Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Tet Chorwacja i tet Bośnia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42191)

krytek 15.03.2022 16:13

Tet Chorwacja i tet Bośnia

Plan jest aby pod koniec czerwca jechać i zjechać cały tet chorwacki i bośniacki.
Jakieś wskazówki, ciekawostki co do takiego przejazdu ?
Dzieki wielkie :)

JarekO 15.03.2022 16:48

Zabezpiecz odpowiednią ilość wody pitnej. Upał w tym okresie potrafi dać w kość. Jak lubisz jazdę po czarnym to w BiH można fajnie polatać. Kwestia zaplanowania drogi powrotnej.

krytek 15.03.2022 17:04

Cytat:

Napisał JarekO (Post 773245)
Zabezpiecz odpowiednią ilość wody pitnej. Upał w tym okresie potrafi dać w kość. Jak lubisz jazdę po czarnym to w BiH można fajnie polatać. Kwestia zaplanowania drogi powrotnej.

Masz racje z ta woda. Rok temu w Rumuni, gdyby nie przypadkiem napotkany potok górski to było by bardzo kiepsko. Ostatni wyjazd mnie nauczył ze woda 2 litry to zdecydowanie za mało :) .

fiecia 15.03.2022 18:20

BiH zajebisty, koło Ramsko Jezero masz bardziej wymagający odcinek, aczkolwiek ciekawy. Na forum i na yt jest filmik z naszego wypadu w 2019, może bardziej zobrazuje panujący tam klimat.

JarekO 15.03.2022 20:15

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał fiecia (Post 773252)
BiH zajebisty, koło Ramsko Jezero masz bardziej wymagający odcinek, aczkolwiek ciekawy. Na forum i na yt jest filmik z naszego wypadu w 2019, może bardziej zobrazuje panujący tam klimat.

Tam faktycznie jest co jechać i trzeba uważać. Drugie takie miejsce, na którym bardziej trzeba uważać to za Mostarem. Luźne kamienie i jest momentami skąd się spitolić. Ja się "niechcący" za Mostarem zatrzymałem, to i zdjęcia jakieś wpadły:

Załącznik 114772

Załącznik 114773

krytek 15.03.2022 20:33

Dzięki panowie. W Bośni już miałem szczęście być 2 razy ale nigdy całego teta nie przejechałem tylko jakieś tam kawałki jego.
Chce go zaliczyć calutkiego aby mnie tam nie już ciągnęło.
Ile dni przeznaczyć na całego tet jesli chodzi o Bośnię .
Zastanawiam się czy w 10 dni jazdy tam jest możliwość bez zbyd dużej spiny zrobić oprócz Chorwacji Bośni jeszcze Czarnogórę ?

zaczekaj 15.03.2022 21:44

Cytat:

Napisał krytek (Post 773264)
Dzięki panowie. W Bośni już miałem szczęście być 2 razy ale nigdy całego teta nie przejechałem tylko jakieś tam kawałki jego.
Zastanawiam się czy w 10 dni jazdy tam jest możliwość bez zbyd dużej spiny zrobić oprócz Chorwacji Bośni jeszcze Czarnogórę ?

3-4 dni na Bośnię wychodzi. Zależy jakie tempo i ile fotek po drodze.
Myśle ze w 10 dni jest do przejechania TET Chorwacja, Bośnia i Czarnogóra. Chorwackiego akurat nie jechałam ale słyszałam ze nic trudnego nie ma.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

nabrU 15.03.2022 22:01

Wszystko też zależy skąd kolega krytek startuje bo on się nie może zdecydować czy mieszka w PL czy w UK ;)

wooocash 15.03.2022 22:22

Cytat:

Napisał krytek (Post 773264)

Zależy jak czujesz się w górach na twardym szlaku. ;) Można przejechać Cro, BiH i Mne w 5 dni ale trzeba jechać żwawo... Jest kilka trudniejszych kamienistych momentów na których trzeba uważać. Nie odpuszczaj Czarnogóry bo poza asfaltową dojazdówką od granicy z Bośnia jest całkiem fajnie a już druga część trasy do granicy z Albanią jest całkiem, całkiem fajna...

krytek 15.03.2022 23:36

Cytat:

Napisał wooocash (Post 773275)
Zależy jak czujesz się w górach na twardym szlaku. ;) Można przejechać Cro, BiH i Mne w 5 dni ale trzeba jechać żwawo... Jest kilka trudniejszych kamienistych momentów na których trzeba uważać. Nie odpuszczaj Czarnogóry bo poza asfaltową dojazdówką od granicy z Bośnia jest całkiem fajnie a już druga część trasy do granicy z Albanią jest całkiem, całkiem fajna...

Dzięki
Lubię żwawo i od rana do wieczora jeździć .. wiec target zakłada tez Czarnogórę
Czytasz to Daniel ? ;)

krytek 15.03.2022 23:38

Cytat:

Napisał nabrU (Post 773271)
Wszystko też zależy skąd kolega krytek startuje bo on się nie może zdecydować czy mieszka w PL czy w UK ;)

10 dni jazdy już na miejscu dojazdu nie liczę :)

Emek 16.03.2022 10:03

W 10 dni to spokojnie objedziesz a jeszcze jak będą chęci to i Czarnogórę z Albanią. Łącznie wszystkie ślady mają niecałe 1700 km więc średnio dziennie wychodzi 170 km. Na lajcie do objechania. Powodzonka.

teddy-boy 16.03.2022 11:07

Koniec czerwca to pogoda chyba zdrowo daje po dupie?

Emek 16.03.2022 11:21

Luz. Na górze zdarzyło mi się zmarznąć na początku lipca. Na dole przyjemnie ciepło.

JarekO 16.03.2022 11:23

Cytat:

Napisał Emek (Post 773341)
Luz. Na górze zdarzyło mi się zmarznąć na początku lipca. Na dole przyjemnie ciepło.

Jak się pośpi za długo to i na górze można poczuć konkretny upał. Trochę kondycji, do tego w opór wody i jest fajnie. W nocy pod namiotem bywa różnie. Mi było ciepło ale kolega twiedzi, że zmarzł.....

ferolo 17.03.2022 08:09

Cytat:

Napisał krytek (Post 773279)
Dzięki
Lubię żwawo i od rana do wieczora jeździć .. wiec target zakłada tez Czarnogórę
Czytasz to Daniel ? ;)

Czytam czytam hehe będzie fajnie trzeba dodać że jak by ktoś chciał to szukamy jeszcze jednego ludka który chciałby się dołączyć do wyprawy było by nas wtedy 4 z czego, wstępnie 2 będzie na miejscu w Chorwacji i z tamtad ogień a dwie osoby w tym ja plus ktoś z pl jedzie na kolach z pl

ferolo 08.04.2022 16:21

Panowie z racji tego że ekipa wyjazdowa się posypała a nie chcę zakładać nowego tematu, no i oczywiscie chciałbym aby te wakacje nie były niewypałem motocyklowym piszę tutaj. Plan jest taki aby ruszyć pod konieć czerwca na bałkany kierunek chorwacja najlepiej 2 lub 3 osoby zjjazd oczywisćie z czarnego jak najczęsciej oczekiwany :) aby pozwiedzać jak najwięcej widoków i przyjemnie się sciorać wypad max 10 dni reszta do dogadania ewentualnie jeśli ktoś ma inną koncepcję wypadu a szuka kompana to jak najbardziej jestem na tak. Jak coś to piszcie tu lub na priv. Ogólnie jesli ktoś ma mysl gdzie szukać ludków jeszcze na jakich forach to z miłą chęcią skorzystam z podpowiedzi. Bo u nas jest to różnie każdy ma już plany swoje i ciężko się gdzieś wpasować.
Pozdrawiam i szerokości

Kaem 08.04.2022 18:33

A tą trasę da się zjechać taką krówką jak atas ?

Od 3 lat mi się marzy taki wyjazd. :):at:

Cezarus 08.04.2022 20:21

Cytat:

Napisał Kaem (Post 776784)

Bez problemu dasz radę . TET BiH będzie trochę trudno w jednym miejscu (podjazd z sużymi kamieniami).

ferolo 09.04.2022 07:29

Cytat:

kolego ja tez bedę jechał nową at więc nie ma się czego bać ludzie przejeźdzają ten odcinek i daja radę i nie ma tragedii.

wooocash 09.04.2022 10:13

Cytat:

Jest kilka odcinków, które na krówce mogą sprawić trochę problemów osobom, które nie maja obycia w jeździe na twardych górskich szlakach. To nie polski TET gdzie jedziesz praktycznie cały czas po płaskim. ;)

Afro_BAU 09.04.2022 18:25

Przejechaliśmy z fiecią na xrv bez problemów (z trasą) ;)

FELIX 09.04.2022 20:26

Dla takich widoków warto....

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...db8b3b63d7.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e6da318f48.jpg

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

ferolo 09.04.2022 21:21

Widoki baja

ferolo 11.04.2022 09:01

Kolega długo się nie zastanawia tylko daje znać czy chce jechać hehe

Kaem 11.04.2022 10:41

Chce chce :)

Muszę tylko "wymagane zgody" załatwić ;)

Kilka ważnych informacji:

1/ Czy jest konkretny termin startu czy do dogadania ?
2/ Wersja z namiotami czy bez ?
3/ Start z PL na kołach i na szybko CRO ?

gilby 11.04.2022 10:51

ja przejechałem CHR i BiH TET aprilią pegaso i było kilka miejsc, gdzie trzeba było się postarać - szczególnie podjazdy po dużych kamulach. Trafił się też uszkodzony przez wodę odcinek i trzeba go było objechać zboczem po błocie - to była masakra na dualowych oponach, ale finalnie jakoś się przepchałem. Myślę, że NAT przy odrobinie skila trasa jest do zrobienia.
Jest kilka miejsc gdzie warto przenocować pod namiotem, bo jest ślicznie, choć z noclegami pod dachem nie ma problemów, w większych miasteczkach zawsze coś się znajdzie.

ferolo 11.04.2022 22:00

Plan jest taki aby wyjechać około 20 czerwca plus minus 2 lub 3 dni. Wyjazd na kolach z pl potem jazda do Chorwacji pochlapanie się w morzu zrobienie teta później droga do Bośni też tet i kierowanie się w stronę polski wyjazd około 11 lub 12 dni spanie pod namiotami reszta do ustalenia już telefonicznie.
Cytat:

Napisał Kaem (Post 777016)

ferolo 13.04.2022 19:06

Hej kolego kiedy będziesz coś wiedział na temat wyjazdu wiem że temat zawsze ciężki jest na podjęcie decyzji ale jak to mówia lepiej szybciej
niż na ostatnią chwilę hehe. Pozdrawiam
Cytat:

Napisał Kaem (Post 777016)

Kaem 14.04.2022 23:26

Hej, nie mogę teraz potwierdzić. Za dużo zmiennych rodzinnych do ogarnięcia.
Jeśli potrzebujesz info to obecnie nie bierz mnie pod uwagę, nie chce zaburzać planów.

ferolo 22.04.2022 18:27

|Podbijam temat może jednak ktoś się skusi na super przygodę :)

ferolo 07.05.2022 20:49

Podbijam :)

mrsiekierka 05.02.2023 15:06

Hej,

Planujemy wypad z plecaczkiem na Bałkany w Maju - Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Bośnia.

Nastawiamy się też na szutry i jakieś umiarkowane bezdroża (myślę, że na Bałkanach to nie jest rzadkość).

Trasę do połowy Chorwacji pokonamy pewnie w samochodzie, a motor na przyczepce.
Mam z przodu nową MICHELIN ANAKEE ADVENTURE i zastanawiam się nad tyłem teraz.

Kupować Anakee Adventure, czy może iść w coś w stylu Pirelli Scorpion Rally Str?? Trochę obawiam się, że ta Anakee jest za mało offroadowa i nie wiem jak będzie się wgryzać w szutry?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:19.