![]() |
Pomysł na tanie zaczepy na kufrze
2 Załącznik(ów)
Hej chciałem sie podzielić tym co wykombinowałem :)
4 knagi (6zł sztuka) , można by dać 6 jak ktoś ma bardziej płaski kufer i do tego w moim przypadku pasy mocujące ale można też liny użyć. Moim zdaniem lepsze niż metalowe bo bardziej pasuje do kufra a i wytrzymałość swoją też ma odpowiednią. Każda przykręcona dwoma śrubami 4x30 i zabezpieczone silikonem. tak to się prezentuje: |
Myślę, że będą haczyły o wszystkie paski i szlufki kurtki czy plecaka.
|
Nie wystają poza obrys kufra wiec nie ma takiej opcji.
|
mysle ze wyrwie sie z kufra...albo zdeformuje podczas upału, ale gdybam tylko
|
a nośność kufra 10 kg :)
|
@jorkee to chyba jedyny minus :P, ale i tak zawsze sie przeciąża :P
@NUROFEN zobaczymy, wyrwać sie raczej nie wyrwie bo są podkładki :) |
Mając takie knagi, można wziąć kogoś na hol...
|
Cytat:
I żeby nie było - do wożenia np. 2 karimat będzie spoko :D Co do "nośności" kufra - maxia na spokojnie wytrzymuje 20 kg towaru na alu płycie givi i po dziurach albańskich. Na plastikowej nie wiem bo nigdy nie miałem takiej. |
@bass weś nie strasz :), docelowo ma namiot wozić, a na dole bagażnik metalowy z forum wiec powinien to udźwignąć :)
|
Dla pewności to od spodu nie podkładki, tylko daj płytę na całą pokrywę. Lepiej się siły będą rozkładały.
|
Mam panowie nawkęcane cybantów m6 w taką givi maxie z 6,czy 8 sztuk i podkładki są niewiele większe od nakrętek od wewnątrz i zewnątrz.Jeżdżę GSXem 1400 z tym kufrem nie raz ponad 2paki i nigdy nic nie pękło ,ten kufer jest na prawdę z zajebistego plastiku(oryginał!!!). Zawsze namiot ,karimaty albo materac na wierzchu na ekspandorach i nigdy nie ma problemu,dodatkowo przed samym miejscem docelowym dochodzi bagaż spożywczy+ zgrzewka ...chleba , można dokręcać różne uchwyty ,da radę,bez blach itd chyba że ktoś się będzie tym przeprowadzał .
|
Wytrzyma bez problemu namiot i karimatę i 2l wody. Bez podkładek:
http://www.motor-sklep.pl/images/GIV...UFER/E96.1.jpg Nie szutrowałem z tym za bardzo, ale takie tam z żoną po Bałkanach da radę :-). Edit: Na awatarze widać jak w końcu poszedłem po rozum do głowy i wywaliłem top-case upychając wszystko w worki - to o wiele lepiej daje radę :-). |
Test był, 400 km w pełnym słońcu. Tylni kufer 21kg w tym 11 na bagażniku i zaczepy nawet nie drgneły.
|
Ja przez wiele lat na kufrze HB miałem zamontowane przelotki kupione w sklepie żeglarskim.
cos takiego http://hals.sklep.pl/imguser/pd_716.jpg Jest ich sporo do wyboru. Łatwo to przynitować do kufra (dałem jeszcze pod spód gumowe uszczelki żeby nie podciekało) Trzeba zwrócic uwage zeby oczko było na tyle duże żeby zmieściły się tam haczyki do gumowych ekspanderów mocujacych... Kładłem na kufer worek Louisa z dużymi (ale nie ciężkimi) rzeczami typu spiwory, karimaty, namiot itp... Wg mnie warte polecenia: trzyma sie mocno, nie haczy i jest duuużo lżejsze niz bagaznik Twoje rozwiązanie z knagami jest pewnie dobre (skoro ci sluży) ale ja wole rozwiązania bardziej.. dyskretne :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:12. |