![]() |
Przeglądy i serwisy w PL jak, co, za ile
Postanowiłem założyć temat bo sprzęty mamy nowe więc trzeba je serwisować (przynajmniej ten pierwszy serwis na 1tkm)
Piszcie więc co ile i co wymieniacie bo to co w książce czasem nie pokrywać się będzie z rzeczywistością. Osobiście zrobiłem pierwszy przegląd mając 591 km bo już na olej w okienku żal było patrzeć (czarny jak smoła) Koszt 250 zł (olej Bel Ray 4 L i 2 Filtry oleju plus filtr paliwa+diagnostyka, robocizna i wpis do książki 250 zł :confused: Pozdro PiotrAs |
Ja już też zrobiłem.
Przebieg 1200 - cena 480zł :( |
To 250pln to cena czesci i roboty? Calkowity koszt przegladu?
|
Ciekawe jest to, że w pomarańczy to tylko Motorex lub 300V za kwotę większą niż w/w przegląd, a do 701 "zwykły" BelRay wystarczy ;)
|
Jak dzwoniłem po serwisach to w zasadzie za przegląd po 1000km (czyli wymiana oleju + sprawdzenie czy nic się nie odkręca :) )wszyscy chcieli około 250zł.
Natomiast za olej + filtry chcieli drugie 250. Nie pomagały tłumaczenia, że olej to stówa, a dwa filtry to 5 dych. Wtedy wmawiali, że trzeba jeszcze koma podłączyć i takie tam bzdury :) |
mnie inna rzecz ciekawi. w instrukcji podaja 1,7 litra oleju w silniku i wymiane co... 10 tys km!!! kogos zdrowo pogrzalo. gdyby to byl moj motocykl wymienialbym co 3 tys km.
|
Chyba nie chcesz pouczać szwedzko - austriackich inżynierów? :)
|
Cytat:
Osobiście następną zmianę będę robił na 5tkm (10tkm to stanowczo wygórowana wartość) Pozdro PiotrAs |
Bo tak naprawdę to i tak nikt się nie kapnie, że sam zmieniłeś olej po 5 tys. A na przegląd gwarancyjny pojedziesz jak będziesz miał 10. Jeśli oczywiście będziesz chciał :)
Czytałem sporo o olejach do tego silnika i tez sobie kupiłem na następną wymianę. Po dogłębnych analizach zdecydowałem się na Motula 7100 10w60 O taki: http://www.petrostar.pl/files/309008...png,_small.png |
jestem po rocznym przeglądzie gwarancyjnym.
Wymienili olej i płyny hamulcowe bo były zasyfione. Oczywiście sprawdzono 1234 punkty kontrolne. Cena 580 zł |
już dawno przestałem jeździć na przeglądy gwarancyjne i plłacić cymbałom potrójnie za wszystko nie będąc nawet pewnym na koniec czy solidnie zrobili.
Już nie raz musialem poprawiać po 'mechanikach" a gwarancje niech sobie w doope wsadzą bo jak przyjdzie co do czego to się i tak wypinają na klienta. |
Mam jeszcze rok gwarancji dlaczego podjąłem decyzję o tym przeglądzie
Ale to już ostatni :) |
Dzisiaj opadły mi ręce....Przypomniałem sobie dlaczego tyle lat trzymałem się konsekwentnie mojej tenerki pomimo, że ciężkawa, że silnik bez szaleństw itd. Ale ad rem: mam 701 enduro - super sprzęt! Co prawda przejechałem dopiero 1000km, ale jazda w terenie miodzio. No i właśnie - 1000km...czas na pierwszy przegląd gwarancyjny czyli mówiąc po ludzku wymianę oleju, bo do tego się to sprowadza. Motocykl kupiłem nowy w Toruniu a obecnie jestem w Warszawie. Dzwonię do ASO w Wawie - Motoholicy Sp zoo, Warszawa ul Modlińska. Miły Pan pyta mnie "To nasz motocykl?" Mówię, że nie od nich ale z autoryzowanego salonu w Toruniu. A Pan na to: "Aaaaa...to zmienia postać rzeczy....to mogę Panu zaproponować termin za 1,5 miesiąca - pierwszy tydzień sierpnia" Pytam Pana - 1,5 miesiąca?!! Na gwarancyjną wymianę oleju???!!!!!..... i pada odpowiedź od autoryzowanego serwisu HSQ w Warszawie, która mnie rozwala "Tak, to są terminy, które proponujemy klientom, którzy nie kupili motocykla od nas" ....
Bez komentarza. Idę się dzisiaj pokłonić mojej Tenerce. Chyba znów ruszamy w trasę. Serwis Yamahy spytał tylko czy odebrać ode mnie motocykl, czy sam jutro dojadę ....Nie pytali czy od nich kupiłem moto......- dziwni jacyś... |
Ja kupiłem 701 w Elblągu, a na przeglądy jeżdżę do Torunia.
Głowa do góry ;) |
Witam. W środę jadę w Gdańsku na pierwszy przegląd afriką - koszt 700zl w tym 400zl za robociznę. W innych serwisach też są takie stawki ?
|
Cytat:
|
Dzwoniłem o przegląd gwarancyjny ( Gdańsk ) w połowie marca zaproponowali termin w połowie maja, co mnie bardzo zirytowało i w końcu zgodzili się na 18 kwietnia. (gdyby musieli przedłużać gwarancje o okres oczekiwania to zaraz by były inne terminy).
koszty z 18 kwietnia : olej honda 10w30 245 zł filtr oleju honda 49 zł filtr DCT 52 zł przegląd gwarancyjny 400 zł |
Panowie, to dział Husqvarny :)
Idźcie sobie do NAT :) ;) |
2 Załącznik(ów)
Spadłem z krzesła:
Eurorider Katowice. Pierwszy przegląd 1500 zł. Termin za 1,5 m-ca. Do tego życzyłem sobie wymianę płynów hamulcowych i sprzęgłowego. |
Jest jakikolwiek sens tam jechać? Ja pojechałem 2 razy. Pierwszy i ostatni.
|
Cytat:
Ale w jakim moto, KTM czy Ducati? Jak tam nie dojechałem , z racji zerwania ścięgna , ale w Krakowie witym nowym ponoć nie lepiej, jaka sprawa że mieli coś wymienić w silniku, a poskładali na starych częściach |
Cytat:
1 przegląd po 1000 km. |
Motoholicy w Wawie się zamykają z końcem października. Czyli najbliższy salon/serwis Huski jak ktoś potrzebuje gwarancyjnie to od tej pory Łódź…
|
Witam,
Jak w temacie- pierwszy serwis po 1000 km( 690 r 2026 - Łódź) 1150 pln:dizzy: Jest rozmach.. |
Dżizas :( cena z księżyca :(
|
O bracie! To nawet więcej niż w ASO bawarek biorą :mur:
|
Cytat:
|
no to ja w ub roku skusiłem się na przegląd na 1000 w gorzowie w swojej T7 i kosztowało to 650PLN - łącznie z wymianą zębatki zdawczej na większą o jeden ząbek. tak więc można.
|
Czeka mnie przegląd w ATAS na 24 tys. - 3400 zł w ASO
|
Roboczogodzina w Honda Kolaczek Kraków - 520 PLN (grubo)
|
dzwoniłem z ciekawości do dwóch serwisów dzisiaj, Pruszków i Piaseczno.
Stawka godzinowa 400-420zł brutto. dopytywałem o XRV (zawory, gaźniki, synchro) - usłyszałem 1300-1500zł Chyba muszę podnieść stawkę u siebie :haha2: |
Kurde, jak człowiek siedzi w garażu zarabia 420-520zł za godzinę brutto :) wow
|
~3 lata temu chlopakowi gdzies w krakowie powiedzieli za gazniki w Transalpie 600 1500pln brutto to sie lekko przestraszyl
na grupie XT1200Z gosc opisuje jak ASO Yamaha skasowalo go osobno za: regulacje zaworow wymiane lancuszka wymiane napinacza tak jakby od nowa trzeba bylo motocykl rozbierac a przeciez to sie robi wlasciwie jednoczesnie. wymiane napinacza mu wpisali 3.5h. suma faktury byla calkiem z sufitu :( |
Cytat:
W Hondzie obowiązuje FRT (czas naprawy i to jest świętość przy standardowych rzeczach). Nietypowe rzeczy idą ze stawki godzinowej. |
Każdy Dealer ma standardowy cennik. Każdy. I każda czynność ma swoją cenę w kosztorysie. Jak policzyli każda z osobna to tam wyszło ale to jest zwykłe oszustwo.
|
1 Załącznik(ów)
pomylilem sie: wymiane napinacza mu wpisali 2.5h a nie 3.5h tak czy owak doklepali mu poszczegolne rzeczy osobno: regulacje, lancuszek i napinacz. moim zdaniem powinni to wrzucic w pozycje regulacja bo przeciez i tak napinacz wyciagasz a lancuszek zrzucasz :( z wykazu czesci widac tez ze zawory nie byly regulowane bo nie wymieniono plytek, wiec regulacji nie wymagaly najwidoczniej
|
No ewidentnie są powielone pozycje.
Co z tego, że rabat dany, skoro w chuja polecieli. Wymiana łańcuszka, wymiana napinacza i regulacja to jest kurwa JEDNA robota wynikowa. Gdybym tak policzył w Hondzie to mnie wywalą na zbity pysk za próbę naciągania... Mogli dodać 300-400zł do zaworów - jako uzupełnienie przy wymianie łańcuszka i tyle. SZEROKIM ŁUKIEM takie coś omijać.... |
ja nie widze podstaw do dodawania czegokolwiek - to jest przeciez mniej niz minuta. wyciagasz stary i wkladasz nowy. w tym modelu akurat to bardzo proste bo jest sporo miejsca. wymiana napinacza 2.5h jak go masz wyjetego i musisz wlozyc tak czy owak. no jest grubo :( tym bardziej, ze nie trzeba bylo ruszac walkow, szklanek i plytek, wiec dla mnie to nie regulacja a inspekcja luzu
|
2 Załącznik(ów)
3400 zł za "duży" przegląd w Hondzie!!! JPRDL
W zeszłym roku "duży" przegląd RTka (też ASO) niecałe 2400zł. W tym roku za "mały" niecałe 1300 zł (nie mogę papieru odszukać). Uważam, że to i tak dużo ale zrobiłem żeby gwarancję utrzymać. Myślę, że za rok już odpuszczę. Załącznik 151106 Załącznik 151107 |
kilka lat temu koledze z Hamburga powiedzieli ( nie wiem czy w ASO) czy w prywatnym jakims serwisie za SAMA regulacje zaworow w CRF1000 1200euro. znam tez ceny w duzym serwisie w Szwajcarii i tam na przyklad wymiana sprzegla w np. R1200GS jest juz nieoplacalna biorac pod uwage wartosc motocykla. chyba, ze ktos sie uprze ale podejmuja sie tak duzych ingerencji w sprzet bardzo niechetnie + niewielu potrafi.
|
Cytat:
Miałem na myśli regulację zaworów Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
A ja, jakbym miał w pobliżu zaufanego mechanika, to bym u niego robił, ale znaleźć takiego co zrobi, jak Ty sam byś sobie zrobił, jest jak szukanie Św. Grala.
I wszystko mi jedno, czy ASO, czy nie i tak zawsze robią to ręce Tego mechanika :D |
Jurek to dobry warsztat, przecie prawie dwa koła rabatu dostał :haha2:
A co do Szwajcarii to znam handlarza co takie z serwisów przywozi robi i sprzedaje bo klientowi piniędzy zabrakło |
czesto mozna spotkac boksery bmw ~70 tys km sprowadzone z zachodu bo wtedy producent zaleca duzy serwis napedu i taki motocykl zamiast na serwis trafia na eksport
kolejny 'problem' jaki sie pojawia to ten, ze coraz wiecej warsztatow nie bierze juz do roboty klasykow na gaznikach. na zachodzie to norma, ktora powoli dociera do PL. mozna sie bylo spodziewac. |
Cytat:
|
ja czekam z utesknieniem az to g... zwane gaznikiem ostatecznie pieklo pochlonie. bmw pierwsze odrobilo lekcje i zastosowalo wtrysk w motocyklu - japonczyki p... sie z tym kolejne 30 lat :O
zupelnie nie wiem po co |
Szynszyl, a co myślisz o wtrysku bezpośrednim w motorze, spotkałeś się z tym
|
Cytat:
Patrząc jednak na to z drugiej strony - wciąż jest masa motocykli na gaźnikach - a to oznacza, że dinozaury wciąż są potrzebne co to ogarniają. |
Cytat:
p.s. dawno dawno temu Yamaha eksperymentowala z czyms na ksztalt bezposredniego wtrysku na... gazniku stosujac dodatkowe kanaly paliwowe zabudowane w glowicach. nie pamietam nazwy systemu ale oni zawsze mieli jebla na punkcie wymyslania kola od nowa :D |
Cytat:
myślę, że jeżdżę ciut więcej niż przeciętny motacyklista i w moich wojażach takich sprzętów się nie widuje. na drogach dalej ani blisko. są wyjątki ale WYJĄTKI. coraz mniej jest ludzi, którzy chcą to mieć, chcą przy tym robić bo się znają i coraz mniej jest ludzi, którzy chcą płacić za serwisowanie jakiegoś 30 letniego sprzęta gdzie gaźniki to zaledwie wierzchołek góry lodowej. tak więc tego... fajnie, że ktoś jeszcze umie, fajnie, że ktoś jeszcze chce ale to już ostatnie podrygi. może ludzie mający profi serwis na pełen etat jak Leżan czy Jarczok mogą powiedzieć coś więcej ale JA tak to widzę. żeby nie paplać na próżno to propo cen ogólnie - w biedrze z mniej niż stówą nie ma się co pojawiać. do zakupów za 500PLN wciąż nie potrzeba koszyka... serwisy tanieć nie będą. |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:13. |