![]() |
"Bojowe" kufry boczne.
klik klik
Z forum TA ktoś taki pomysł miał żeby zaadoptować te skrzynki do moto zamiast kufrów bocznych. Ma ktoś pojęcie z czego to jest i ile waży? |
|
eeeetam , ciekawiej wygląta to na czym leżą nieśmiertelniki....:)
http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=443 |
Cytat:
a co do kufrów, to chyba są dość ciężkie... :vis: |
W warszawie na ogrodowej 4 jest demobil i tam powinny być te skrzynki jakby ktoś chciał pomacać www.predathor.pl
|
z tego sklepu jakiś czas temu, takie coś sobie zaadoptowałem i jest grejt http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=165
|
Jakiś czas temu przyszedł i mi taki pomysł do głowy, kupiłem u nich skrzynki i będę kombinować. Te które wkleiłeś ważą po 6.5kg/sztuka - więc lekko bezsensowne. Te które ja mam ważą niewiele a wymiary to 30x22x17. Pojemność wystarczy mi w zupełności, a Afryka przy stelażach Bonjuor`a niesymetrycznych będzie miała szerokość pewnie coś koło 88cm.
Moje skrzynie są dość wytrzymałe, szczelne. Zamknięcie jest b.dobre i przede wszystkim mają zajebisty napis z boku, który zamierzam uwidocznić jak najlepiej :cool:. Najpoważniejsza zaleta tego sprzętu to cena... i to właśnie waży na tym że cała moja ekipa się ubierać będzie w ten szpej. Jadziem na bliski wschód z hamerykańskimi skrzyniami ammo i nadzieją na niezbyt szybkie odstrzelenie :D Można na nich dość mocno kombinować, ścianki są stalowe więc normalny migomat da radę. Jak mi się zechce to będę je montować na stelaż i wtedy wkleję foty jakby co... pozdr |
a hał macz te twoje skrzynki Misza?
|
40zł/szt for e łan sztuka plus załóżmy 20zł za mocowanie.
|
Misza, czyli 2 mają ok 24litrów, to nie tak dużo...
|
Jest to niewiele ale...
Na razie nie jadę nigdzie gdzie potrzebowałbym brać więcej w kufry. Można do nich załadować wszystko co najcięższe, wrażliwe na uszkodzenia i niewygodne. Ubrania (czyli zapasowe majty), śpiwór i worek makaronu załaduje w worek na górę. Ważniejsze przedmioty w mały plecak. Namiot i karimata przypięta do wieczek skrzynek. Wszystko się da... Najważniejszą zaletą tego rozwiązania jest jak pisałem cena, najtańsze sakwy które się nie rozlecą kosztują około 300zł. Nie jest to 2x41 litrów, nie ma też napisu Touratech. Potestujemy - zobaczymy. Nikogo nie namawiam ale mi się podoba ta opcja :) Robiłem już zresztą test już pakowania, wlazło wszystko co chciałem żeby tam było. :) |
foto foto foto. Giw mi de foto. Ja chcieć foto tego ammo kufra
|
2 Załącznik(ów)
.....foto foto foto. Giw mi de foto. Ja chcieć foto tego ammo kufra.....
więc: bierzesz na to: http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=310 potem stosujesz kombinatoryke stosowaną, kowalstwo artystyczne oraz sztuke nowoczesną, w wychodzi ci cóś takiego jak na zdjeciach. generalnie : + ladujesz cięzkie rzeczy z przodu i nisko + zasobniki sa pancerne (extra ochrona nóg i motorka) + rejli wyglad tudzież hermetyczne zamknięcie - masa - aerorynamika cegły (na autostradzie lipa, normanie spoko, w dalekiej przeprawie - nie do zauwazenia). Kazdy zasobnik mocowany jest w 4 miejscach połaczeniami śrubowymi, zatem mozna go demontować bez demontazu gmoli i montowac na wyjazdy. Zdjęcia z jesieni. Teraz zasobniki są białe. |
napis Touratech wcale nie jest taki fajny! :oldman:
Skrzynie mi się podobają, a jeszcze fajniejszy ten dynks na szybie, skąd to masz?!:dizzy: Jeszcze jedno... możecie zważyć tego skrzynka?! |
Kuba, ty figlarzu.... :)
ps. deflektorek dziala zajebiscie... |
Hans a ile ważą te twoje skrzynie? Sprzedawca zapewniał mnię że 6.5kg sztuka prawda li to?
|
dem gud kłeszczyn.....
nie wiem, a nie chce pisać głupot. Moge sprawdzić wieczorem ale mam wrazenie ze ok 3-3.5kg. Jakby byly alu to wazyly by 2x mniej. A kosztowaly 5x wiecej. Takie cos za cos.... ale: Artuditu w poście linkuje do skrzynek 43x35x19. U mnie są 33x35x13. Mniejsze i lzejsze |
Często na alledrogo są kontenery aluminiowe z USA Army do transportu sprzętu elektronicznego .
Wytrzymują ok 2 atmosfer ciśnienia , są dobrze uszczelnione . Nie wiem jak z ich wagą , ale pewnie można odchudzić . |
Cytat:
myślę, że jakby napisać do FORTA http://sklep.fort.send.pl/ to mogliby takie aluski ściągnąć. |
Tu są alu o podobnych wymiarach:http://www.allegro.pl/item565343839_...8_5x13_cm.html
|
5 Załącznik(ów)
W odpowiedzi na prośbę kolegi Czosnka wrzucam parę fotek USArmy Gepacke Systemme w wersji prototypowej, niedokończonej. Szerokość na niesymetrycznym stelażu od Bonjoura 83cm, pojemność jakieś 35l. Masa podobna do alu, wytrzymałość sprawdzona doświadczalnie i zaakceptowana jednogłośnie przez wielu.
Prawy skrzynek pozostanie bez większych zmian, ew. dorzucone zostaną uchwyty na ekspandery, lewy skrzynek będzie rozszerzony w dół o półkę na butelki (z benzyną - tak trochę rewolucjonistycznie to brzmi, wodę lub olej ). |
Aaale trollll :D
|
Wieczny zobaczycie jak będzie Rejli owiewka skończona, wszystkie będziecie mi zazdrościć :)
|
Daj spokój, już jest fajna ;).
|
Wielkie dzięki Misza za zdjęcia. Przekonały mnie do zakupu :) Fachowo to wygląda. Ja zdecyduję się jednak na 2 takie same skrzynki (prawe).
Ps. Troll nie troll, wygląda hardcorowo :D |
Jak dla mnie bomba, gdyby moja AT nie była w takim ładnym stanie to bym sobie takie też przyprawił. Można jeszcze pomalować na zielony mat albo na piaskowy (bardziej na czasie) :)
Na początek kupiłem se to http://allegro.pl/item621622000_mala...amiennymi.html cokolwiek to jest :vis::dizzy: |
W warszawie pod TVNem na Wiertniczej przykukałem DRke z czymś takim
Od dawna mi chodziło po głowie coś takiego ale nie widziałem wcześniej na moto. Urzekło mnie i MUSZĘ mieć coś takiego u siebie. |
|
zamiast motocyklem ,to ze zwierzaczkiem na spacerek?
|
Cytat:
jak do tego dorobić zamek? to ma zdejmowany dekiel zapinany na 4 lub 6 klamer (w zależności od wielkości). żeby zamknięcie było skuteczne - wypadałoby zablokować przynajmniej dwie z nich, najlepiej po przekątnej. przyszło mi do łba jeszcze rozwiązanie alternatywne: na każdym zatrzasku na tej części która przy otwieraniu "odchodzi" od kufra - dorobić oczko, przez oczka przewlec stalową linkę z zamkiem - ale musiałoby to działać tak, żeby dało się zaciągnąć linkę i zaciągniętą zablokować. i tu się kończy moja inwencja... |
http://allegro.pl/item618580496_kont...x50x50_cm.html
wystarczyłaby mała kłódeczka albo dwie:) |
no właśnie jedna nie wystarczy. potrzebujesz dwóch po przekątnej.
a wizja otwierania dwóch kłódek po wszystkich możliwych stronach kufra - jakoś do mnie nie gada... kulka, trzeba będzie zrobić jakieś konsylium inżynierskie, może coś wymyślimy. bo mnie to się na przykład TAKI podoba - akurat dwa kaski wejdą... |
Jaką te skrzynki z laminatu mają masę? Na topcase nie potrzeba super wytrzymałości ale masa to jednak istotna rzecz w tym miejscu
|
4 Załącznik(ów)
Pozwolę sobie przedstawić Państwu moją wersję bojowych kufrów.
Łączny koszt to ok 200zł. Jeśli chodzi o wytrzymałość mocowań, to mam nadzieję, że nie dojdzie do testu :) Waga kufra bez górnej klapy bardzo zbliżona do pancernika. Niestety sama klapa jest pieruńsko ciężka co trochę podnosi wagę całości ale też bez większych sensacji. Szerokość całości to 96 cm Załącznik 6507 Załącznik 6506 Załącznik 6505 Załącznik 6508 |
od razu Cci mówie - wywal te śrubki ze środka po bedziesz miał wszystko pocięte w drobny mak. - Skrócić srubki, wytoczyć talerzyki z aluminium i po zakrecaniu zabezpieczyć nakrętką z okrągłą główką.
Dolne śruby mocowania - proponuję meblową śrubę z okrągłym gładkim łbem i z kwadratem pod łbem i wkręcać od środka - wtedy nic nie uszkodzisz. Szkoda ze sam odkrywasz amerykę zamiast zastosowac rozwiazania już sprawdzone. A lewy kufer to nie dało się bliżej? Węziej jest przyjemniej. a niesymetrycznosci nie odczujesz. Bardzo ładny zestaw, zwlaszcza do Twojego koloru moto:) |
Z tymi śrubkami jeszcze pokombinuje. Zrobiłem tak niby na chwilę ponieważ chciałem jak najszybciej sprawdzić czy system zadziała, lecz na ile siebie znam to i tak bym zostawił jak jest bo ja się szybko przyzwyczajam..No ale skoro już została ta kwestia poruszona publicznie to się spręże i powalczę :) Wężej to nie bardzo. Takie gotowe stelaże już kupiłem a na tyle umiejętności nie mam, żeby samemu to zmieniać.
Dzięki za uwagi :) |
Czosnek skąd kupowałeś kufry i o jakiekj pojemności?
|
Ten Pan sprzedaje.
|
"kufry" to nic innego jak skrzynie po amunicji dostępne w prawie każdym demobilu w rożnych rozmiarach :)
|
śmiszne te kufry, ale nie widze jak przechodzą testy jakie robiliśmy pancernikom ;) :)
|
1 Załącznik(ów)
Still in one piece.
Since 2007. |
yeah !! :Thumbs_Up: :)
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Kufry są pancerne jak przysłowiowy ch... Pierwsza próba nastąpiła na Ukrainie gdzie kufer odleciał przy prędkości 100km/h (nie dokreciłem mocowania). Uszkodzenia to delikatnie, prawie niewidocznie wgnieciony narożnik. Później kilkukrotnie kufry lądowały na kamieniach w Tadżykistanie i oprócz odrapań nic im się nie stało. Kwestia mocowań mojej produkcji: Jako, że były wykonane ze stalowego płaskownika nie spodziewalem się po nich wytrzymałości tych pancernikowych. Przy mocniejszej glebie na kamieniach mocowania się wyginały a kufer odpadał (nie zawsze) i powiem wam, ze miało to pewne zalety a mianowicie: Bartek miał pancerniki. Po wytelepaniu się na kamieniach i kilku glebach sztywnie mocowanie spowodowało popękanie stelaży, które trzeba było spawać. Natomiast mój kufer elegancko odpadał przez co stelaże nie przejmowały całej siły uderzenia. Po glebie, kilka uderzeń kamieniem prostowało mocowanie i można było jechać dalej. (Troszkę to upierdliwe ale nie narzekam) Podsumowując: za 200 zł mam kufry które przejechały kawał drogi w niełatwych warunkach i wróciły w całości. Ze swej strony nie mam im nic do zarzucenia. Polecam Załącznik 8471 Załącznik 8472 |
|
normalni ludzie uzywajacy normalnych rzeczy. zawsze uwazalem ze 'army' to najlepsza droga. komorka powstala by sie dzielic i walczyc z wrogami podzialu ;)
p.s. jestem zdrowo nasiekany wiec sory za 'fylozofie'. reasumujac - rzeczy ktorych uzywaja armie swiata sa naprawde solidne. szukam od jakiegos czasu wyposazenia armii japonskiej - bo to musi byc kosmos. jesli ktos ma z tym stycznosc prosze o kontakt. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:18. |