Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Amortyzator skrętu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2400)

ramires 25.01.2009 20:32

Amortyzator skrętu

Czy ma ktoś doświadczenie jaki będzie dobry pod AT?
Wiele osób co dzidują mówią mi o tym wynalazku a przez ten tydzień przynajmniej 5 osób niezależnych i niespokrewnionych ze sobą mówiły mi właśnie o tym amorku.

Także jestem zdecydowany zakupić takowy tylko pytanie który, czym się kierować itp ...

podos 25.01.2009 20:35

naprowadzę Cie: scotts performance steering stabilizer

ramires 25.01.2009 20:42

Podos, firm robiących amorki znam wiele, może źle sprecyzowałem pytanie, chodzi mi o SPRAWDZONE czyli tym samym założone amorki skrętu.

Za 250€ mogę mieć rocznego Öhlinsa, ale od cbr xx 1100 i nie wiem czy to będzie dokładnie to co chcę osiągnąć.

Scotta oglądam właśnie, ciekawe rozwiązanie ma :)

podos 25.01.2009 20:45

to bedzie dokladnie to co potzebujesz,

amory sie nie różnią niczym - tylko uchwytem. Badalem temat pół zeszłej zimy. I mi wyszlo, ze to jest najlepsze.

Mial taki w tym roku Max w ktm 990. On byl wniebowziety. ja przejechalem sie pare km, to nic nie moge powiedziec.
Mozesz byc prekursorem :)

ramires 25.01.2009 20:47

Adagiio ma założony też, muszę jego podpytać.
Ceny nowych widzę nie zabijają więc chyba w nówkę wejdę :)

Podos :beer2:

podos 25.01.2009 22:06

ohlins kupil patent od scotts (USA) i trzepie to samo pod swoim brandem. Mam nadzieje ze rozmawiamy o tym samym, bo mnie ceny zabijają.

http://scottsonline.com/photos/main.php?ID=154

Kiemlicz 25.01.2009 22:23

Tak przy okazji to mam pytanie: czy montowanie amortyzatora skrętu w Afryce ma sens ? A może to jest tylko kolejny gadżet lub sztuka dla sztuki ?:confused:

rambo 25.01.2009 22:39

to tak jak z tym azotem do kół :hehehe:

pałeł 25.01.2009 22:46

ma bo ci kiery niechce wyrwać z rak :)

Izi 25.01.2009 22:51

bardzo dobry patent, ujeżdżałem to w LC8 i 450. Szczególnie na piachach i przy dużych prędkościach nieźle daje radę. Ma tłumienie regulowane i kąt przy jakim występuje. W afryce jeszcze nie widziałem osobiście tylko słyszałem, no i do codziennych dojazdów do pracy to w ogóle się nie nadaje:)

ramires 25.01.2009 23:00

Cytat:

Napisał podos (Post 41006)
ohlins kupil patent od scotts (USA) i trzepie to samo pod swoim brandem. Mam nadzieje ze rozmawiamy o tym samym, bo mnie ceny zabijają.

tak, o tym samym mowimy

ramires 25.01.2009 23:01

Cytat:

Napisał Izi (Post 41024)
bardzo dobry patent, ujeżdżałem to w LC8 i 450. Szczególnie na piachach i przy dużych prędkościach nieźle daje radę. Ma tłumienie regulowane i kąt przy jakim występuje. W afryce jeszcze nie widziałem osobiście tylko słyszałem, no i do codziennych dojazdów do pracy to w ogóle się nie nadaje:)

Ale ja nie chce tego do latania wokół komina przecież, prędzej do latania wokół wiosek na pustyni tudzież wokół wydm itp ;)

Pytanie teraz od czego to adaptowac, czy brac rozwiazanie pod KTM czy pod XL/XR?

Adagiio 26.01.2009 09:35

Amortyzator posiada masę pozycji regulacji , którymi możemy dopasować ustawienie do terenu w którym sie poruszamy , co za tym idzie przenosi sie to na precyzje z jaką wybieramy optymalny tor jazdy , bez niepotrzebnej i meczącej ciągłej korekty . Szczególnie na piaszczystym podłożu gdzie bez tego gadżetu jazda na motocyklu ważącym 200 kg jest walką o przetrwanie a nie przyjemnością , mówiąc o tym nie mam na myśli Błędowa czy Siedleckiej , tylko prawdziwe piochy Afryki . W kwestii montażu amortyzatora nie ma większego problemu , można adoptować te od motocykli enduro ( nie wiem jak z montażem tych od plastików ), nie posiadam dużej wiedzy i doświadczenia w tym temacie , wiec przy wyborze kierowałem się oponami tych nielicznych użytkowników LC8 , którzy używają to moto zgodnie z przeznaczeniem i startują w rajdach pustynnych w związku z tym wybrałem ten polecany przez nich .
Na koniec dodam że amortyzator nie załatwi za Ciebie roboty i moto samo nie pojedzie jak po szynie , tylko w jakimś stopniu Ci pomorze , co za tym idzie może okazać się niepotrzebnym i kosztownym wydatkiem .
Powodzenia .

podos 26.01.2009 11:25

@ ramirez

Zalezy od czego masz półki. Uchwyty sa rozne w zaleznosci od moto. Do Afryk nie produkują. Jesli nie nie podpasujesz to frezer. A "palec" spawany lub przykrecany do ramy. Od góry, między główką a bakiem.

PARYS 27.01.2009 15:40

Przyznam, że to ciekawy wynalazek. Jeszcze tego nie widziałem. Ale ja wogóle niewiele rzeczy widziałem jeśli chodzi o motory także nie powinno to dziwić.

Co by oznaczało, że to urządzenie tłumi jak np wpieprzysz się w jakąś koleinę albo dziurwę i jesteś w stanie łatwiej kierę utrzymać?

sambor1965 27.01.2009 15:57

No nie kryje, ze po moim crashu w Kirgizji obiecalem sobie cos takiego sprawic. No ale do Afryki nie robia. Trza rzezbic, albo kupic inna zawieche. Wybralem to drugie...

wieczny 27.01.2009 19:18

Jakby ktoś szukał, to atgreg patentował to w swojej AT
http://www.advrider.com/forums/showt...ght=stabilizer
...na dole strony.

podos 27.01.2009 19:32

W zasadzie to nie afryka tylko półki KTMa. A to robi zasadniczą różnicę.
Do półki afryki nie da sie tego zamontować, bo ma ruchome cybanty na kierownicy- a to musi być sztywne jak... hmmm

ramires 28.01.2009 14:55

ja mam półki od Husqvarny teraz :)
co do sztywnosci to mam wszystko co potrzeba aby zrobic to na sztywno jak będzie taka potrzeba, ale ręce dostaną w kość. Będę testowal pewnie jak już kupie amorek.

podos 28.01.2009 15:42

no niestety, ale oś obrotu amortyzatora musi być idealnie w osi obrotu półek. Jak by był zamocowany przez kierę na cybantach - które jeszcze w Afryce są jakie są - to rozwalisz urządzenie i tyle będzie z tego...

wieczny 04.06.2009 18:34

Czyli co, bez sporej przeróbki nie da się tego zamontować w seryjnej AT? Pytam bo mam możliwość takie coś zanabyć :).

podos 05.06.2009 09:18

jak okazja to bierz albo daj kolegom co chcą się pobawić. :)
Dłubania jest trochę.

zbyszek_africa 05.06.2009 11:00

Bierz Wieczny, w razie co to ja to odkupię, tylko jakieś sensowne pieniądze.

pozdr.

podos 05.06.2009 11:15

Cytat:

Napisał zbyszek_africa (Post 61522)
Bierz Wieczny, w razie co to ja to odkupię, tylko jakieś sensowne pieniądze.

pozdr.

zestaw do Twojego ponad 600 dołkow w stanach (scotts i półki)

wieczny 05.06.2009 11:31

Pińcet peelen, zdjęta z VFR800. Brać?

zbyszek_africa 05.06.2009 11:49

Cytat:

Napisał podos (Post 61524)
zestaw do Twojego ponad 600 dołkow w stanach (scotts i półki)

Upsss, plus jeszcze fracht...
Nie wiem, nie jestem jeszcze przekonany do takiej inwestycjii,
na razie to blokuje łapy i ognia, ale kondycji mało, na niedługo to starcza..

Wieczny nie za dużo zabawy z przeróbką?

pozdr.

Marcin SF 05.06.2009 11:50

jak dla mnie to autentycznie przerost formy nad treścią amor skretu do africy ale jak kto ma luźne pińcset to zawsze można popróbować. A jak kto sie na tym nie zna to można sobie zrobić więcej krzywdy niż porzytku

wieczny 05.06.2009 13:59

Odbija mi, muszę się gdzieś przejechać :). W sumie nie potrzebuję, po prostu jest możliwość. Ale właściwie faktycznie na *uj mi to. W terenie nie dźgam stówą po piachu. A po asfalcie latam jak ta lala :).

ramires 05.06.2009 14:01

Cytat:

Napisał wieczny (Post 61528)
Pińcet peelen, zdjęta z VFR800. Brać?

a VFR nie ma bocznego amorka czasem? przeciez tam nie bardzo jest jak zalozyc to na polke ... boczne są sporo twarsze od tych pod enduro i jak pisze Marcin, mozna sobie kuku zrobic. W scigach amorki sa twarde aby zapobiegaly shimie a nie do latania po piasku. jak nie latasz po piachach to nie wiem czy jest sens wywalac na amorek kase - takie jest moje skromne zdanie.

wieczny 05.06.2009 15:28

Szefie, wiem co widziałem :).

Dzieju 05.06.2009 23:58

Wieczny, ja proponuję polatać na siłownię i bedziesz miał najlepszy amortyzator skrętu,
posiada on pełna regulację siły tłumienia , nie ma kłopotu z montażem, możesz w każdej milisekundzie zmieniać parametry zależnie od drogi, .....
Plastiki mają wątpliwą geometrię przodu ( łapanie szim), natomiast Afryki to nie dotyczy to po co montować.
Mam jeszcze pewną wątpliwość odn. działania.
Otóż jak rozumiem ten amortyzator ma zapobiegać szarpaniu na boki kołem( ograniczać szybkość ruchu kierownicy) czyli np przy lataniu po Saharze z predkościami powyżej 100km/h może mieć to coś uzasadnienie, ale w przypadku jazdy z mniejszymi lub małymi prędkościami w luźnym piachu czy innym błotku szybkość i precyzja skrętu kołem może zapobiec wywrotce.
Amortyzator w takiej sytuacji może nam spowolnić ten ruch, np na niekorzyść.
Niestety nie miałem okazji przetestować takiego amorka na żywo, dlatego rozważam teoretycznie jego działanie.

rambo 06.06.2009 00:16

Mi raz takie szimi złapało na plaży jak popylałem 150kmh po piachu na anakee..
wtedy brakowało mi tego amora skrętu :)

Adagiio 06.06.2009 07:03

Piszecie o teorii bo tak się Wam wydaje , rzeczywistość jest inna !
Po co gdybać jak się nie wie ?
Kolega zapytał tylko czy warto kupić , ja odpowiem że TAK , ale nie jakiś wynalazek od plastika tylko ten dedykowany do motocykli enduro .
Kosztuje kupę kasy i daje jeszcze więcej !
Aha w zupełności nie potrzebny przy jeździe w około śmietnika .

wolly 06.06.2009 09:08

Cytat:

Napisał XRV Rally (Post 61643)
Piszecie o teorii bo tak się Wam wydaje , rzeczywistość jest inna !
.

święte słowa

wieczny 06.06.2009 09:17

Cytat:

Kolega zapytał tylko czy warto kupić , ja odpowiem że TAK , ale nie jakiś wynalazek od plastika tylko ten dedykowany do motocykli enduro .
:Thumbs_Up:

Jarek 06.06.2009 09:26

Ave Adagiio:):):)

petrosbike 09.06.2009 00:42

Cytat:

Napisał podos (Post 41006)

Widzę że historia zatoczyła koło. Taki wynalazek tyle że bez bajerów to juz Junak miał na fabrycznym wyposażeniu :confused:. Tam było cierne ale jakos tak pewniej zamocowane, tutaj te sztyfty, prowadniczki cos nie wzbudzaja specjalnie entuzjazmu i zaufania.

podos 09.06.2009 09:29

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 62032)
Widzę że historia zatoczyła koło. Taki wynalazek tyle że bez bajerów to juz Junak miał na fabrycznym wyposażeniu :confused:. Tam było cierne ale jakos tak pewniej zamocowane, tutaj te sztyfty, prowadniczki cos nie wzbudzaja specjalnie entuzjazmu i zaufania.

Jedna, dość istotna rzecz, je rózniła - ten w Junaku nie działał.:mur:

spider2you 22.10.2012 09:03

Odświeżam temat.
Ktoś już zamontował coś takiego?
Jest na AlleDrogo kilka sztuk z innych motocykli, może komuś udało się coś wyrzeźbić, ale do seryjnej Afri.
Ceny Scotta delikatnie zabijają....

puszek 22.10.2012 09:13

Ja mam amorek razem z zawieszeniem przeszczepiony od KTM 950...Jest trochę rzeźby ,zeby to do ramy umocowac ale da sie...

majki 22.10.2012 09:13

A do czego Ci to potrzebne?? Zamierzasz startować w rajdach pustynnych albo poginać na złamanie karku po kamulcach, żeby Ci kierę z łap wyrywało?? :rolleyes: W "normalnym" użytkowaniu Afryki, wg mnie, zbędny balast. ;)

puszek 22.10.2012 09:16

Amor oszczędza siły oraz chroni przed niespodziewanym wyrwaniem kiery gdy sie rozpręzysz...Mało wazy, duzo kosztuje, ale ...jesli mam dzieki niemu uniknąć gipsu czy drutu w nodze to warto...Poza tym daje duzo w sferze psychiki :-)))

spider2you 22.10.2012 09:57

No właśnie Puszek, ale Ty masz przód do Kata i tam jest inaczej. Ja się zapytuję czy da się to założyć do seryjnej Afri i czy to ma sens, oprócz psychicznego nastawienia.

puszek 22.10.2012 10:09

Czy się da...Na pewno, wiekszy problem jest z mocowaniem do ramy niz do kiery...Ale jest to do ogarniecia...Ja dospawałem kawałek płaskownika(znaczy Izi) i deko obrobiłem na okragło główkę ramy. Co do półki to może bedzie trzeba trochę rzeźbić..Ja miałem półki zmienione pod KTM-a przez producenta. Ja mam cos takiego...
http://www.emigracing.com/
W zasadzie kupujac za 350 $ mozna wszysto pozostałe doskrobac sobie samemu

Sądze , że dla Lepiego byłby to mozliwy nastepny interes...Jeśli zamówiłby same amory i mocowania dorabiał...we własnym zakresie...

Lepi 22.10.2012 10:23

Jakby miał czas, to bym wystrugał taki amorek. To byłoby wyzwanie :)

puszek 22.10.2012 10:33

Lepi...nie amorek, bo to kupa roboty..Amorek trzeba kupic, a strugac tylko mocowania...Napisz do gościa , może obniży cenę przy zakupie 10-20 sztuk...Do dereki tez bym to zapodał....

Lepi 22.10.2012 10:36

No kupa roboty ale jakiej fajnej :) Kiedyś na pewni wystrugam ale dla siebie. To już poważna sprawa i nie chciałbym, żeby ktoś se potem łeb urwał ;)
Mocowanie mogę wystrugać. Czemu nie. Ale to musi się zebrać więcej osób z tym samym motocyklem.

spider2you 22.10.2012 11:30

Czy w grę wchodzą tylko takie amorki jak Scotta, czy też można zastosować poziome, jak chyba w ścigaczach? Może tak byłoby prościej i co najważniejsze taniej.

puszek 22.10.2012 11:35

Nie mm zielonego pojęcia...Ale w offie jest troche inna praca niz na szosie... Podejrzewam , ze te zwykłe mogą być zbytnio narażone na uszkodzenie...Tam jest duże ramie...One działaja na zasadzie zwykłego amora, a te okrągłe maja zupełnie inna zasade pracy...Ale może sie mylę...

Lepi 22.10.2012 11:43

Co do działania to i taki obrotowy i wysuwany (tradycyjny) mogą działać tak samo. Żaden z nich wcale nie musi mieć liniowej charakterystyki.
Czasy i maszyny produkcyjne się zmieniły i raczej robi się już obrotowe bo są jednak mniej narażone na uszkodzenia i na zanieczyszczenia.
Liczy się także łatwość dostępu do regulacji.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:41.