![]() |
Lark Freebird
Druzja - potrzebna jakaś mądra głowa co mi wytłumaczy jak uruchomić na nowo Freebirda.
Ptaszysko chodziło bez problemowo ale zaczęły sie problemy podczas jazdy, że niby nie ładuje baterii i zaczęło dochodzić do wyłączania sie urządzenia co jakiś czas. Kumpel doradzał, że to dlatego, że się śrubeczka w uchwycie odkręca... odkręcała sie faktycznie. Nie wiem czy wskutek tego odkręcania się czy też nie ale Lark przestał działać w ogóle jako nawigacja: wszystkie programy typu AutoMapa i co tam jeszcze było poszły w p..du i zostało coś /nie znam się/ co przypomina nieco pulpit winzgrozy. Czy ktoś w prostych słowach wytłumaczy jak przywrócić to urzadzenie do życia? Luxus to nie był nigdy ale teraz zalega w szufladzie i nie wiadomo co z nim zrobić? Reanimować? Wysłać do Koszalina? Dzięki za wszelką konstruktywną pomoc. m |
rozumiem, że Lark ogólnie rzecz biorąc odpala a problem jest w sofcie?
|
tak - uruchamia się tylko wszystko co było jakos użyteczne z niewiadomych względów poszło w p..u.
m |
możemy się bawić w ulepszanie przez tel lub spakuj go i wyślij do mnie. Decyzja nalezy do Ciebie :)
|
A karta SD czasem nie padła? Najprostsze i pasujące rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy.
|
Juz ładuję i szprawdzam. Może to i to - proste i gienialne :D
|
I????
|
Jako posiadacz tego sprzętu radzę - wywal to do kubła.
|
Okazało się, ze karta wyciągnęła kopyta.
może być jednak równiez tak jak napisał mój przedmówca. Szkłem d..py nie wytrzesz. m |
Cytat:
|
Oczywiście każdy robi jak uważa :)
Mi służy już jakiś czas i jestem zadowolony |
Ja tez nie bylem z niego zaadowolony ale lepszy on niz nic.
Kolejny raz najprostsze rozwiazanie okazalo sie najlepsze :) A teeaz mala reklama. Jak by Cie interesiwalo ladne nie zniszczone zumo 550 z rocznym uchwytem moto +samochodowy+ aktualizacje map calej europy ,etui i co tam jeszcze znajde to daj znac bo bede nie dlugo mial na sprzedaż z powodu przesiadki na tomtom_a. Pozdro |
Dzięki dzięki :) ale takie zumo to mój wiosenny budżet na paliwo :)
|
Cytat:
|
Ale ja potrzebuje paliwa by jechać a nie nawigacji by planować wyjazdy które sie nie odbędą ;) ;) ;)
|
I to jest spoko sposób myślenia :-)
wytapatalkowano |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
E tam naprawde czepiacie sie nawigacji za 200 czy 300 zł. W tej cenie to ona robi naprawdę dużo i naprawdę dobrze.
Ale Garminem nigdy nie będzie i basta. |
Ta gimnastyka przed skrzyżowaniem aby coś dojrzeć w słoneczny dzień - bezcenne :)
|
No widoczność w dzień jest mocno słaba... Ech No co robić trza kochać ;)
|
Cytat:
Jak ktoś chce wymagania mieć to niech dołoży wielokrotność ceny. A i tak prawdziwa papierowa mapa jest bezcenna :) |
Szczególnie przy wietrze i deszczu, albo w nocy ;)
|
Dobra pany zeby nie smiecic i zakladac 2000 nowych tematow. Tez stalem sie szczesliwym posiadaczem Larka i jest jeden problem a dokladnie padnieta ladowarka. Na kablu usb wszysko chodzi a ladowarka jest polamana i zalana wada z piachem. Pytanie za 100 pkt czy mozna to zamienic jakas uniwesalna ladowarka? Bo te pudeleczko na kablu chyba zmienia 12V na? No wlasnie?
|
na wyjsciu masz całe 5 volt - ni więcej , ni mniej :D
mozna kupic gotową płytke przetwornicy impulsowej = lutujesz druty zalewasz lepikiem dachowym aby była hermetyczna i zapominasz o temacie z larkiem jest problem w postaci zasilania przez ,,plecy,, piny zasilające nie zawsze zapewniają pewny kontakt elektryczny przez co majac uwaloną baterię bez zewnetrzego zasilania lark gaśnie - sprawdziłem 6 oryginalnych baterii lion które były w kompletach 1 okazała sie dobra... patent jest prosty - kabel od pleców sie odcina , otwór w obudowie aby go wprowadzić , lutujac bezposrednio w płytę - druciki od tylnej obudowy larka zbedne całkiem |
Cytat:
|
dokładnie :) byle tylko nie wydłubując przetwornicy z chińskiej łądowarki pod zapalniczkę :D
pełno na necie znajdziesz np takich plytek https://botland.com.pl/przetwornice-...f5-5v-14a.html |
5v ..i bardzo ważną rzeczą są Ampery - dobrze jest gdyby było tyle samo.
|
Cytat:
|
Lark w nocy się sprawdzi.
|
Jako że jest temat - mam pytanie - otóż dopadł mnie podstawowy problem Larka czyli brak ładowania podczas pracy. Co prawda pokazuje że się ładuje ale po kilku godzinach pracy wyłącza się - co ciekawe dzieje się to zarówno na podstawce moto czyli na tych pinach jak i wtedy gdy podłączyłem go kablem usb do gniazdka 12 V. Wyłączony ładuje się elegancko. Wiele osób pisze żeby olać te piny i połączyć to bezpośrednio - fajnie by było jak by dało się go jakoś odpinać również - ktoś walczył z tematem ? - jakieś foty ? aby podpatrzyć rozwiązanie.
|
Kupiłem prztworniczkę która z kilkunastu V robi 5V, o wydajności 2.5A. Jak zamontuję, to zdam relację.
|
Młodszy poszukaj w tematach z Larkiem, tam było opisane co i jak. Ogólnie da sie to zrobic ja tak mam i jest spokój.
|
Cytat:
|
A gdyby ktoś potrzebował ramie z uchwytem do larka, to śmiało można pisać ;)
|
Pomóżcie.
Postawiłem na nogi swojego smarka i nawet udało posadzić na nim automałpę ale za skarby nie wiem jak zrobić żeby miał normalny pulpit gdzie mogę wybrać IGo lub automape. Najlepiej paszcza...;) Mój tel 669 dwa jeden siedem 137. Puści ktoś Esa to oddzwonię. Można i napisać tutaj dla potomności ale i tak coraz mniej ludzi tego już używa. Z góry dzieki za wsparcie |
możesz sobie wgrać plik z pulpitem - jest tego od cholery na chomiku.
wygląda to m/w https://www.google.pl/search?hl=pl&b....0.qn6dUTKxDKs Plik wrzucasz na kartę odpalasz i masz nowy pulpit. Jeśli nie chcesz tego robić, a AutoMapę i IGO masz na karcie SD ... to wchodzisz na kartę SD z pozycji menu navi ..i odpalasz pliki startowe |
Cytat:
A jak potem umieścić na pulpicie to co mnie interesuje? M |
najlepiej jest wybrać pulpit z ikonami które Ci odpowiadają
Można zmienić ikony na pulpicie - ale to robota raczej dla informatyka. pliki startowe nawigacji mają rozszerzenie np. AutoMapa.exe IGO.exe TomTom.exe |
Matjas podeślij mi na PW swojego maila
|
to jeszcze jak już nam tak dobrze idzie temat kolejny:
ŚLAD w dowolnym formacie - jak to wrzucić do AM??? AM MA funkcję 'wczytaj ślad' - jak to ugryźć? m |
|
Doinwestowałem. Kupiłem BL-5J oryginał Nokia :)
|
tak więc po weekendowej jeździe lark podłączony na 'sztywno' przez wlutowanie na pytce przewodów do zasilania, dawał spokojnie radę na zwykłej zapalniczkowej ładowarce za 30PLN kupionej na jakimś cepie.
jeśli sie komuś wyłącza i robi inne figle to polecam to rozwiązanie. niestety... :D na ch..wą widoczność w słońcu to za grosz nie pomogło. m |
Teraz z całą pewnością mogę stwierdzić, że po zainstalowaniu baterii Nokia BL-5J problemy z ładowaniem w czasie pracy urządzenia ustąpiły.
|
Cytat:
(Bo różne ceny i firmy produkujące ten model, a nie chciałbym kupić niby nowej ale przeleżanej przez parę lat w magazynie bo już się takowej baterii nie stosuje w nowszych telefonach itp.) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:55. |