![]() |
Białoruś 30.05-7.06
Chętny ktoś? Wyjazd bez napinki,turystyczny Byłem w zeszłym roku. Pozostał niedosyt. Miały być Bałkany ale czasu brak więc wracam na Białoruś.
|
Orientowałeś się jaka jest sytuacja na Białorusi ?? ( bezpieczeństwo i postrzeganie Polaków )
|
Byłem w zeszłym roku i nie sądzę aby coś się zmieniło. Normalnie, tak jak u nas, w łeb można dostać wszędzie.
|
Też byłem w zeszłym roku na Białorusi. Moim zdaniem bezpieczniej jak u nas. Lepie jnie opierać opinii na medialnych przekazach. Zdziwi się każdy, kto się dowie, że poziom życia w wielu kwestiach jes wyższy jak Polsce. Polecam dace CIA na ten temat.
|
Jeśli chodzi o poziom życia, to nie wiem ale w sklepach jest wszystko. Karty płatnicze w powszechnym użyciu. Bankomaty itp. Motocyklistów mało ale się zdarzają i można pogadać. Po prostu ludzie żyją swoim życiem i nie wiedzą nic o "wielkiej polityce".
|
Zapytałem , bo jakieś 3 dni temu rozmawiałem ze znajomkiem , który handluje z Białorusinami (z zachodniej części kraju ) . Chłopaki zapraszali jego kilka razy , by ich odwiedził . Ostatnim razem ( miesiąc temu ) stwierdzili , że wizytę odradzają z powodu propagandy , którą sieje TV. Podobno chcemy zawłaszczyć część ziemi Białorusi i Ukrainy. Białorusin tłumaczy swoim , że bywa u nas regularnie i w Polsce nikt takich pomysłów nie ma. Mało brakowało , a przy wódce dostałby po mordzie od swoich , że nie jest patriotą , a Polacy przekabacili go na swoją stronę . Na wschodzie Białorusi jeszcze bardziej mają "wyprane" mózgi .
|
Ok wobec tego wyjazd bez wódki:)
|
Słowian chcesz odwiedzać i wódki z nimi nie wypić :dizzy: Za to można 2 x po mordzie dostać :D
|
Wybieram się na Białoruś w terminie 28.05 do 07.06 z żoną. Bez polityki, ale z żubrówką.
I myślę tak, że "jak ty do ludzi, tak ludzie do ciebie" |
Możliwe, że już od 1.06. 2015 na 72 godziny będzie można w Białowieży wejść lub wjechać rowerem bez wizy na Białoruś i pohasać po puszczy, ja się wybieram rowerowo.
|
O, to mi się podoba. Możesz powiedzieć gdzie szukać informacji na ten temat? (Sory Kuzomen za wcinkę)
|
W naszych mendach słabo z informacją. Rozmawiałem ze Strażą Graniczną w Białowieży to od nich mam info. że od 1.06 rusza już ruch bezwizowy czyli 72 godziny po puszczy z buta lub rowerem. Mam niedaleko wiec idę na pierwszy ogień.
|
A jak wygląda kwestia noclegów w hotelach?
Coś czytałem o konieczności meldowania się, deklarowania gdzie się śpi itp. Na Ukrainie chyba tez coś takiego było ale nikt się do prawa nie stosował. Generalnie luzik? |
Generalnie luzik z noclegowaniem itd. Hoteli raczej nie ma za wiele. My spaliśmy w namiotach i prywatnych kwaterach. Ludzie zawsze chętnie pomogą.
|
|
Byliśmy rok temu przy okazji MŚ w hokeju, albo i dlatego w tym czasie, że nie trzeba było się z wizami bawić. Kraj super do jazdy, na wschodzie mało aut i moto jeszcze mniej, ludzie bardzo mili i uczynni, wszyscy i wszędzie. Milicja się nas nie czepiała, ale to może dlatego, że MŚ były i liczyli się z kibicami.
Spanie w hotelu w Nowogródku (wczesny Gierek) musiało być z meldunkiem, ale mimo papierologii obyło się bez kłopotów. Sklepy pełne towarów (w miastach), bo na wsi nie robiliśmy zakupów, ale tam może byc ciężko z towarem. Wymiana dolarów lub euro w banku odbyła się bez kłopotów, choć swoje do jednego okienka musieliśmy odstać, ale można było drożej, choć szybciej wybrać kasę z bankomatu. Pierwszy raz miałem cały milion przy sobie :) Myślę, że 500 zł wraz z paliwem, to max co trzeba mieć ze sobą. Tydzień życia i jeszcze na szaleństwa wystarczy, choć alkohol w cenach jak u nas, więc szału nie ma jak to kiedyś bywało podobno, że 0,5 za 7 zł było. Generalnie, to do Mińska jest co zwiedzać, bo potem, to już raczej niewiele. |
Cytat:
Rejestracja/meldunek jest obowiązkowy jeśli się przebywa dłużej niż 5 dni roboczych. Świstek sprawdzają na granicy. Meldują w każdym hotelu, więc warto jakiś taki jeden nocleg w hotelu zaplanować. Bardzo fajny kraj Białoruś. Polecam. A Białorusini to taki naród do serca przyłóż. Pozdro. |
Dzięki za info :Thumbs_Up:
A są jakieś problemy z wizą? Na jakie koszty się nastawić? |
Musisz poczytać na stronie konsulatu, z tego co pamiętam, to koszt ok. 30 euro, ale mogę się mylić.
|
Wiza kosztuje 25 euro. Ubezpieczenie zdrowotne 40 złotych. Jeśli załatwiasz przez pośrednika to dochodzą dodatkowe koszty ale wszystko załatwiają za Ciebie (łącznie z voucherem).
Spider, nie wspomniałeś o barterze: wódka za kiełbasę i herbatę owocową:D |
Pamiętam, pamiętam, ale jeszcze trzeba było dopłacić :(
Choć takiego specyfiku jak tam to chyba w życiu pić nie będę, do tej pory mam lęki z nad Niemna :) |
Możesz powiedzieć po co jest ten voucher?
|
To jakby potwierdzenie rezerwacji/pobytu na Białorusi przez firmę/hotel. Jak masz zaproszenie, nie musisz tego mieć. Jak nie masz, to firmy zajmujące się pośrednictwem wizowym załatwiają to za dodatkową opłatą
|
OK. Dzięki za szybką odpowiedź
|
W zeszłym tygodniu za wizę prywatną na 12 dni zapłaciłem w biurze pośrednictwa 420zł. Cena objęła wszystko co potrzebne, łącznie z ubezpieczeniem i fotką do wizy. Mój udział w załatwianiu, to tylko łaskawe przyjście do tego biura z paszportem.
Zdrówko, Miszel |
420 to już dosyć sporo :mad:
|
No tak, sporo. Ale ubezpieczenie jest obowiązkowe. A poza tym najważniejsze: jak nie zna się tam nikogo kto mógłby wystosować zaproszenie, to trzeba w tej kwestii zdać się na pośrednika. A to kosztuje....
No i nie muszę się sam pieprzyć z papierkami. Nienawidzę tego :mad: Zdrówko, Miszel |
U mnie wyjdzie ok.380 + 30 zł zdjęcia. Wszystko przesyłam kurierem do biura i tyle. Nie mam czasu na załatwianie osobiście. Za wygodę trzeba płacić.
|
Pany na Białoruś nie trza voucherow nie dajta sie podprowadzic. Rezerwujecie hotel na jakims portalu typu booking i wydrukiem mailowym lub potwierdzeniem z tym jedziecie do ambasady. Nastepnie rezerwacje cancelujecie. Pamietajcie aby rezerwacja byla na tyle dni na ile chceta wizy. Przetestowane...Nie trzeba tez zaproszenia. Wystarczy ksero paszporta Białoruskiego łobywatela, albo łobywaltelki jakiej...
|
No problem, paszport białoruski gdzieś mam:) A na poważnie: wiza już jest. Czas na wyjazd.
|
Serdeczne podziękowania Tomkowi za przewodnictwo po tym przyjemnym kraju. Dzięki jego wiedzy wyjazd miał kontekst historyczny - wiele śladów po polakach i wspólnej, trudnej czasami historii.
Towar zgodny z opisem, szczerze polecam tego alegrowicza. |
Pany! Cztery strony i ani jednego zdjęcia! ;)
Wszyscy byli, wiele widzieli niech się troszku podzielą wrażeniami. Oskołę brzozową z miętą piłem i oryginalną ;) biełoruską kawę taż, chlebnyj kwas z Liddy cze ka w chołodilniku , wieczorem dowiozą czystą Nalibocką... Tylko tych zdjęć nie ma :) Miras! Wyspałeś się? weź oddech i dawaj śmiało z opowieścią! Na ciepło smakują lepiej! |
Ja jeszcze w podróży jestem, na roztrenowaniu i opowiadaniu rodzinie jak było.
Dotrę do domu to na pewno coś skrobnę. :) |
Witam,i co Kuzomen wyjechales w koncu na ta Bialorus?
|
Jest, jest na Białorusi, wczoraj zdjęcia na FB wrzucał. Cały i zdrowy, choć nie wiadomo czy trzeźwy :)
|
Rowerem jeszcze przez Białowieżę na 72 godz. nie można, dekret czeka na uprawomocnienie. Dobrze nawet, bo kolano nie pozwala. Piszcie Panowie o Swoich wrażeniach.
|
Wróciliśmy cali i zdrowi. Super wyjazd i super towarzystwo. Jak tylko ogarnę się czasowo skrobnę coś i zapodam kilka fotek.
|
pisz szybko co warto zobaczyć.. jadę za 3 tygodnie...
|
:umowa:Tak jak pisał Tomek ... Cztery strony wątku - połowa z tego powinno być fotek i opisów! :drif:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:22. |