Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Potrzebne ciuchy do szwędania (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41102)

sysiek300 28.09.2021 20:49

Potrzebne ciuchy do szwędania

Nabyłem 300L i potrzebuje ciuch do jazdy, niestety nie mam pojęcia od czego zacząć. Raz w sklepie mierzyłem kurtkę, myślałem, że ktoś kamieni do kieszeni nasypał :) taka ciężka i ograniczała ruchy w porównaniu do zwyklej jesiennej kurtki : ) Po prostu nie chciałbym się naciąć na wydatek kilku stówek, a po tygodniu stwierdzić, po co to kupiłem?

Chciałbym jeszcze teraz pojeździć, ale bez potrzeby ubierania 3x kalesony, 3 razy polar, czy jest coś takiego jak kalesony i golf motocyklisty? Że mogę ubrać zwykłe spodnie materiałowe, ale robote zrobi to co pod nimi? Może dziwnie pytam ale pojęcia nie mam a nóż takie coś jest?

Chciałbym mieć spodnie i kurtke która będzie dobra na wrzesień, pazdziernik, listopad ale zeby słuzla tez i w czerwcu i zeby nie bylo w tym termosu jak rozumiem mam szukac pod haslami kurtka + podpinka? Na taki dni jak teraz to idealnie zeby w pasie nie wiało czyli jakies połączenie zamkiem czy to bez sensu raczej?

Bardzo Was prosze o swoje sugestie, fajnie żeby to lekkie było, cen nie znam do końca, kurtke mi w sklepie pokazywał za około 700, idealnie by było się kurtka spodnie w tysiaku zmieścic, ale zdaje sobie sprawe, ze trzeba chyba bedzie 1000-1500, a moze sie myle i wcale takich kwot nie trzeba wydawac, dodam, ze na razie nie jade na drugi koniec Polski czy Europy, szwedanie sie po okolicy od wiosny moze troche dalszej.

Dandi 28.09.2021 21:08

Jakie masz wymiary?

rrolek 28.09.2021 21:08

Buciory - wiadomo pancerne
Bijelielizna - plastik/wełna co kto woli
Zbroja/buzer/nakolanniki
Koszuka, zimą polarek
Konkretne porcięta sugeruje crossowe w buty
Cerata
Wiadomo, kask (zimą kominiarka) rękawice, google....

W offie się prędzej spocisz niż zmarzniesz. No ale są jeszcze dojazdowki.

Edit: ceny? Kask+ buty z 2000, reszta minimum 500. Ale to w offie, na szosę spooro wiecej

sysiek300 28.09.2021 21:40

Mka mi lezy

Mi raczej chodzi o kierunek kurtka spodnie, tak czytam i wychodzi na to ze musze kupic kurtke z podpinka tzn latem sama kurtka a na zime wpinam jakis ocieplacz tj podpinke? Spodnie tez sa tego typu czy kupuje sie spodnie i jakies motocyklowe "gacie" na zime do nich. Nie szukam na off. 50% na 50%, nie bede topil motocykla, asfalt szutry, łaki
Bylem w sklepie kiedys ale tak nic wczesniej sie nie orientowalem a teraz chce cos wiedziec zanim pojde, zeby mi na sile nie wcianeli

Robur82 28.09.2021 21:43

Każdemu pewnie zbywa podpinek po bierzących i poprzednich strojach, sam mam 2szt używane 2 razy w roku, i nigdy na suwaki ani nie plątane tak jak to przewidział producent.
Ogólnie szukam stroju wyprawowego(nie mówię tu o BMW Ruce czy Klimie) bez podpinek, w którym wykorzystałbym te stare. Akurat moje to Alpinastar, ale jakie ma to znaczenie jak to zawsze było zakladane jak polar czy bluza bez spinania z kurtką. Więc do szwendania moim zdanie takie rozwiazanie idealne.
Jakieś propozycje takich strojów ?

jabolos 28.09.2021 21:44

@sysiek300 po kolei
bielizna - najlepiej coś z merino, możesz kupić tu na forum od Emka (o ile jeszcze coś zostało) lub np. w decathlonie. W ostateczności każda nawet z Lidla bielizna termiczna się nada,
co do reszty ubioru to napisz jak masz zamiar wykorzystywać motocykl - nastawiasz się bardziej na teren (lekki ubiór, zbroja, nakolanniki) czy jazda mieszana?

edit: jak jazda mieszana i nie chcesz na razie wydawać jakiejś większej kasy to zerknij na wyroby polskiej marki Rebelhorn.
np. model Cubby IV
kurtka https://rrmoto.pl/product-pol-8263-K...olty-fluo.html
spodnie https://rrmoto.pl/product-pol-8316-S...olty-fluo.html

sysiek300 28.09.2021 22:23

Dziekuje za wpisy. Nie, zadne twarde upalanie, jade asfaltem i zjezdzam na szuter, ale zadne ostre grzanie miedzy drzewami czy krzaki. Czytam wpis kolegi Rabur i tak sobie mysle.... W zasadzie zamiast kupowac kurtke letnia z podpinka moglbym kupic kurtke letnia i na taka pore jak teraz wrzesien-pazdziernik ubierac pod spod bluze i polar a na nogi grube kalesony? Kurtka i spodnie po prostu robia robote a podpinka tylko dociepla i moze nie idealnie ale sporo jednak zrobi polar czy spodnie dresowe pod spodem jako nie typowa podpinka? Czy ta podpinka to jakis cudowny material?

Robur82 28.09.2021 22:29

Podpinka moto ma jeszcze Goretexa, więc przy lekkim opadzie broni się .
aby to samo osiągnąć, musisz coś nieprzemakalnego pomiędzy polar a kurtkę założyć
Chyba, ze jeździsz tylko w pogodne dni, albo zakładasz na wierzch deszczówki, to nie ma tematu

Dubel 28.09.2021 22:29

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 750123)
Dziekuje za wpisy. Nie, zadne twarde upalanie, jade asfaltem i zjezdzam na szuter, ale zadne ostre grzanie miedzy drzewami czy krzaki. Czytam wpis kolegi Rabur i tak sobie mysle.... W zasadzie zamiast kupowac kurtke letnia z podpinka moglbym kupic kurtke letnia i na taka pore jak teraz wrzesien-pazdziernik ubierac pod spod bluze i polar a na nogi grube kalesony? Kurtka i spodnie po prostu robia robote a podpinka tylko dociepla i moze nie idealnie ale sporo jednak zrobi polar czy spodnie dresowe pod spodem jako nie typowa podpinka? Czy ta podpinka to jakis cudowny material?

Poczytaj trochę o zasadach ubierania się i co warto założyć np. Pod membranę by to działało. Patrz na zasady ubierania się w góry i zastosuj je na moto.

wojtekk 29.09.2021 06:31

Na krótko: nie idź w koszty. Kupić zawsze możesz i spróbuj czegoś (np. używane, wyciągnij z szafy to co masz) i pomału kupuj.

Kiedyś napisałem takie coś. Teraz inaczej patrzę na te sprawy, ale może jakoś pomogę?

Przez kilka lat testowałem na swoim grzbiecie i portfelu kilka rozwiązań szukając ideału na strój motocyklowy (poza butami i kaskami -> to inne morza w których można niejedną dyskusję utopić). (...)

Najpierw miałem zestaw z wszytą membraną i dopinanym ociepleniem. Dobra budżetowo. Bezsensu na enduro (czasem się człowiek grzeje od ćwiczeń fizycznych). Potem wziąłem zestaw z wypinanymi membranami i podpinkami/ocieplaczami. Testowałem. Obecnie doszedłem do mojego "ideału" który jest chyba do tego wszystkiego budżetowy.

- na stałe membrana to ZŁO
- wypinana membrana to ZŁO. Dlaczego? Co prawda mniej się grzałem gdy ładna pogoda, ale gdy pada to trzeba zdjąć buty, spodnie i kurtkę aby wpiąć. Suwaczki, sraczki, zatrzaski… (...) Gdy przestaje padać powtarzamy procedurę. Czas i wkurw rosną dość szybko. I najgorsze: spodnie i kurtka i tak są przemoczone. Bo membrana jest pod spodniami/kurtką a więc i tak trzeba suszyć (nieporozumienie w namiocie). Więc i tak wszystko mokre. NIe pomoże GORE bo i tak zewnętrzna warstwa mokra (nie mówiąc o posranych cenach).
- kondony na deszcz BEZ SENSU. Trzymają przed wodą, ale nie oddychają. I nadają się tylko na deszcz. A fajnie mieć uniwersalne spodnie a nie wozić trzech par (na siedzenie przy ognisku, na deszcz, na motocykl).
- spodnie i kurtki dają ochronę przed szlifem nie dają ochrony przed glebą. Ochraniacze się przesuwają i i tak są straty.
(...).

Doszedłem do rozwiązania:
- cienkie spodnie motocyklowe + cienka kurtka motocyklowa. Oba bez ochraniaczy (łatwiej pakować - np. gdy bardzo ciepło jeżdżę bez kurtki, chodzić gdy trzeba na lekko poza motocyklem, np. siedzenie przy ognisku). To nie są jakieś wysokie ceny na metkach.
- na zimno: gruby forumowy polar, grube kalesony, gruby kołnierz. Przydają się nie tylko na moto, ale i chłodne noce przy ognisku oraz NA ZIMNE NOCE (bierzemy cieńszy śpiwór, który zabiera dużo mniej [oksymoron!] miejsca). Ten zestaw wykorzystuję również na innych biwakach, nartach. A więc raz wydane pieniądze a kilka zastosowań. To hasło jeszcze powróci.
- na deszcz. na Armyworld.pl są spodnie i kurtka DPM (malowanie pustynne) opisane jako goretex. I sprawdziłem. Wodę trzymają super i oddychają. Katowałem je na rowerze i super działa. Czyli kupujemy kondon na deszcz do wykorzystania na kilka okazji. Poza opadami wygodne spodnie do siedzenia. Podbnie z kurtką. Używam jej jako jesiennej/zimowej. A więc raz wydane pieniądze a kilka zastosowań. Co najważniejsze: zakładam na wierzch a więc nie mokną mi właściwe ciuchy. Ubranie wchodzi bez zdejmowania butów. Dużo szybciej, nie trzeba się rozbierać. Suwaczki, zatrzaski, pasowanie - nie ma!
- ochraniacze. Zbroja, gacie z ochraniaczami, ortezy. Lepsza ochrona niż jakiekolwiek spodnie i kurtka. Gdy ognisko, chodzenie zdejmuje się i nie wadzą w wygodzie. Na to bluza wojskowa oddychająca zbierająca kurz.

Podsumowanie:
- cena takiego zestawu to średniej półki zestaw motocyklowy (kurtka + spodnie). Wielostronne wykorzystanie (a więc cena relatywnie niższa bo rozkłada się na narty, rower etc). Minimalistyczne w pakowaniu.
- to jet bardzo subiektywne podsumowanie i wiem, że wielu ono nie będzie odpowiadało,
- to jest zestaw na enduro. Nie na sportowe motocykle, szybkie jazdy autostradami czy asfaltami.Mój zestaw daje radę na asfalcie, ale jest przede wszystkim dedykowany do włóczęgi.

Dubel 29.09.2021 08:01

A ja sie z Toba Wojtku czeciowo nie zgodze. Zakladam laminat i mam spokoj, nie musze sie rozbierac ubierac wozic dodatkowych ciuchow. Jak jest ponizej 20 to bielizna merino na to kalesony i bluzka merino (ciensze lub grubsze zaleznie od przewidywanych temperatur, mieszkam w skandynawi :D ) i laminat. Jak jest powyzej 20 bielizna merino i koszulka merino i na to laminat. Taki ubior zapewnia mi komfort poruszania sie , komfort termiczny i komfort samopoczucia nawet gdy sie nocuje w gorach gdzie nie ma mozliwosci na prysznic. Faktem jest tez ze dobrze oprcowana wentylacja w laminacie jest duzo bardziej efektywna niz cienka letnia kurtka, oczywiscie jesli rozmawiamy o podrozach a nie taplaniu sie czy upalaniu w ciezkim terenie.

Prawda jest tez ze wszycy roznie tolerujemy cieplo i inaczej interpretujemy komfort ciepln co czyni nasze odpowiedzi tylko sugestiami, opiniami, a nie gotowymi receptami na problem.

qbaRD07 29.09.2021 09:57

Zalecam samemu przymierzyć taki laminat. Dla mnie niedopuszczalnie ciężki i sztywny.

Danny 29.09.2021 10:10

Cytat:

Napisał qbaRD07 (Post 750163)
Zalecam samemu przymierzyć taki laminat. Dla mnie niedopuszczalnie ciężki i sztywny.

To się chyba już z czasem i postępem technologii zmieniło. Kupiłem okazyjnie laminowaną kurtkę Revit Poseidon 2. Wskoczyła w ofercie poniżej 2000 PLN, pewnie przez jakąś pomyłkę, łyknąłem va banque nigdy wcześniej nie mając na sobie żadnego laminatu. Kurtka jest dużo lżejsza i wygodniejsza niż moja poprzednia RST Adventure X.

JarekO 29.09.2021 10:11

2 Załącznik(ów)
Sysiek, mam fajna kurtkę w rozmiarze M. Przejechane ma dosłownie 120km w piękną pogodę. Stan jak nowa. Gwarancje ma. Oddam za 500zl + kw.

Załącznik 110170

Załącznik 110171

qbaRD07 29.09.2021 10:16

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 750164)
To się chyba już z czasem i postępem technologii zmieniło. Kupiłem okazyjnie laminowaną kurtkę Revit Poseidon 2. Wskoczyła w ofercie poniżej 2000 PLN, pewnie przez jakąś pomyłkę, łyknąłem va banque nigdy wcześniej nie mając na sobie żadnego laminatu. Kurtka jest dużo lżejsza i wygodniejsza niż moja poprzednia RST Adventure X.

To był jakiś Klim ze 2 lata temu.
Zdecydowanie mierzyć i to najlepiej usiąść na moto.

Emek 29.09.2021 10:23

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 750106)
Nabyłem 300L i potrzebuje ciuch do jazdy, niestety nie mam pojęcia od czego zacząć. Raz w sklepie mierzyłem kurtkę, myślałem, że ktoś kamieni do kieszeni nasypał :) taka ciężka i ograniczała ruchy w porównaniu do zwyklej jesiennej kurtki : ) Po prostu nie chciałbym się naciąć na wydatek kilku stówek, a po tygodniu stwierdzić, po co to kupiłem?

Chciałbym jeszcze teraz pojeździć, ale bez potrzeby ubierania 3x kalesony, 3 razy polar, czy jest coś takiego jak kalesony i golf motocyklisty? Że mogę ubrać zwykłe spodnie materiałowe, ale robote zrobi to co pod nimi? Może dziwnie pytam ale pojęcia nie mam a nóż takie coś jest?

Chciałbym mieć spodnie i kurtke która będzie dobra na wrzesień, pazdziernik, listopad ale zeby słuzla tez i w czerwcu i zeby nie bylo w tym termosu jak rozumiem mam szukac pod haslami kurtka + podpinka? Na taki dni jak teraz to idealnie zeby w pasie nie wiało czyli jakies połączenie zamkiem czy to bez sensu raczej?

Bardzo Was prosze o swoje sugestie, fajnie żeby to lekkie było, cen nie znam do końca, kurtke mi w sklepie pokazywał za około 700, idealnie by było się kurtka spodnie w tysiaku zmieścic, ale zdaje sobie sprawe, ze trzeba chyba bedzie 1000-1500, a moze sie myle i wcale takich kwot nie trzeba wydawac, dodam, ze na razie nie jade na drugi koniec Polski czy Europy, szwedanie sie po okolicy od wiosny moze troche dalszej.

Po okolicy offem czy szosą? Na jednym komplecie ciuchów i tak nie skończysz. Rekomenduję kupić dobre buty i zbroję bo w krzaki cię ściągnie choćbyś nie chciał. Zadbałbym też o kolanka za pomoca ochraniaczy lub ortez. Co do ciuchów na szosę to się nie wypowiem bo to zależy od zasobności portfela i preferencji a do tego i tak dojdziesz stopniowo więc rekomendowałbym kupić coś po taniości doraźnie bo i tak zmienisz wcześniej czy później na lepsze, wytrzymalsze czy po prostu bardziej pasujące. Na olx można wydłubać spoko używki Rukki na gore czy innych markowych producentów. Sezon czy dwa opitolisz a później już sam będziesz wiedział czego ci trzeba.

sysiek300 03.10.2021 19:54

Dzięki za wpisy. Widzicie, ja jestem kompletnie zielony, nie mam też kumpli motocyklisów to ani nie liznąłem tematu ani mi nikt ZA i PRZECIW w pewnym kwestiach tak po ludzku nie przedstawi, pytam, żeby nie pójść do sklepu, niby coś doradzą i po pierwszej jezdzie będzie lipa, kolega tu wyzej proponuje kurtke, no fajnie, dziekuje, ale ja nie mam pojęcia czy takie coś mi potrzbne, od tego trzeba zaczac. Generalnie życie mnie nauczyło, że pośpiech do niczego dobrego nie prowadzi, ze 2-3 razy kupiłem coś za szybko, koncepcja się zmieniła i tylko problemy i straty przez to, dlatego tak dopytuje.

Z kazdego postu powyżej coś wyciągłem. I tak ... w zasadzie to myslalem, ze te wszystkie kurtki motocyklowe i spodnie to są jakby PRZECIWWIETRZNE że wiatr przez nie nie przejdzie tak prostacko pisząć, odsuwasz zamki i masz wentyalcje, no to sobie mysle kupie sobie taką kurtkę, a pod spód żeby się docieplić mogę założyć póki co polar czy kalesony a nie przeplacać na razie za podpinki. Byłem w sklepie i mi w sumie powiedzieli, że to tak nie działa, że to PODPINKA izoluje czy cos ... wiec z mojego planu ze kupie kurtke letnie i ubiorę się pod nią grubiej w zimie dupa :)

Zrobiłem pierwsze 90km, trzy warstwy ciuchów, najszybciej 80km na godzine i dziś czuje górę uda - przewiało mi je po prostu choć wczoraj może minimalnie podczas jazdy to wyczułem, nie spodziwałem się ze tak zlapie . Ale tak, jak sie ubrałem to myslalem ze nie wytrzymam tak gorąco, jedziesz motocyklem okej, stanąłem na pol minuty - no nie ustoisz bo zaraz Cię poty obleją jak masz na sobie trzy warstwy ciuchów.

Widzę też ze to wszystko jest bardziej skomplikowane zwlaszcza jak ktos taki jak ja chce kupic od razu idealny strój.

1. Jak rozumiem MERINO to kalesony czy górna koszula z długim rękawem termoaktywna - po prostu takie bardzo dobre gacie w góry czy na motor a nie zwykle bawełniane jak sie chodziło na kulig?

2. W tym momencie na pewno nie wchodzi z mojej strony

- nie bedzie zadnej jazdy w deszczu wiec nie potrzebuje jakiejs nieprzemakalnej podszewki ktora mozna przed deszczem zalozyc
- nie bedzie zadnej jazdy po krzakach, miedzy drzewami, przeciskanie się itp
- szosa i szutry, łąka, wały, żadnego topienia w błocie, raczej unikanie kałuż :D
- jest jesien i cos slonca ale temperatury różne, wiosną jest podobnie, trzeba mi po prostu coś na ten okres a latem to się zobaczy, idealnie by było zeby kupic takie ubranie jesienno wiosenne, a na lato wyciagnac jakies ocieplenie z niego i jezdzic- dlatego tak kombinowalem z tym polarem jak wyzej opisalem
- nie bedzie jakis wyjazdów, wieczory przy ognisku itp

Potrzebuje spodnie i kurtke żeby tak jak dziś okolice 15-20 stopni wietrznie pojezdzic, ze mnie nie zawieje przy 50 czy 100 km/h - najlepiej żeby jeszcze przy niższych tempteraturach sie dalo pojezdzic, a jak się zatrzymam to się ze mnie nie leje i nie jestem spięty ze się schylić nie można bo mam trzy wartstwy ubrań.

Nawet nie wiem jakiego linka Wam zasugerować, takie coś mi w lokalnym sklepie sugerowali https://allegro.pl/oferta/kurtka-ozo...m-m-9919463892 takie coś by było?

Mysle o kwocie 800 - 1200 za kurtke i spodnie, to tak od czapy po prostu wydaje mi sie, ze cos za takie pieniadze bym kupil, jak sie da taniej to fajnie, jak to duzo za malo to szkoda.

Albo jeszcze inaczej ... Wy pewnie wiecie, co jest co np. w linku powyzej pisze:

Podszewka: Poliester mesh
4-way poliester stretch
Poliester 600D
Nylon 1000D

za czym ja się mam rozglądać, co powinna miec tak kurtka i spodnie jak chce, jakie warstwy i z czego, to ja bede szukal i najwyzej jak cos znajde to ocenicie.

RysiekO 03.10.2021 22:08

Kask--->Buty-->ortezy--->zbroja--->ochraniacz karku jak kto kce--->fancy fatałaszki (liski, gwiazdki i nne modne kroje lato jesień, jesień zima, mejbelin look) :)))))))

Dubel 04.10.2021 07:59

Merino to bluzka czy kalesony z welny merinosa.
Mysle ze tak sie nie da jak bys sobie tego zyczyl ze wydasz malo i bedzie dobrze. Wszyscy ucymy sie na bledach, dopasowanie stroju do preferencji bywa czesto kosztowne i wieloetapowe.
Widze ze masz nowa CRF a na ciuchy chcesz wydac jak naj mniej, do tego z twojego oposu wynika ze jestes dosc podatny na przewiania itd.
Wez pod uwage ze dobry stroj to przede wszystkim bezpieczenstwo, dobry komfort zarowno terminyczny jak i fizyczny to rowniez skladowa twojego bezpieczenstwa w szegolnosci wplywajaca na koncentracje.
Co do samych ciuchow nie doradze bo kasa jak chcesz przenaczyc na stroj przy twoich preferencjach z probemem wystarczy na spodnie wiec wszelkie strzaly nie mja sensu. Kurtka ktora podales w linku nadaje sie na zakupy do supermarketu a nie do jazdy motocyklem.
Przemysl dobrze co wyzej napisalem i zastanow sie na ile wyceniasz swoje bezpieczenstwo i zycie.

dawid8210 04.10.2021 08:34

Jak kiedyś założysz merino na siebie to nic innego nie będziesz chciał:) W tym się dobrze śpi, dobrze na rowerze, na motocyklu, czy na co dzien. Nic fajniejszego nie mialem na sobie jeśli chodzi o pierwszą warstwę.

Dubel 04.10.2021 08:45

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 750677)
Jak kiedyś założysz merino na siebie to nic innego nie będziesz chciał:) W tym się dobrze śpi, dobrze na rowerze, na motocyklu, czy na co dzien. Nic fajniejszego nie mialem na sobie jeśli chodzi o pierwszą warstwę.

Dodam jeszcze nie w temacie kurtki a odnosnie merino ze dla dzieciakow od jesieni do wiosny tez nie ma nic lepszego. Dzieki uzywniu pierwszej wrstwy z merinosa dziciaczki nie sa mokre i zapocone podczas aktywnosci co w duzym stopniu przeklada sie na ich zdrowie :umowa:

Melon 04.10.2021 18:57

sysiek300 przyzwoite ciuchy robi buse ale w tej kasie no nie wiem, może używane na goretexie

sysiek300 04.10.2021 22:10

Wszystkie wpisy pomocne. Kolego Dubel skąd mam wiedzieć, ze kurtka za 700zł to do marketu? Ty rzuciłeś temat, kolega podał nazwe jakiejś firmy i już coś wiem, wklepałem w google, i po cenie i składzie - wlasciwosciach widze ogromną różnicę. Ja wiem, że bez znajomości tematu ideału nie kupie - to nie możliwe, ale drążę temat, zawsze tak robie by zminimalizować bezsensowne zakupy, wybaczcie. Z tym merino pierwsze sie spotykam ale poczytalem, zacznę od tego, bo to podstawa, takie coś mi się przyda bo dużo jezdze rowerem ale i szwedam sie zima po manowcach, upatrzyłem takie coś, wydaje mi sie ze w miare? Z opinii motocyklistów trafiłem w te linki, dobry trop?

https://www.brubeck.pl/sklep/product...IVE%20WOOL/231

https://www.brubeck.pl/sklep/product...IVE%20WOOL/201

sudden 04.10.2021 22:30

Dobry trop na Merino jest tutaj: http://africatwin.com.pl/showthread....ghlight=merino
i tutaj: http://africatwin.com.pl/showthread....ghlight=merino

I wtedy masz 100% merino, bo w Twoich linkach jest 41% wełny :)

Dubel 04.10.2021 22:35

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 750770)
Wszystkie wpisy pomocne. Kolego Dubel skąd mam wiedzieć, ze kurtka za 700zł to do marketu? Ty rzuciłeś temat, kolega podał nazwe jakiejś firmy i już coś wiem, wklepałem w google, i po cenie i składzie - wlasciwosciach widze ogromną różnicę. Ja wiem, że bez znajomości tematu ideału nie kupie - to nie możliwe, ale drążę temat, zawsze tak robie by zminimalizować bezsensowne zakupy, wybaczcie. Z tym merino pierwsze sie spotykam ale poczytalem, zacznę od tego, bo to podstawa, takie coś mi się przyda bo dużo jezdze rowerem ale i szwedam sie zima po manowcach, upatrzyłem takie coś, wydaje mi sie ze w miare? Z opinii motocyklistów trafiłem w te linki, dobry trop?

Pudlo, w tym co podeslales po pierwsze i najwazniejsze to slaby sklad (56% poliamid, 41% wełna, 2% elastan, 1% polipropylen) szukaj 100% ewentualnie 90% merino. gramatura 185 na rower i aktywnosci spoko, na moto to juz zalezne od temperatur zewnetrznych.
Kolega Emek z forum sprzedaje dobre merino, popatrz tez np. na Devolt i Janus

serio jesli nie masz mocno sprecyzowanych wytycznych co do ciuchow moto to jak juz koledzy radzili zacznikj rozgladac sie za markowymi uzywkami, choc i na to bedzie pewnie trzeba dosypac troche pln.

qbaRD07 05.10.2021 10:33

Merino cud natury, na rowery i motury.
Super grzeje, w mig wysycha i nie myślisz że coś zdycha.

Potwierdzam Emka produkty pierwsza klasa.

El Kowit 05.10.2021 12:44

I polecam iść tropem Emka (porada - powoli samo wszystko wyjdzie w temacie potrzeb - w praniu). Tymczasem jesteś wstanie wsio kupić na rynku wtórnym.
I jak ktoś doradzał zadbaj o bezpieczeństwo.

jak masz dobre ciucholandy w akalicy, to odwiedzaj. Na północnym wschodzie planety PL są szwedzkie (wcale nie takie tanie) przybytki tego rodzaju ale z rzeczonych mam komplet zadbanej "góry" z merino i styknie na kilka ładnych lat.
Ludziska po olxach sprzedają używane fanty w ludzkich cenach często założone tylko raz czy dwa.
pamiętaj jednak, że żaden - nawet najlepszy fant, niczego za Ciebie nie zrobi. Kombinuj na początku oszczędnie jeżeli budżet jest równie istotny jak jakość fantu.

majo 08.10.2021 09:04

Ten DPM na Gore texie na chłopa 180wzr/81kg jako warstwa wierzchnia na kurtkę letnią to jaki rozmiar szukać?

Babel 08.10.2021 09:20

A propos merino ( czy też Merynos) - w Juli oferują komplet
https://www.jula.pl/search/?query=merynos

Dubel 08.10.2021 14:44

Tylko jaka to gramatura ?

Melon 08.10.2021 16:35

Cytat:

Napisał Babel (Post 751103)
A propos merino ( czy też Merynos) - w Juli oferują komplet
https://www.jula.pl/search/?query=merynos

C.ujnia przy Emkowej .

El Kowit 08.10.2021 17:17

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 751129)
C.ujnia przy Emkowej .

Sprawdziłeś? Jaka gramatura tej z Juli?

pałeł 08.10.2021 22:22

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 750106)

Zacznę od zupełnie innej strony bo kilka nie trafionych zakupów niestety sie tez trafiło. Zacznijmy od prozaicznej sprawy na samym początku buty! Choć jak masz pecha to złamiesz girę wstając z łózka :haha2::haha2: tak jak ja, dwa lata poszły sie zwyczajnie je..... wiec wracając do butów tu szkoły jest cała masa tak jak do kasku niestety musisz wybrać sam. i jest to pierwszy zakup jaki musisz zrobić.

Moim typem sa jasne barwy bo w słońcu moze być zbyt gorąco a cienia nie znajdziesz. Jak juz masz buty to czas cos na dupsko ja wole spodnie crossowe może tam kieszeni nie ma ale w nogi jakoś nie marznę a i kalesonki w razie czego pod włożę no i przedewszytskim jak pizdzi to zwalniam. Kolejnym jak ze ważnym elementem jest zbroja nakładam ja na koszulkę na to jersey i na ciepłe chwile to jest ideał!!
Jest przewiewnie i nie grzeje w słońcu. Taki strój mam na fotce jak temp spada top zwyczajnie gdzies na motocyklu paskiem mam przypięta kurtkę POLO PHARAO (da sie taka kupic za 200zł na alledrogo) wypruta z wszystkich ochraniaczy kupiona za śmieszne pieniążki wiec nie żal choć dążę ja wielkim sentymetem, która wciągam na grzbietjak sie zimniej robi a w razie co szybko zdejmę. Nie jest to zestaw do jazdy w 4 czy 2 stopniach, ale do szwendania w okolicach, to nie da sie tak daleko odjechać od domu żeby cię spadek 20 stopni Celsjusza zaskoczył. A deszcz nie jest jakimś tam mega problemem zmokłeś szybko to i wyschniesz szybko zupełnie inne realia są jak jesteś w podróży z tad tez mniejszy komfort kosztrem większej uniwersalnosci dużo wpinek, mebrany, ocieplacze, podpinki ale to juz inna para kaloszy...

Melon 09.10.2021 19:42

Cytat:

Napisał El Kowit (Post 751133)
Sprawdziłeś? Jaka gramatura tej z Juli?

Cena tej lepszej i materiał tej tańszej mi nie pasuje.

El Kowit 10.10.2021 16:21

Melon, pierwsze primo to czystość materiału, drugie - gramatura.
To decyduje o jakości a nie miłość do marki.
Właśnie kupiłem emkowe fanty i nigdy ponownie nie kupiłbym poprzedniej jego partii.
Tej z gramaturą 100. Uważam ją za nietrafioną. Za delikatna.

Emek 10.10.2021 16:29

Nigdy nie było gramatury 100. Mylisz pojęcia.

El Kowit 11.10.2021 08:15

Jaką gramaturę miało pierwsze merino sprzedawane tu na forum? O nim piszę.

Emek 11.10.2021 08:19

Taką samą jak i obecnie 150 g/m2. Jedyna różnica od początku produkcji to kolor. Był czarny jest szary.

Dubel 11.10.2021 08:22

Z swojego doswiadczenia powiem ze oprocz gramatury i czystosci materialu, zaplot czy tez sposob utkania ma znaczenie.

El Kowit 11.10.2021 08:41

Cytat:

Napisał Emek (Post 751306)
Taką samą jak i obecnie 150 g/m2. Jedyna różnica od początku produkcji to kolor. Był czarny jest szary.

No to porównam obecną (tę starą, co jeszcze mam) i jak dostanę obecną partię z tą z Juli i dam znać.

husa521 11.11.2021 03:50

Cytat:

Napisał sysiek300 (Post 750770)

Przeczytałem cały temat, od początku do końca, w 110% szukam tego co sysiek300, to samo mi potrzeba, latanie w koło komina, nie Ukraina, nie Rumunia, nie Bieszczady......
50% asfalt i 50% szuter albo
70% asfalt i 30% szuter,
Nie hard enduro, nie ADV tylko zwykłe szwendanie na osiołku.
Bo do tego 300L jest i żadna modyfikacja czy wymiana zawieszenia dużo tu nie da. To nigdy nie będzie rumak.
Jadę asfaltem, widzę fajną ścieżkę po prawej to wjeżdżam, jadę dalej, widzę fajny las po lewej to wjeżdżam, tym bardziej, że to mój prywatny :)
Chcecie z Dual sporta zrobić hard enduro.
Mało mocy? słaby zawias?... Kup EXC albo TE.
I sprawa załatwiona, ale wtedy masz serwis w mth a nie w tyś km...z 250/300L tak się nie da.
Wracając do tematu......

Cytat:

Napisał dubel (Post 750675)
Widze ze masz nowa CRF a na ciuchy chcesz wydac jak naj mniej, .

I co z tego?
Ja też mam nową CRF i nie uśmiecha mi się wydawać 2kzł albo 3kzł na spodnie i kurtkę.
Bo nie jest to mi do niczego potrzebne.
Ta, jasne, powie ktoś: zdrowie, bezpieczeństwo jest najważniejsze ale jest też przypadek, szcęście itp. albo głupi traf..
Nie jestem Olszowy, Juszczak czy Kaczmarczyk.
Ja chcę tylko polatać w koło komina.

I też mam termo brubeck i z forum dowiedziałem się, że to kupa. Ale kupa coś tam grzeje. Jak to kupa.

Ileś lat temu miałem crossa, zero butów, ochraniaczy, ortez, buzerów chyba rękawiczek też nie miałem.
Miałem kask ale pewnie teraz nie byłby zaliczany do tego aby być kaskiem.
I wiecie co... te jazdy pamiętam do dziś. A teraz: niee.... bez tego a tego to się nie da..

Proste pytanie zadał sysiek300, co kupić w miarę raz a dobrze, jakie spodnie i jaką kurtkę do takiego jeżdżenia?
Napiszę jeszcze raz: nie Ukraina, nie Rumunia, nie Bieszczady tylko latanie w koło komina. Jaśniej się nie da.
A tu dyskusja jak z millenialsem, że bez kamery cofania to nie da rady wycofać samochodem albo jak to jeździć z manualną skrzynią biegów.

Jeżeli kogoś obraziłem to trudno, sorry

44FG 11.11.2021 06:17

Zadał proste pytanie ale na proste pytania nie zawsze są proste odpowiedzi. Sorry. Tu jest masa ludzi z doświadczeniem a im więcej masz doświadczenia tym odpowiedzi na proste pytania przestają być trywialne. Po prostu tak w życiu jest. Nawet jazda wokół komina wymaga pomyślenia w co się ubrać danego dnia aby po prostu było bezpiecznie. Bo bezpieczeństwo jest związane z ochraniaczami itp ale też jest związane np z twoim komfortem termicznym. Ciężko to ująć w trzech punktach w dodatku wskazując jednoznacznie kup to, to i to. Dostajesz tu jakąś porcję wiedzy z którą, po przemyśleniu może do czegoś dojdziesz.

Dzieju 11.11.2021 07:52

Szumne słowo "bezpieczeństwo" , to tak naprawdę w dużej mierze samopoczucie że się zrobiło krok w jego stronę.
Czy ktoś wydał tysiące , bo go na to stać, czy ktoś inny dużo mniej to szanse mają niemal identyczne.
A to za sprawą tzw zbiegu okoliczności. Pomijam komfort użytkowania bo tu mogą być różnice spore.
Nikt nie da gwarancji że jak drogo to się uda.
Takie np latanie w zbroi , to dopiero budowanie wyimaginowanego bezpieczeństwa w imię wygody i przewiewności.
Zgadzam się ze stwierdzeniem że ludzie pędzą w kierunku mody często za dużą kasę i myślą że to jest recepta na wszystko.
A jak ktoś ma ciuchy tanie to stwierdzenia że na pewno zginie no bo ma tanio.
Gdzie ten świat zmierza ?

Dubel 11.11.2021 09:19

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 755897)
...
Czy ktoś wydał tysiące , bo go na to stać, czy ktoś inny dużo mniej to szanse mają niemal identyczne.
A to za sprawą tzw zbiegu okoliczności. Pomijam komfort użytkowania bo tu mogą być różnice spore.
Nikt nie da gwarancji że jak drogo to się uda.
....A jak ktoś ma ciuchy tanie to stwierdzenia że na pewno zginie no bo ma tanio. ...

Nie Dzieju to nie tak.

Majac dobre ciuchy swiadomie zwiekszamy swoje szanse, one nie gwarantuja niesmiertelnosci a zwiekszaja szanse na mniejszy uszczerbek na zdrowiu. Tak jak warto patrzec na testy zderzeniowe aut gdzie wypierasz te w ktorym masz wieksze szanse ...

Ciuchy to glebokie zagadnienie i wiele mozna by o tym pisac. Ciuchy to bezpieczenstwo czynne i bierne np. rodzaj ochraniaczy, materialu uzytego do produkcji, konstrukcja wzmocnien itd oraz komfort termiczny, wodoszczelnosc, wentylacja czy dopasowanie do sylwetki, cechy te wplywaja na koncetracje co bezposrednio przeklada sie na bezpieczenstwo na drodze.

Kolega Husa521 niech idzie kupi co mu sie podoba bo pytanie o rady i jednoczesne pouczanie jak to bylo kiedys slabo ida w parze ;)

PS. Tak Brubeck to gowno.

Detrytus 11.11.2021 10:33

Jesli mogę wtrącić swoje trzy grosze, kojarzycie tego gościa z Rumunii który prowadził kanał Drive mag riders na YT? Tak, no to ten gość jeździł tylko w najlepszych ciuchach, Rukka, Klim itp, zginął w lipcu koło domu bo przywalił czołowo w auto- szkoda chłopa. Ciuchy nie pomogły. Jeśli chodzi o mnie mam aktualnie kurtke RST Adventure, kurtka jak kurtka może być, pojechałem kiedyś do sklepu motorwings w Łodzi, a sprzedawczyni mówi taka kurtka to straszny shit, zadnej jakości i wiecie co, może ma rację, ja mam to w dupie, dla mnie jest wygodna, pocę się w niej jak jest gorąco, jak pada zakładam przeciwdeszczowke, a jak chujowo trafię to w niej pewnie się zabiję. Pozdro dla kumatych, ktorzy przede wszystkim lubią jeździć.

dawid8210 11.11.2021 10:50

Co tu rozbijać na ułamki. Jak przyjdzie pech to i klatka bezpieczeństwa nie pomoże w aucie rajdowym, ale jakoś nikt bez klatki nie gania:) Mnie już nie raz buty, czy nakolanniki uratowały kulasy, ale nie za worek zielonych.
Racja, można latać i w samych stringach, ale jak kobyłka zrzuci i leci się w sosny, czy szoruje dupą po asfalcie to lepiej mieć na sobie cokolwiek niż nic.
Przede wszystkim myśleć. I pamiętać że fizyki się nie oszuka :)

Melon 11.11.2021 11:35

W koło komina jak jest min.15 na plusie to się bujam w dzinsach motocyklowych za 250zł i w używanej ruce za 150zł, buty motocyklowe lub trapery, rękawice muszą być. W temacie w co ma być ubrany motocykielista nie ma jeszcze nakazów więc co Ci pasuje, pretensje w razie W to do siebie.:at:

TOMADYNA 11.11.2021 11:42

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 755905)
Co tu rozbijać na ułamki. Jak przyjdzie pech to i klatka bezpieczeństwa nie pomoże w aucie rajdowym, ale jakoś nikt bez klatki nie gania:) Mnie już nie raz buty, czy nakolanniki uratowały kulasy, ale nie za worek zielonych.
Racja, można latać i w samych stringach, ale jak kobyłka zrzuci i leci się w sosny, czy szoruje dupą po asfalcie to lepiej mieć na sobie cokolwiek niż nic.
Przede wszystkim myśleć. I pamiętać że fizyki się nie oszuka :)

Dokładnie, jak się ma pecha to i w sidi crossfire można połamać obie kości podudzia.

Melon 11.11.2021 12:19

A wracając do butów od 11lat i ponad 100kkm mam daytony , jeszcze działają i mają się dobrze. Stare przysłowie pszczół mówi ' jak żeś bidny kup se dobre ' :)

dawid8210 11.11.2021 14:31

Cytat:

Napisał TOMADYNA (Post 755912)
Dokładnie, jak się ma pecha to i w sidi crossfire można połamać obie kości podudzia.

Bez buta wysokiego poleciałoby coś slabszego niż podudzie. Czyli kostka. Ale lepiej złamać prosta sztachetę jaką jest podudzie niż stopę gdzie zawiasów jest dużo. Dochodzi wtedy często do skrętnego złamania piszczeli. Mniam:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:41.