![]() |
SHOEI hornet
Zakupiłem ten kask drogą internetową i jest on leciutko ciasny i mam pytanie do tych którzy mają kaski tej firmy: czy z biegiem czasu sie troche wyrobi i dopasuje do głowy czy też nie i morze wymienić na większy??
|
Janek gdzie i za ile kupiłeś ??
Według mnie każdy kask z czasem się układa do głowy, z tym że zależy na ile jest przyciasny ?? Może warto było najpierw gdzieś przymierzyć tego Shoeia, bo może się okazać że wymienisz na inny rozmiar i będzie za luźny bo "przyciasność" wynikała nie z rozmiaru tylko z kształtu głowy :confused: Chociaż z drugiej strony jak przymierzałem moją rozmiarówkę Shoeia to nigdzie mnie nie cisnął tak jak niektóre kaski. Jaki to rozmiar bo jest jeszcze kwestia czy wyższy rozmiar będzie miał tylko mniejsze wypełniacze czy większą skorupę ?? |
Kupiłem za 1649 zł w moto-akcesoria.pl . mnie on ciśnie w policzkach ale właśnie dzwoniłem do sklepu i dowiedziałem sie ze morzna te boczki wymienić na mniejsze (są rórzne rozmiary)
|
Cytat:
Jeśli nieodpłatnie Ci to wymienią to aj tak bym zrobił ... |
Hubert, zobacz w sklepie Yamachy (nie wiem przy jakiej to ulicy) okolice pl.Bankowego grzybowska lub elektoralna.
|
Cytat:
Łeee spojrzałem na ich stronkę .... tu są po 1790 PLN :( |
Ale ma głowie będzie leżał tak samo jak ten co kupisz w necie.
No, może być jakaś różnica pomiędzy sztukami, ale rozmiar dobierzesz. PS. Przepraszam wszystkich sprzedawców, że jestem taka świnia, a nie zombi. |
Ale ja już mam dobrany rozmiar :) Teraz tylko czekam aż stanieją :lol8:
|
Aaaaaaa, to przepraszaam.
|
Ja kupiłem czarny mat bo zrobili promocje, wczesniej mieli prawie dwie stówki drorzej. Hubert a ty przymierzałeś różne rozmiary, duża była różnica między rozmiarami? ja mam teraz XL
|
Masz XL czyli XXL to ten sam rozmiar skorupy, tylko mniejsze wkładki. Ja przymierzałem XL i XXL i muszę powiedzieć że nie stwierdziłem jakiejś dużej różnicy w rozmiarze oczywiście lepiej się czułem w XXL ale w XL też mógłbym jeździć ...
Słuchaj może faktycznie najlepiej gdzieś podjedź, przymierz XXL i będziesz miał pewność ?? A tak w ogóle to zazwyczaj jaki rozmiar kasków kupujesz ? |
To mój pierwszy zakup jerzdze w jakimś starym Schuberth i nie wiem jaki to rozmiar. wcześniej przymierzałem airocha s4 i najwiekszy xl był za mały. a z tym przymierzaniem to mam troche lipe bo do sklepu mam jakieś 200 km:(
|
Czyli bańkę masz sporą. Chyba warto zaryzykować XXL ...
|
Hubert powiedz jeszcze czy w tych kaskach są różne zapięcia bo to które ja mam to jest jakaś porażka a widziałem w instrukcji ze są też inne, ja mam takie przekładane i sie pużniej zapina
|
Są różne, ale z tego co wiem to zapięcie, które masz nie wymaga żeby za każdym razem je całkiem rozpinać tylko poluzować...
Aha jeśli chodzi o Shoeia to chyba wszystkie tak mają :) |
1 Załącznik(ów)
Hubert czy te skorupy XL i XXl są napewno takie same? bo znalazłem coś takiego:
Załącznik 131 |
A ja znalazłem takie info na stronie Shoei. Są 4 rozmiary skorup i XL oraz XXL mają jeden rozmiar.
http://img249.imageshack.us/img249/8837/shoeife1.jpg |
W stanach na jebaju widziałem za 333$. Murwa kać dolar 2,20pln...
|
No cóż na starym forum poruszany był już temat sprowadzania z USA. Gdyby była pewność że nie doj..bią po drodze cła, VAT i innego shitu to nawet bym się nie zastanawiał ..
|
1 Załącznik(ów)
Hubert chyba masz racje:http: //www.shoei-europe.com/hornet/
Załącznik 132 Różnią się tylko wkładkami, porównaj zdjęcie do strony internetowej |
Cytat:
|
Panowie a co z tymi podatkami ??, czy mogą coś dowalić do ceny.
Zastanawiałem się nad zamówieniem shoia albo arai-a tour z Japan ,wychodzą ok. 1000 z przesyłką. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Mówimy otym samym zapięciu?
Załącznik 134 |
Niestety mogą dowalić cło (kilka %), do tego VAT 22 % ...
|
Cytat:
co do zapięć to Arai tour-x ma identiko |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zapięcie po kilku razach staje się bardzo intuicyjne.
Cytat:
|
Zajefajny kask naprawde
|
Mam od wczoraj i narazie jestem mega zadowolony, do zapiecia DD przyzwyczailem sie po kilku zalozeniach.
|
sluchaj, a czy w tym kasku ta wkladka-szybka pinlock jest dodawana od razu?
czy trzeba sobie dokupic? |
dery ja w swoim pinlocka dostałem w zestawie.
Więc myślę że tak jest sprzedawany. |
w zestawie jest pinlock, taka siatka na brode, worek na kask i takie zaslepki coby mozna bylo przerobic go na integrala.
Faktycznie wada horneta w stosunku do kaskow integralnych shoeia, jest zmiana szyby. |
ten cały pinlock to co to za wynalazek? wiem ze to na parowanie szyby ponoć i ze montuje się go od wewnętrznej strony. ja dzisiaj rundke walnołem w tym kasku i zero parowania, po co to, ktoś tego urzywał?
|
U siebie założyłem pinlocka od razu po zakupie kasku. W zimniejszy dzień w moim dotychczasowym kasku (nolan n61) na światełkach parował shoei z pnlockiem oczywiście nie. Super rzecz polecam.
|
Tera mam zalozonego pinloka, nawet przy jezdzie w nocy, kiedy jest zimno i wilgotno nie mam mozliwosc zaparowania kasku, nawet jak sie bardzo staralem, to nie da go sie zachuchac.
|
Cytat:
|
Ostatnio kupowałem Shoei Fonseca. Były rozmiary tylko XXL
Potrzebowałem XL. Goście wymienili wkładki i kask pasuje idealnie. Powiedziano mi że skorupy są takie same tylko różnią się wkładkami. |
Cytat:
|
daj zdjecia jak jest pinlock mocowany. Mam to w Nolanie i to sie rusza i rysuje antifoga i szybę jesli troche sie zakurzy. Natomiast dziala super. Nie paruje nic a nic.
Siatka na brodę to znaczy taka jakby zaslepka zeby nie wiało od dołu? |
Siatka na prode to taka zalepka zatykajaca to miejsce puste z przodu, podobno ma wyciszac i ograniczac wpadanie wiatru.
Antifog ma obrzeza czyms powleczone, wiec sie nie przesuwa, i nie dostaje sie brud, poza tym trzyma sie standartowo jak w kazdym shoei, jak mi sie uda to porobie zdjecia. |
Tutaj jak wygląda siateczka:
http://allbike.republika.pl/hornet/podbr.JPG Natomiast pinlock mocowany jest na dwoch bolczykach wystajacych z szybki: http://vicaso.com/allegro/foto/kaski/hornet/1.jpg Na rancie pinlock jest pokryty jakąś masa silikonowo-uszcelniajaca i nawet nie drgnie :) |
Rewela dzieki. Podoba mi sie. Są białe?
|
Cytat:
|
Kaski z US&A mają swoją homologację, kaski z Europy swoja. Nie są współważne. Na tor Poznań w kasku z homologacją DOT nie wpuszczą. Jak jest w ruchu ulicznym? Podczas wypadku sprawdzają kask czy miał atest? Jeśli tak, to trochę lipa, bo Szoj Szojem, ale normy E nie spełnia...
|
A kto tobie wieczny powiedział ze shoei hornet nie spełnia normy europejskiej ????
|
A kask z US&A ma na metce symbol normy europejskiej? Szoj XR-1000 nie ma. Ma nieważną w Europie normę DOT.
PS: nie twierdzę ze nie spełnia, bo pewnie konstrukcyjnie są to identyczne kaski... |
No to wieczny uspokoję Ciebie.
Zdjęcie metki horneta o tą magiczną literkę chodzi? http://img72.imageshack.us/img72/1310/metkaszojaof1.jpg PS. Co nie zmnienia faktu że jest wygodny solidny i bez normy też by się podobał ;) |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |