![]() |
Pakistan. Odpowiedź na to czy warto
Nie bardzo mam czas pisać tu na forum, ale wciąż chętnie zaglądam. Podobno jednak zdjęcie warte jest tysiąca słów. A film?
Zachęcam do rozważenia Pakistanu jako kierunku. Nie sądzę by forumowa ekipa potrzebowała pomocy mojej firmy w organizacji takiego wyjazdu. Potraktujcie więc film z naszego wyjazdu jako inspirację do własnych eksploracji. |
NIe da się odtworzyć filmu :(
|
oki, poprawione
|
Pięknie!:at:
|
Łaał, to jest obłędne, kapitalne zdjęcia. Dziękuję.
|
Czuję się zainspirowany :drif:
Film mega - jak zawsze :Thumbs_Up: |
2 Załącznik(ów)
jechać jechać do Pakistanu bo to piękny, ciekawy i fajny kraj.
|
Piękny film. Niby jeden z najludniejszych krajów świata a jakie pustki.
|
Jakby można było podpytać jak z permitami itp. - jest ktoś zaufany na miejscu kto je ogarnie?
Z której wypożyczalni brać moto? Znalazłem na tą chwilę loty do Islamabadu: 02.09 - 23.09 (Tylko w Londynie jest przesiadka z Heathrow na Gatwick (czas na przesiadkę 4H). Powrót jest lepszy bo na tym samym lotnisku. Później z Islamabadu do Gilgit |
W ramach organizowanej wycieczki trzeba mieć swój motocykl czy organizator udostępni?
|
Na miejscu się ogarnia. Raczej trudno tam dotrzeć na swoim motocyklu.
|
Nie mówię o dotarciu bo byłem tam w innych okolicznościach to wiem. Miałem na myśli wysłanie w ramach wycieczki.
|
Nie za bardzo widzę w tym sens a i koszty pewnie spore by wyszły.
|
Myślę podobnie ale organizatorzy mają swoje sposoby stąd pytanie.
|
Sambor nie robi tam transportu motocykli. Pożyczają na miejscu.
|
Przy tych cenach kontenerów transportowanie swojego motocykla do kraju gdzie można go pożyczyć za 25 dolarów nie ma sensu. Zwłaszcza, że Pakistan wymaga CdP.
Jak jechaliśmy z Kirgistanu do Indii przez Pakistan to miało to sens. Inaczej nie ma, co wcale nie znaczy, że się nie da ;) |
Ja bym był zainteresowany pojechać na kołach.. jednak 2 miesiące wolnego ciężko mi załatwić.
W Iranie spotkałem Niemca na GS który dostarczył motocykl do Gruzji. Jak już jesteś z motocyklem w Gruzji to dalej to już sama przyjemność. Nie wiem jak z tymi permitami na poszczególne rejony. Są ograniczenia dla obcokrajowców w swobodnym przemieszczaniu się po Pakistanie. Jako jakieś tam żrodło wiedzy polecam polecam vlog WildLens by Abrar stworzony przez pewnego Pakistańczyka z Niemiec. Vlog jest w Urdu ale niekiedy jest tłumaczenie na ang. |
Pakistan pięknym krajem jest ale ma też z mojego punktu widzenia kilka minusów:
1. "Samotne" zdjęcia są piękne, ale prawda jest taka, że trzeba się troszkę wysilić żeby znaleźć odludne miejsce - to jednak ludny kraj jest:-). 2. Higiena. Dużą część tegorocznej wycieczki spędziłem w towarzystwie papieru toaletowego, nifuroksazydu i innych chemikaliów:-). Podejrzewam, że mozna uniknąc biegunki stołując się w znanych miejscach i spiąc w hotelach. My jednak chcieliśmy poznać ten kraj, ludzi i kulture - w związku z tym bylismy blisko ludzi. Należy więc liczyc się z konsekwencjami szybkiego przelotu jedzenia przez organizm:-) 3. Dla mnie największy minus, który widoczny jest szczególnie wtedy kiedy żyjesz wśród ludzi: traktowanie kobiet. Mam w domu wojującą feministkę i może dlatego jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale po prostu psychiczną torturą była dla mnie obserwacja tego aspektu pakistańskiej kultury. Ale może tylko ja tak mam. Ogólnie kraj jest piękny i mam nadzieję, że za 2 lata wspólnie z wojującą feministką pojedziemy tam jeszcze raz zobaczyć K2 na własne oczęta:-). pozdrawiam trolik |
"Dziadka" Sambora jakby więcej, utył się, bębenk jak talalla - widać dobrobyt; musisz więcej spacerować z tym plecakiem:)
Klimaty ZAJEBISTE - sztos ! |
To duży kraj. Ten filmik jest z Baltistanu. GB to zupełnie inna bajka niż Peszawar czy południe kraju. A już szczególnie Hunza - tu już w ogóle nie ma mowy o niewłaściwym traktowaniu kobiet.
Uczą się, handlują, prowadzą biznesy, wspinają się na góry - sądzę, że pojawienie się turystek również sporo zmienia w mentalności miejscowych. Że niby trudno znaleźć samotne zdjęcia? W Gilgit-Baltistanie żyje 1,5 miliona ludzi, a ma powierzchnię jak 1/3 Polski. Pewnie z tym trochę gorzej w 15-milionowym Karaczi, ale na północy w ogóle nie dostrzegałem problemu. IMHO bardzo fajny kraj na takie jeżdżenie jakie tutaj na tym forum lubimy. |
Coś pięknego. A na dobre wgniotło od 7:20
|
Droga do Shimshal, chyba najładniejsza jaką dotychczas jechałem. z Patrząc głównej Karakorum Highway trudno sobie wyobrazić że w śród ciągnącej się katedry szczytów może znajdować się droga a nie wyobrażam sobie jak pokonywali te przeszło pięćdziesiąt kilometrów pierwsi mieszkańcy
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Obszary Północne są interesujące nie tylko latem:-). Poniżej filmik ze śladami śnieżnej pantery w pobliżu wioski Husze. Hassan obiecał mi, że podeśle film z tym miłym kociakiem przy następnej okazji:-)
https://youtube.com/shorts/cMHsIPFCq-A?feature=share |
Z filmiku nic nie wynika, takie ślady to mogą zrobić wszędzie.
|
Droga do Szimszal, wrzesień tego roku.
|
Elegancko, sierść na plecach staje. :)
|
Cytat:
Mimo to innej opcji nie widzę bo przez Chiny bez zorganizowanej grupy nie przejedziesz (tu pewności 100% nie mam) a przez Afganistan to proszenie się o kłopot, choć pani z ambasady powiedziała mi, jak dzwoniłem wczoraj, że zapraszają. Spytała tylko czy przypadkiem nie jestem youtuberem 😊 |
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Myślałem, że sierpień jest idealny ale skoro wrzesień to ok, da się przeżyć jazdę przez Iran
|
Wrzesień lepszy. My planujemy jednak sierpień bo tak się spina. Pytanie mam prozaiczne do tych co byli. Widzę że w Skardu czy innym Gilgit są banki i bankomaty. Czy ktoś podejmował tam kasę i czy da się to ogarnąć bezproblemowo?
|
Rozmienisz 200-300 baxów i styknie.Będziesz się czuł Carrington:)
|
Wiadomo Gilu. To sobie ogarnę w Isla. Pytam jednak o funkcjonalność tych banków/bankomatów w terenie. Czy to bangla i da się stamtąd pozyskać siano w razie gdyby. Ostatnia przygoda z zagubieniem kasy powoduje że chciałbym znać dostępne opcje gdyby się ponownie zdarzył taki fakap, że zostaję bez kasy ale z kartą do bankomatu.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:00. |