film z naszego wyjazdu jako inspirację do własnych eksploracji.

wojtekk 12.11.2022 20:05

NIe da się odtworzyć filmu :(

sambor1965 12.11.2022 20:14

oki, poprawione

fiecia 12.11.2022 21:54

Pięknie!:at:

skarp 12.11.2022 22:10

Łaał, to jest obłędne, kapitalne zdjęcia. Dziękuję.

AfroMan 12.11.2022 22:11

Czuję się zainspirowany :drif:
Film mega - jak zawsze :Thumbs_Up:

herni 14.11.2022 07:00

2 Załącznik(ów)
jechać jechać do Pakistanu bo to piękny, ciekawy i fajny kraj.

siwy 14.11.2022 11:00

Piękny film. Niby jeden z najludniejszych krajów świata a jakie pustki.

przemo77390 14.11.2022 11:24

Jakby można było podpytać jak z permitami itp. - jest ktoś zaufany na miejscu kto je ogarnie?
Z której wypożyczalni brać moto?

Znalazłem na tą chwilę loty do Islamabadu: 02.09 - 23.09 (Tylko w Londynie jest przesiadka z Heathrow na Gatwick (czas na przesiadkę 4H).
Powrót jest lepszy bo na tym samym lotnisku.

Później z Islamabadu do Gilgit

muszel72 14.11.2022 11:28

W ramach organizowanej wycieczki trzeba mieć swój motocykl czy organizator udostępni?

Emek 14.11.2022 11:36

Na miejscu się ogarnia. Raczej trudno tam dotrzeć na swoim motocyklu.

muszel72 14.11.2022 11:40

Nie mówię o dotarciu bo byłem tam w innych okolicznościach to wiem. Miałem na myśli wysłanie w ramach wycieczki.

Emek 14.11.2022 11:45

Nie za bardzo widzę w tym sens a i koszty pewnie spore by wyszły.

muszel72 14.11.2022 11:48

Myślę podobnie ale organizatorzy mają swoje sposoby stąd pytanie.

Emek 14.11.2022 11:52

Sambor nie robi tam transportu motocykli. Pożyczają na miejscu.

sambor1965 14.11.2022 13:14

Przy tych cenach kontenerów transportowanie swojego motocykla do kraju gdzie można go pożyczyć za 25 dolarów nie ma sensu. Zwłaszcza, że Pakistan wymaga CdP.
Jak jechaliśmy z Kirgistanu do Indii przez Pakistan to miało to sens. Inaczej nie ma, co wcale nie znaczy, że się nie da ;)

syncronizator 14.11.2022 13:31

Ja bym był zainteresowany pojechać na kołach.. jednak 2 miesiące wolnego ciężko mi załatwić.
W Iranie spotkałem Niemca na GS który dostarczył motocykl do Gruzji.
Jak już jesteś z motocyklem w Gruzji to dalej to już sama przyjemność.
Nie wiem jak z tymi permitami na poszczególne rejony.

Są ograniczenia dla obcokrajowców w swobodnym przemieszczaniu się po Pakistanie.

Jako jakieś tam żrodło wiedzy polecam polecam vlog WildLens by Abrar stworzony przez pewnego Pakistańczyka z Niemiec.
Vlog jest w Urdu ale niekiedy jest tłumaczenie na ang.

trolik1 14.11.2022 16:13

Pakistan pięknym krajem jest ale ma też z mojego punktu widzenia kilka minusów:
1. "Samotne" zdjęcia są piękne, ale prawda jest taka, że trzeba się troszkę wysilić żeby znaleźć odludne miejsce - to jednak ludny kraj jest:-).
2. Higiena. Dużą część tegorocznej wycieczki spędziłem w towarzystwie papieru toaletowego, nifuroksazydu i innych chemikaliów:-). Podejrzewam, że mozna uniknąc biegunki stołując się w znanych miejscach i spiąc w hotelach. My jednak chcieliśmy poznać ten kraj, ludzi i kulture - w związku z tym bylismy blisko ludzi. Należy więc liczyc się z konsekwencjami szybkiego przelotu jedzenia przez organizm:-)
3. Dla mnie największy minus, który widoczny jest szczególnie wtedy kiedy żyjesz wśród ludzi: traktowanie kobiet. Mam w domu wojującą feministkę i może dlatego jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale po prostu psychiczną torturą była dla mnie obserwacja tego aspektu pakistańskiej kultury. Ale może tylko ja tak mam.
Ogólnie kraj jest piękny i mam nadzieję, że za 2 lata wspólnie z wojującą feministką pojedziemy tam jeszcze raz zobaczyć K2 na własne oczęta:-).
pozdrawiam trolik

Ropuch 14.11.2022 17:52

"Dziadka" Sambora jakby więcej, utył się, bębenk jak talalla - widać dobrobyt; musisz więcej spacerować z tym plecakiem:)
Klimaty ZAJEBISTE - sztos !

sambor1965 14.11.2022 18:03

To duży kraj. Ten filmik jest z Baltistanu. GB to zupełnie inna bajka niż Peszawar czy południe kraju. A już szczególnie Hunza - tu już w ogóle nie ma mowy o niewłaściwym traktowaniu kobiet.
Uczą się, handlują, prowadzą biznesy, wspinają się na góry - sądzę, że pojawienie się turystek również sporo zmienia w mentalności miejscowych.

Że niby trudno znaleźć samotne zdjęcia?
W Gilgit-Baltistanie żyje 1,5 miliona ludzi, a ma powierzchnię jak 1/3 Polski. Pewnie z tym trochę gorzej w 15-milionowym Karaczi, ale na północy w ogóle nie dostrzegałem problemu.

IMHO bardzo fajny kraj na takie jeżdżenie jakie tutaj na tym forum lubimy.

sluza 14.11.2022 19:36

Coś pięknego. A na dobre wgniotło od 7:20

Gilu 14.11.2022 20:12

Droga do Shimshal, chyba najładniejsza jaką dotychczas jechałem. z Patrząc głównej Karakorum Highway trudno sobie wyobrazić że w śród ciągnącej się katedry szczytów może znajdować się droga a nie wyobrażam sobie jak pokonywali te przeszło pięćdziesiąt kilometrów pierwsi mieszkańcy

trolik1 14.11.2022 22:29

Cytat:

Napisał Gilu (Post 798169)
Droga do Shimshal, chyba najładniejsza jaką dotychczas jechałem. z Patrząc głównej Karakorum Highway trudno sobie wyobrazić że w śród ciągnącej się katedry szczytów może znajdować się droga a nie wyobrażam sobie jak pokonywali te przeszło pięćdziesiąt kilometrów pierwsi mieszkańcy

Nie tylko pierwsi:-). Shimshal zamieszkane jest od 14 pokoleń, a droga zostala oddana do uzytku bodajże w 2003. Przed oddaniem drogi podroz do wioski trwala 5 dni z 2 noclegami. Budynki noclegowe nadal istnieją:-). Pozdrawiam trolik

Gilu 15.11.2022 05:59

Cytat:

Napisał trolik1 (Post 798176)
Nie tylko pierwsi:-). Shimshal zamieszkane jest od 14 pokoleń, a droga zostala oddana do uzytku bodajże w 2003. Przed oddaniem drogi podroz do wioski trwala 5 dni z 2 noclegami. Budynki noclegowe nadal istnieją:-). Pozdrawiam trolik

To wiem, nie mogę sobie wyobrazić jak tego dokonnywali tego pionierzy a żeby przeżyć trzeba było przeprowadzić jakiegoś zwierza. Pierwsze moje wyobrażenie to ucieczka przed wymiarem sprawiedliwości

trolik1 15.11.2022 06:51

Cytat:

Napisał Gilu (Post 798179)
Pierwsze moje wyobrażenie to ucieczka przed wymiarem sprawiedliwości

W Czapursan spotkaliśmy pana z ludu Wahi, który urodził się w Murgabie. Po upadku komunizmu postanowił przenieśc się do Pakistanu, więc spakował jaka i poszedł na skuśkę przez góry i doliny do Czapursan...:-). Ja myślę, że po prostu ciężkie warunki życia zmuszają tych Ludzi do ponoszenia ryzyka i szukania nowych miejsc do życia.
pozdrawiam trolik

trolik1 20.11.2022 10:35

Obszary Północne są interesujące nie tylko latem:-). Poniżej filmik ze śladami śnieżnej pantery w pobliżu wioski Husze. Hassan obiecał mi, że podeśle film z tym miłym kociakiem przy następnej okazji:-)
https://youtube.com/shorts/cMHsIPFCq-A?feature=share

Dzieju 22.11.2022 05:59

Z filmiku nic nie wynika, takie ślady to mogą zrobić wszędzie.

trolik1 01.12.2022 13:01

Droga do Szimszal, wrzesień tego roku.

Melon 01.12.2022 14:07

Elegancko, sierść na plecach staje. :)

zbychuto 10.01.2023 17:36

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 798090)
Ja bym był zainteresowany pojechać na kołach.. jednak 2 miesiące wolnego ciężko mi załatwić.
W Iranie spotkałem Niemca na GS który dostarczył motocykl do Gruzji.
Jak już jesteś z motocyklem w Gruzji to dalej to już sama przyjemność.
Nie wiem jak z tymi permitami na poszczególne rejony.

Są ograniczenia dla obcokrajowców w swobodnym przemieszczaniu się po Pakistanie.

Jako jakieś tam żrodło wiedzy polecam polecam vlog WildLens by Abrar stworzony przez pewnego Pakistańczyka z Niemiec.
Vlog jest w Urdu ale niekiedy jest tłumaczenie na ang.

Własnym motocyklem wjazd do Pakistanu przez Iran jest mocno upierdliwy. Od granicy Irańskiej chyba nadal dostajesz obowiązkową eskortę na czas przejazdu przez Beludżystan. Z informacji jakie znalazłem na forach, to ta eskorta jedzie z tobą przez kilka dni. Poza tym trzeba pogodzić upały południowego Iranu z chłodem północnego Pakistanu. Jak pojedziesz w okresie kiedy nie spali słońce Irańskie to zamrozi Karakorum.
Mimo to innej opcji nie widzę bo przez Chiny bez zorganizowanej grupy nie przejedziesz (tu pewności 100% nie mam) a przez Afganistan to proszenie się o kłopot, choć pani z ambasady powiedziała mi, jak dzwoniłem wczoraj, że zapraszają. Spytała tylko czy przypadkiem nie jestem youtuberem 😊

trolik1 10.01.2023 20:20

Cytat:

Napisał zbychuto (Post 804457)
. Poza tym trzeba pogodzić upały południowego Iranu z chłodem północnego Pakistanu. Jak pojedziesz w okresie kiedy nie spali słońce Irańskie to zamrozi Karakorum.

We wrześniu mój Panyam 600 dawał rade na wysokości 4200, więc wydaje mi się, że ten miesiąc jest najbardziej odpowiedni. Poza tym z tego co się orientuję we wrześniu jest mniejsze prawdopodobienstwo opadów deszczu.
pozdrawiam trolik

zbychuto 10.01.2023 22:53

Myślałem, że sierpień jest idealny ale skoro wrzesień to ok, da się przeżyć jazdę przez Iran

Emek 11.01.2023 09:30

Wrzesień lepszy. My planujemy jednak sierpień bo tak się spina. Pytanie mam prozaiczne do tych co byli. Widzę że w Skardu czy innym Gilgit są banki i bankomaty. Czy ktoś podejmował tam kasę i czy da się to ogarnąć bezproblemowo?

Gilu 11.01.2023 11:01

Rozmienisz 200-300 baxów i styknie.Będziesz się czuł Carrington:)

Emek 11.01.2023 11:04

Wiadomo Gilu. To sobie ogarnę w Isla. Pytam jednak o funkcjonalność tych banków/bankomatów w terenie. Czy to bangla i da się stamtąd pozyskać siano w razie gdyby. Ostatnia przygoda z zagubieniem kasy powoduje że chciałbym znać dostępne opcje gdyby się ponownie zdarzył taki fakap, że zostaję bez kasy ale z kartą do bankomatu.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:00.