![]() |
GPSies kupione przez Alltrails
Serwis Alltrails kupił GPSies. Więc chyba nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Nie miałem wcześniej konta na gpsies.com. Nie mam teraz możliwości zalogowania się jako nowy użytkownik z GPSies-a. Trzeba założyć konto przez Alltrails. Mam pytanie do korzystających z Alltrails? Czy w/w serwis ma opcje na mapie: "Podążaj za ścieżką" - taką jaka była w GPSies? Rysuje mi tylko proste odcinki, nie biorąc pod uwagę dróg i zwykłych ścieżek. Owszem łączy szlaki ale nie zwykłe drogi. Muszę klikać punkt po punkcie jak chcę zrobić tracka np na odcinku Lublin - Komańcza. Albo coś robię źle... |
Jeszcze nie zrobiłem migracji ale zrobię i napisze jak to wyglada.
Za długo było fajne i darmowe.... |
Nie wiem czy to dobry pomysł. Trzeba ciągnąć ile się da na starym chyba.
Zaloguj się na jakieś fikcyjne nowe konto i zobacz to Alltrails. Nie wiem czy potem będziesz miał możliwość korzystania z GPSies. |
Ja po zalogowaniu sie na AllTrails adresem email i hasłem z GPSies miałem dostęp do 4 z 32 tras jakie miałem utworzone w GPSies, więc nie wiem czy dobrze im poszło przerzucenie danych.
|
Zaloguj się do Gpsies i sprawdź tam.
|
Ja korzystam z tego, są mapy topo i zdjęcia. Do rysowania tracków tak samo dobre jak gpsies
https://www.gpsvisualizer.com/draw/?...Kl4iO8TxmVt-fs |
Trzeba szukać czegoś nowego, na gpsies fajnie się rysuje i traktowałem to jak bazę swoich traków z szybkim podglądem.
Z notki wynika, że jedna z głównych funkcji znika: How do I download my GPX tracks on AllTrails? As an AllTrails user you can download your own GPX files for your Recordings and Maps. Downloading GPX files from other users recordings or maps or from an AllTrails Trail page requires an AllTrails Pro subscription. |
W GPSvisualizer również brakuje opcji domyślnego prowadzenia tracku drogami. Trzeba każdy punkt wklepać z ręki. Brakuje mi tej przyjaznej opcji z GPSies-a.
|
Cytat:
|
Ja korzystam z googla do robienia tracków, opcja po drodze, opcja rysowania śladu po mapie sateitarnej , wszystko jest, później kml, i nawet ma trasę do Garmina, ktora mnie nawiguje.
|
Zalogowałem się do GPsies i nadal wszystko widzę. Wszystkie tracki i mam nadal możliwość edytowania.
Z drugiej strony 2.5Eur na miesiąc to przecież nic! Ludzie! 10zl? 3 browarki :) Jeśli to pójdzie w jakość to spokojnie można im zapłacić :) Pozdrawiam, Kamyk |
To nie chodzi o płatność tylko brak możliwości prowadzenia śladu po trasie automatycznie. Logując się przez alltrails nie ma tej opcji - przynajmniej ja jej nie widzę. Czy jest w wersji pro?
Robienie trasy w google mapsach też ma minusy, bo np. google bierze ci pod uwagę np sytuację geopolityczną i nie poprowadzi cię przez np. granicę Serbsko-Kosowską tylko naokoło przez inny kraj oby tylko nie przez Serbię. Z tych to przyczyn np. nie przepadam za googlemaps. |
Cytat:
|
Cytat:
Ja sie zalogowalem ponownie z Gpsies i mi wszystko smiga tak jak wczesniej. Czemu logowales sie z innego konta? Kamyk |
Jestem zareiestrowanym użytkownikiem GPsies i od dnia jak się połączyli to wyłączono mi podgląd na google maps przy planowaniu tras . Macie to samo ?
|
Cytat:
|
Cytat:
Gpsvizualizer jest super do wyznaczania prostych tracków, chociaz teraz też już nie ma satelity z googla, tylko jakieś inne, nie wiem jak bardzo aktualne. |
Cytat:
Mi potrzebne są google ze względu na to , że robię dużo tras po bezdrożach , a tego na OSM nie zrobię. |
Cytat:
Tak, czy siak w kwestii edycji trackow mialbym jeszcze kilka potrzeb i chetnie zaplace o ile bedzie mozna w jednym oknie dodawac kawalki, usuwac zaznaczenie, laczyc niepolaczone, przesowac punkty kluczowe, ustawic prowadzenie wg parametrow, typu nawierzchni itd.. miejmy nadzieje, ze nowi wlasciciele bardziej to dopracuja.... |
Do planowania z podkładem satelitarnym fajnie działa IMO ridewithgps. Ogólnie bardzo przyjemne w użytkowaniu oprogramowanie.
Tez mi nie pasuje połączenie gpsies z alltrails. Zlikwidowałem połączone konto i napisałem co mi nie odpowiada. Trzeba dać im szanse. |
Fajnie jakby zrobili możliwość podkładania swoich map z kompa do aplikacji ....wtedy to i wszystko to o czym pisze Redrobo dałoby program/aplikację idealną.
|
Cytat:
|
Ja jeszcze mam otwartą zakładkę geoportalu :) żeby jak najwięcej legalnym trackiem jechac! A co!
Kamyk |
Cytat:
Sprawdzilem - dziala! Elegancko. Jest jakies ograniczenie w eksporcie do GPX ale edycja jest nawet lepsza niz z gpsies. Dzieki. |
Cytat:
|
ma ktoś premium i eksportował gpxy z ridewithgps.com, ? Bo edycja bardzo fajna, ale bez exportu nie tykam ;)
|
Cytat:
|
Właśnie dokonało się całkowite przejęcie. Nie ma już gpsies, jest alltrails.
No i trzeba się systemu uczyć od nowa. :( |
Przynajmniej jest warstwa satelit googla za free (jeszcze). Chociaż też nie mogę się w tym ogarnąć. Póki co gpsvisualizer zostaje.
|
No powiem że nie jest tak źle jak się spodziewałem.
W lipcu jak tylko przyszła informacja o planowanych zmianach to tak z ciekawości odpaliłem Alltrails. Zdecydowanie nie przypadło do gustu bo nie znalazłem (może nie potrafiłem) automatycznego prowadzenia po drogach, więc dalej pracowałem na starej stronie. Dzisiaj odpalam Alltrails i tu miła niespodzianka jest prowadzenie po drogach i możliwość ręcznego rysowania. Mi to pasuje :bow: Wiadomo wszystko jakoś inaczej zrobione ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. No i podziękowania dla ludzi z forum, bo gdyby nie ich czujne oko to bym się pewnie uczył nowego programu dzień przed planowanym wyjazdem na moto. |
Czasami uzywam tego, ma kilka przydatnych funkcji. Polecam zerknac.
https://kurviger.de/en |
Może mi ktoś napisać jak można pobrać tracka? Swojego tracka. Widzę, że mogę usunąć albo edytować, ale pobrać na kompa nie wiem gdzie klikać..
|
1 Załącznik(ów)
|
Kurczę, chyba miałam wczoraj jakąś pomroczność jasną, bo nie widziałam tych guzików. Dziękuję :)
|
Też próbowałem i się nie udało. :mad:
|
W telefonie ich nie widać - ja przynajmniej tez tak miałem że poprzez telefon nie mogłem zapisać śladów.
Natomiast w kompie jest to możliwe. |
A ktoś wie, jak dokopać się do starych tracków z gpsies, chodzi o enduro na moto oczywiście i albo nie umiem , albo jest to dostępne w PRO wyłacznie. W nowej wersji jest w filtrach tylko "OHV/Off road driving" Dając to, znajduje mi kilka tylko a było tego sporo..
|
Jak klikasz w "Maps" to wyświetla Ci wszystkie Twoje tracki, łącznie z tymi za czasów gpsies. (np. klikasz po lewej u góry "Plan->Maps)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:01. |