Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   scottoiler - zamowienie zbiorcze z Anglii (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=384)

Bonjour 15.04.2008 06:02

scottoiler - zamowienie zbiorcze z Anglii

Ostatnio smarując łańcuch mnie tkneło czy by sie nie opłaciło, biorąc pod uwage żenujaco niski kurs funta w poruównaniu z tym co było pół roku temu, kupic tego gdzies na wyspach w jakims sklepie wysyłkowym. Ma ktoś jakięs namiary? Jak znam zycie i polskie realia to w Polsce mimo spadku kursu funta cena olejarki pewnie nie zmalała.

dery 15.04.2008 12:28

http://www.scottoiler.com/

standardowy zestaw kosztuje prawie 70 funtow. na ebay.co.uk uzywki codziennie sie sprzedaja za 30-40.

puszek 15.04.2008 12:32

Hej Derry nie zorganizowałbys akcji nabycia scotiego w wieszkej ilosci?

ramires 15.04.2008 12:39

Motocyklowe Centrum Serwisowe
AL. Prymasa Tysiąclecia 76 H
01-424 Warszawa
Poland
Telephone: +48 22 837 4455
Email: mcs8@wp.pl
Web: http://www.mcs.home.pl

Oni są ponoć generalnym przedstawicielem, może z nimi pogadać trzeba
http://www.scottoiler.com.pl/scottoiler_html.html#cen

dery 15.04.2008 12:52

dla mnie taka akcja to zaden problem - przy zamowieniach indywidualnych, w razie problemow z wysylka do PL mozna podawac moj adres w UK, ja przesle dalej.
jesli byla by wieksza ilosc chetnych tez spoko, o ile macie mozliwosc wplacic funty na angielskie konto. ja wszystkie oszczednosci wydalem na AT :D

Marcin SF 16.04.2008 08:48

ja jak by co się piszę :) przy takiej pogodzie w kratkę ganianie ze smarowaniem łańcucha robi się upierdliwe

Mat 16.04.2008 09:42

Macałem temat jakiś czas temu - różne firmy sprzedają na ebayu po 55-60 funtów. Do tego 10-18 za przesyłkę, ale przy większej ilości ładnie się rozłoży.

randal 76 23.09.2008 20:08

podczepię się pod temat czy ktoś używa tego modelu ? o opinię proszę:bow:
http://www.allegro.pl/item444760541_..._off_road.html

Tramall 23.09.2008 21:36

Cytat:

Napisał puszek (Post 3970)
Hej Derry nie zorganizowałbys akcji nabycia scotiego w wieszkej ilosci?

Także byłbym zainteresowany.

szwedzkikucharz 23.09.2008 21:48

Cytat:

Napisał szymek (Post 24822)
Także byłbym zainteresowany.

Ja też......

rambo 23.09.2008 22:15

Cytat:

Napisał randal 76 (Post 24810)
podczepię się pod temat czy ktoś używa tego modelu ? o opinię proszę:bow:
http://www.allegro.pl/item444760541_..._off_road.html

i ja sie podłaczam pod pytanie :drif:

ramires 23.09.2008 22:18

po weekendzie bedzie wlasnej produkcji juz zestaw - koszty potem :)
najdrozszy element to elektrozawór, mozna zrobic calosc za max 150zl samemu

SzymonBBI 23.09.2008 22:40

Cytat:

Napisał ramires (Post 24828)
mozna zrobic calosc za max 150zl samemu

Ja zrobiłem to za około 30zł i sprawdził się najpierw w mojej DR 650 a w tym roku u Darka na wyprawie do stanów. Więc po co przepłacać...?

ramires 23.09.2008 22:50

z elektrozaworem?

hero 23.09.2008 23:02

Dajcie mi jakiś link do sklepu w UK lub IRE z ceną 70 funciaków bo jakoś nie mogę znaleźć. Tylko nie jakis ebay i inne takie tam.

randal 76 23.09.2008 23:02

pochwalicie się co tam macie za patenty???????????

randal 76 23.09.2008 23:11

Cytat:

Napisał hero (Post 24837)
Dajcie mi jakiś link do sklepu w UK lub IRE z ceną 70 funciaków bo jakoś nie mogę znaleźć. Tylko nie jakis ebay i inne takie tam.

http://www.ams4ktm.co.uk/shop.php?ra...nufacturer=452
http://www.pashnit.com/product/scottoiler.html

oldi 23.09.2008 23:15

Cytat:

podrzuć temat wyrażniej co tam trzeba żeby chulało chętnie odstąpię parę a może kilka par:beer::beer:za pomysł.

SzymonBBI 23.09.2008 23:15

Cytat:

Napisał ramires (Post 24834)
z elektrozaworem?

Tak jest. Elektrozawór wyjęty z instalacji gazowej z Wartburga na złomowisku. Kosztował 5zł.

sambor1965 23.09.2008 23:31

Cytat:

Ja uzywalem czegos takiego. Dzialalo, ale w extremalnych warunkach tadzycko indyjsko tadzyckich ie zdalo egzaminu i zdechlo.
Ale jak ktos asfaltuje to wystarczy. Trza sie zastanowic powaznei nad uiejscowieniem zbiorniczka...

ltd454 23.09.2008 23:47

Cytat:

Napisał SzymonBBI (Post 24830)
Ja zrobiłem to za około 30zł i sprawdził się najpierw w mojej DR 650 a w tym roku u Darka na wyprawie do stanów. Więc po co przepłacać...?

Potwierdzam. Szymonowy scot to świetna rzecz. Ma jedną dyszę ale olej i tak rozprowadza na cały łańcuch. Ja to miałem zamontowane (elektrozawór) w RD03 pod lewym boczkiem zaraz przy schowku na gumki ;) Elektrozawór podpięty jest pod tylną postojówkę. Baniak z olejem od C360 przykrecony do bagażnika. Baniak jest OK ale Nakrętka jest z gównianego plastiku i często pęka. Wszystko poprowadzone do podnóżka pasażera a tam regulacja kapania maleńkim zaworkiem ( przy jeździe z pasażerem trzeba poszukać lepszego miejsca) i po wahaczu puszczony miedziany przewód hamulcowy od nie wiem czego ( Szymon od czego ??) do zębatki zakończony plastkową dyszą.
Obsługa tego cuda to jedynie sprawdzanie dyszy czy nie zapchana (mi się nigdy nie zapchała),sprawdzanie czy kapie na łańcuch, dolewanie oleju i ewentualna regulacja kapania.
Na 16tyś km poszło mi ok. 1l. niezawodnego oleju jedynie słusznej marki HIPOL i łańcuch był zawsze mokry.

ramires 23.09.2008 23:54

tak jak mowie, bazujemy wylacznie na nowych czesciach, moze dlatego taki koszt jest.
to sa prototypy dopiero, dlatego nie chce podawac ceny koncowej

SzymonBBI 24.09.2008 00:00

Cytat:

Napisał ltd454 (Post 24853)
miedziany przewód hamulcowy od nie wiem czego ( Szymon od czego ??)

Jest to zwykły przewód cięty z metra jaki stosuje się do dorabiania samochodowych przewodów hamulcowych.

Zoltan 24.09.2008 00:23

Taki samoróbny skot opisywał kiedyś Pałeł, nie pamiętam, czy na starym, czy na nowym forum, z elektrozaworem i elektroniczną regulacją czasu otwarcia zworu..
Z rozmowy z Pałełem wynika, że w jego Trampim taki skot chula, gra i buczy.. po prostu miód malina

Pozdro

rambo 24.09.2008 00:26

a jest wersja dla kurwierów ;) 8h jazdy 100km wyjdzie. duzo stania na światłach. gazowania do odcięcia ;) i hamowania. da sie to tak ustawic ze jak tego samego dnia bede jechał 5 razy tom samom ulicom, to sie nie wyglebie na własnym hipolu :p ..? ja to bym do wszytskiego lał syntetyka :oldman:

wasilczuk 24.09.2008 08:18

miałem oryginalnego scota i go wyjąłem bo to badziewie. samoróbka działa 100 razy lepiej. ma maleńki pojemniczek na olej. ktoś zaraz powie że można dokupić piękny oryginalny większy pojemnik tylko niech od razu powie ile on kosztuje. dla mnie scottoiler to przerost ceny nad rozumem ;)
no chyba że ktoś chce sie polansować z zolta naklejką na motorku. dodaje to mu takiego globtroterowego designu - coś jak wszystko w technologji rejli
osobiście stanowczo odradzam gdyż nie mam w zwyczaju płacić grubej kasy za kawałek plastiku.
za resztę pieniedzy masz hipol na 20 lat;)

puntek 24.09.2008 08:38

Cytat:

Napisał wasilczuk (Post 24872)
miałem oryginalnego scota i go wyjąłem bo to badziewie. samoróbka działa 100 razy lepiej. ma maleńki pojemniczek na olej. ktoś zaraz powie że można dokupić piękny oryginalny większy pojemnik tylko niech od razu powie ile on kosztuje. dla mnie scottoiler to przerost ceny nad rozumem ;)
no chyba że ktoś chce sie polansować z zolta naklejką na motorku. dodaje to mu takiego globtroterowego designu - coś jak wszystko w technologji rejli
osobiście stanowczo odradzam gdyż nie mam w zwyczaju płacić grubej kasy za kawałek plastiku.

Dobrze prawisz ! :)
no to może któryś z kolegów samomajsterkowiczów podrzuci rozwiązanie w formie instrukcji?
dzwięczny będę ja i jeszcze paru naszych kolegów :)

ramires 24.09.2008 08:54

Cytat:

Napisał Zoltan (Post 24862)
Taki samoróbny skot opisywał kiedyś Pałeł, nie pamiętam, czy na starym, czy na nowym forum, z elektrozaworem i elektroniczną regulacją czasu otwarcia zworu..
Z rozmowy z Pałełem wynika, że w jego Trampim taki skot chula, gra i buczy.. po prostu miód malina

Pozdro

Właśnie na jego podstawie będzie elektronika zrobiona. Pałeł ma może harkońsko to wykonane (sama puszka z potencjometrami i diodami), ale działa zajebiście. Ma nie tylko regulacje dozowania, ale i czas pomiędzy otwarciami dyszy jak rowniez czas na jaki ma się otwierać. BartekJ chce mieć wersje lajt a ja chce mieć z pełnym zakresem regulacji

dabal 24.09.2008 09:38

i ja się podłączę jeśli można

podos 24.09.2008 09:48

Cytat:

Napisał wasilczuk (Post 24872)

e pierdzielisz. Musiales miec uszkodzony. Rzecz jest bardzo spoko, mam to o 50 tys i super działa. Duzy pojemnik kosztuje 19.90 funtow (Lube tube) i dopinam go tylko na wyjazdy(starczy na 5-6 tys.). Normalnie zasieg to tylko ok 1500km wiec wystarcza na Polske 1 zbiorniczek 100 ml. a to nie jest kawalek plastiku tylko 20 lat doswiadczeń i ulepszen. Skopiowac nie sztuka. Choc przypadki skuteczne sa nieliczne.

Inna sprawa to kiedy tego nalezy uzywac...
Szosa - zdecydowanie tak.
Teren - sam nie wiem - czy to ma sens. Lancuch tak dostaje w dupe w terenie ze scott mu raczej wiele nie pomaga.
Na swoim DIDzie zrobilem tylko 20 tys i na pustyni skonczyl sie naciąg. znaczy doszlo do czerwonego: czyli 28-30 ząbek. Wszystko tak żęzi, ze gadanie ze mozna do końca skali orać lancuch mozna miedzy bajki wlożyc.
Kto był, to widzial (i słyszał)

podos 24.09.2008 09:50

zaraz zara - przeciez to wszystko nie na temat... ?

zbyszek_africa 24.09.2008 12:28

Ramires wpisz mnie na listę chętnych na scota, z pełną regulacją, tylko ja to chcę do KTM-a, mogą być dłuższe przewody, wężyki itp

newrom 24.09.2008 12:55

Cytat:

Napisał SzymonBBI (Post 24844)
Tak jest. Elektrozawór wyjęty z instalacji gazowej z Wartburga na złomowisku. Kosztował 5zł.

A jak rozwiązałeś problem grzania się tego zaworu ? Znajomy kombinował i wyszło że olej się rozgrzewa i regulacje szlak trafia.
W najbliższym czasie będę robić oiler i brakuje mi tylko zaworu do automatycznego włączania całości.

Pozdr
newrom

ramires 24.09.2008 14:38

Cytat:

Napisał newrom (Post 24914)
A jak rozwiązałeś problem grzania się tego zaworu ? Znajomy kombinował i wyszło że olej się rozgrzewa i regulacje szlak trafia.
W najbliższym czasie będę robić oiler i brakuje mi tylko zaworu do automatycznego włączania całości.

Pozdr
newrom

Mam schemat jak to Pałeł z regulacją, opóźnieniem itp zrobił, mogę podesłać jakby co.

dabal 24.09.2008 17:48

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 24912)
Ramires wpisz mnie na listę chętnych na scota, z pełną regulacją, tylko ja to chcę do KTM-a, mogą być dłuższe przewody, wężyki itp

a ja myslalem że stare dziadki już nie jeżdżą :hehehe::hehehe:a na zimę to ciepła baba potrzebna jest :haha2::D

jochen 24.09.2008 19:18

No dobra, gdyby było zamówienie zbiorcze, to ja się piszę na bank na Scotta. Proszę o dopisanie do listy.

zbyszek_africa 24.09.2008 20:47

Cytat:
Napisał zbyszek_africa http://africatwin.com.pl/images/buttons/viewpost.gif

a ja myslalem że stare dziadki już nie jeżdżą http://africatwin.com.pl/images/smilies/927869.gifhttp://africatwin.com.pl/images/smilies/927869.gifa na zimę to ciepła baba potrzebna jest http://africatwin.com.pl/images/smilies/hahaha.gifhttp://africatwin.com.pl/images/smilies/biggrin.gif

O Ty w d.... ko...ny, jak cię dorwę to po tobie :vis: :oldman:
Byłeś na Błedowie. Miałem byc, ale pogoda mnie wystraszyła, masz trochę racji:cold:
Chyba się spotkamy na pogoni za lisem, mam rzut beretem, założe ciepłe gacie i będzie git:D

newrom 25.09.2008 11:10

Cytat:

Napisał ramires (Post 24922)
Mam schemat jak to Pałeł z regulacją, opóźnieniem itp zrobił, mogę podesłać jakby co.

Mnie to nie potrzebne, ew jakiś zaworek on/off muszę kupić (myślę o podciśnieniowym) bo przewody i zaworek do regulacji już mam :)
Elektrozawór odpadł właśnie za grzanie oleju u znajomka :)

pozdr
newrom

BartekJ 25.09.2008 23:39

Noo..wreszcie..po 13 tyś km. ZAŁOŻYŁEM oliwiarkę. Na zaworze odcinającym dopływ paliwa, takim z allegro za 50 zł. I już wiem, że to jest wersja Beta. Teraz zrobiłbym to inaczej, i pewnie przerobię. A jak przerobię, i zadziała, wtedy się pochwalę.
Całość kosztowała 60 parę zeta i pół dnia zabawy w docinanie, przymierzanie i takie tam..

A swoją drogą dlaczego na pomysł innego wariantu wpadłem już PO zrobieniu aktualnej wersji??...

ramires 26.09.2008 09:12

tak to jest, robiłeś wersję alpha a ja pewnie będę miał wersję beta :D

newrom 26.09.2008 09:39

Cytat:

Napisał BartekJ (Post 25130)
jest wersja Beta. Teraz zrobiłbym to inaczej, i pewnie przerobię. A jak przerobię, i zadziała, wtedy się pochwalę.
Całość kosztowała 60 parę zeta i pół dnia zabawy w docinanie, przymierzanie i takie tam..

A swoją drogą dlaczego na pomysł innego wariantu wpadłem już PO zrobieniu aktualnej wersji??...

No to napisz o tym nowym wariancie, o przemyśleniach itd. Będę bardzo wdzięczny bo nie chce powielać błędów :)

Pawel 26.09.2008 19:45

Tak sobie pomyślałem że będe jechał do Polski za niecały miesiąc i mógłbym zapakować jakiegoś Scota, ale teraz nie mogę powiedzieć na pewno bo nie wiem ile będę miał bagażu a do aeroplanu tylko 20kg mogę zabrać.

randal 76 27.09.2008 09:37

na temat zrób to sam trampkarze się rozpisali tu jakaś tajemnicza cisza zapadła ?
http://www.transalpclub.pl/forumOLD/...69&forum=6&p=0

EGON 28.09.2008 23:31

Cytat:

Napisał podos (Post 24882)
e pierdzielisz. Musiales miec uszkodzony. Rzecz jest bardzo spoko, mam to o 50 tys i super działa. Duzy pojemnik kosztuje 19.90 funtow (Lube tube) i dopinam go tylko na wyjazdy(starczy na 5-6 tys.). Normalnie zasieg to tylko ok 1500km wiec wystarcza na Polske 1 zbiorniczek 100 ml. a to nie jest kawalek plastiku tylko 20 lat doswiadczeń i ulepszen. Skopiowac nie sztuka. Choc przypadki skuteczne sa nieliczne.

Teren - sam nie wiem - czy to ma sens. Lancuch tak dostaje w dupe w terenie ze scott mu raczej wiele nie pomaga.
Na swoim DIDzie zrobilem tylko 20 tys i na pustyni skonczyl sie naciąg. znaczy doszlo do czerwonego: czyli 28-30 ząbek. Wszystko tak żęzi, ze gadanie ze mozna do końca skali orać lancuch mozna miedzy bajki wlożyc.
Kto był, to widzial (i słyszał)

to tak na serio napisane?? :D toć olej + piaskownica = pasta ścierna :hello: nie dziwne że did umarł :oldman::umowa::vis::dizzy:............ :D

podos 29.09.2008 10:27

mala aktualizacja, po analizie ksiazeczki serwisowej. Na DIDzie zrobilem 18 tys. Ale nie zwalabym tego na pustynie tylko na dwie wyprawy 450kg motocyklem.

newrom 29.09.2008 11:09

Cytat:

Napisał EGON (Post 25404)
to tak na serio napisane?? :D toć olej + piaskownica = pasta ścierna :hello: nie dziwne że did umarł :oldman::umowa::vis::dizzy:............ :D

Nie zgodzę się, olej pozwala się pyłowi/piaskowi oddzielić (i uświnić wszystko dookoła), natomiast smar w szpreju pozostaje z pyłem na łańcuchu.
Przynajmniej takie mam dotychczasowe doświadczenia :)

Pozdr
newrom

Pawel 29.09.2008 14:07

Jezeli ten olej do SCOTTA jest taki dobry to dlaczego nie oliwic nim lancucha w tradycyjny sposob.

Uwazam ze SCOTT jest dobry dla tych ktorym nie chce sie grzebac przy moto i nie uwazam zeby byl lepszy od tradycyjnego smarowania lancucha. Przebieg w wiekszosci zalezy od sposoby jazdy

rambo 29.09.2008 17:29

i regularnego smarowania kiedy tszeba :)

BartekJ 29.09.2008 19:19

Aaaa tam... Nie sądzę, żeby ten oryginalny, scottowski olej, to było jakieś cudo. Zapachem jest mocno zbliżony do olejów typu ATF. Ja takiego używam, po 17 zł za litr.
Magura za olej do swoich pompek sprzęgłowych woła chorą kasę, rzędu 30 zł za 50 ml.
A znakomicie działa olej do citroenowskich układów hydraulicznych - LHM plus, oryginał Total-a. I 30 parę zeta za litr. I za to daję sobie rękę uciąć - 4 lata mam zalane tym hamulce w rowerze i działają jak trza. Hamulce MAGURA, żeby było jasne.
Aaa...paru kolegów też tym zalało swoje zapowietrzone KTMy i do dziś żaden nie spalił mi chałupy :D. Sorki za OT..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:23.