![]() |
2 zimowe tygodnie w ciepłym miejscu 4x4 - gdzie?
Witajcie,
próbowałem sam coś ogarnąć ale nic tak nie nakieruje na właściwe tory jak doświadczeni forumowicze. Czas: 25.12.2014 - 06.01.2015 Cel: ciepły, tani i przyjazny kraj Pojazd: LR Discovery II Budżet: jak najmniej ale nie o chlebie i wodzie Chcielibyśmy spędzić te niecałe 2 tygodnie gdzieś z dala od Polskiej zimy. Fajnie jakby można było się trochę odalić od miast. Spanie najlepiej w aucie/namiocie. Bez luksusów. |
IMO Turcja. Nad morzem ciepło, w górach śnieg - dla każdego co lubi. I dojazd w jedną dobę. Sam planuje na wiosnę, południowo wschodnie rejony ; kraj ten na ogół.traktowany jest jako tranzytowy, a im więcej się mu przyglądam, tym ciekawszy się wydaje być.
|
Turcja i taniość nie idzie w parze :D
mało czasu... w takim przypadku bym rozważył samolot do ciepłego kraju i wynajem czegoś na miejscu :D koszty dojazdu dyskoteką do najbliższego miejsca w którym jest ciepło i tanio powinny wyrównać się z tymi na przelot... a nie tracisz cennego czasu na wypoczynek zasypiając na autostradzie :D |
Nie cierpię podróżowania samolotem... W tym mój problem :)
Pojechałbym hiluxem, który pali mniej - kabina ciasna potwornie plus tylne sedzienia można porównać do ławki kościelnej na której 200km to wyzwanie (minus wersji king cab). Pojechałbym osobówką ale wtedy asfaltu trza się trzymać choć spalanie o połowę mniejsze. Najchętniej poleciałbym Afri - ale w 3 to chyba sie nie da na moto... Chyba. O turcji nie myślałem. Oprócz droższej ropy coś jeszcze z kosztów zasługuje na uwagę? Będę wdzięczny za wszelkie inne porady i sugestie. |
O grecji myslales?
|
Cytat:
caly kraj ma byc cieply,czy tylko jakis kawalek? Budzet-jak najmniej- w sensie 2000 zl na wyjazd, czy tez 10 000 |
Moab ;)
|
Moab?Toz tam mroz!!!!
http://www.yr.no/place/United_States...tatistics.html |
Ciepłe - nie chcemy się opalać :D Poprostu uciec od Polskiej zimy troszkę. Nie musi być wszędzie ciepło.
Jeśli nie poradzicie mi nic lepszego to mieliśmy plan uderzyć na Grecję. Dojechać jak najszybciej, a potem poszwędać się na miejscu. Co do budżetu to kompletnie nie mamy określonej kwoty. Chcemy wydać jak najmniej, a mieć jak najwięcej wspomnień. Koszt dojazdu - uważam za konieczność więc na odległość mocno nie patrzę. Byleby nie spędzić połowy czasu na dojazd. |
Jesli zdecydujesz sie na Grecje - polecam ci z calego serca Kefalonie.
Przepiekne plaze, i gory, no moze gorki, tuz obok. Trasy malownicze, sa tez szutry przez szczyty ktore naprawde sa dosc wymagajace a widoki zapieraja dech w piersiach Do tego wyspa nie jest az tak turystyczna |
teddy-boy dziękuję za to miejsce. Plaże, góry/górki, szutrowe drogi i piękne widoki - takie miejsce którego szukamy. Fajnie by było odjechać trochę od asfaltu.
Narazie oprócz Grecji nie mamy alternatyw. Orientujesz się jak wygląda sytuacja na wyspie zimową porą? Jak z noclegiem o tej porze? Z tego co czytam na guglach wynika, że najlepiej wynająć coś w okolicy Agrostolion - dużo miejsc otwartych itp. |
Tunezja ?? Ferry Civitavecchia-Tunisu-Civitavecchia pewnie kole 3 klocki PLN ale raczej na 100% ciepło i sucho - popytaj Adama z Biecza on tyle co wrócił z tego kierunku.
|
A jak z obecną sytuacją w krajach afrykańskich leżących na Morzem Śródziemnym? Bez obaw można tam się udać?
Ostatnimi czasy trochę się tam działo, na stronie MSZ są ostrzeżnia niby dla podróżujących.... Braliśmy na samym początku tę opcję pod uwagę ale głównie przez w/w ostrzeżenia nam przeszło. |
MSZ pisze na stronie internetowej typowe dupochrony-dla nich najlepiej,zeby nie wyjezdzac z Uni.
Prom, jak pisze Pawel, okolo 800 Euro Ale czy bedzie cieplo- bylem tam kiedys w styczniu i chodzilismy w czapkach i kurtkach(na polnocy), na pustyni bylo cieplo-30 stopni w dzien Ale wycieczka nie wyjdzie tanio...troche kilometrow przez Europe, pozniej prom za 3000 i to bez kabiny, na miejscu za to tanie paliwo :) |
Paliwo jest mega dużym plusem, już wcześniej się przez to sliniłem na tamte rejony. Muszę przeliczyć koszt dojazdu plus prom - LR to nie AT i swoje żłopie.
Kwestia też w ile uda sie dostać tam na miejsce. Dwa dni drogi włączając prom jak nic. Czyli 4 na dojazd - licząc, że wszystko pójdzie z planem . Zostaje 8-9dni na miejscu... Gugle Maps gada, że dojazd do Civitavecchia - 30h. Plus prom widziałem minimum 20h. Drogi Mirmilu rozumiem, że inne sąsiadujące z Tunezją również można uważać za w miarę bezpieczne? Mam na myśli tereny poza kurortem nadmorskim. Dzięki za zaintersowanie i wszelkie rady. Znacznie łatwiej będzie mi cokolwiek ustalić. |
Cytat:
Ale tam i tak nie pojedziecie, wiec nie masz sie co martwic. |
Jest prom z Genova do Tunisu , spotkałem na pustyni ekipę 4x4 i mówili że załatwili bilety za 370 euro ( auto , kierowca i spanie w kabinie 4 osobowej ) nie wiem jakim płynęli armatorem bo mnie to nie interesowało . Teraz jest bardzo mało turystów i oprócz niewiernych mało kto pływa , promy sa zapełnione w 30% . Ja pływam Grimaldi ponieważ mam na niego dobre ceny .
W styczniu i lutym nie jeździ sie do Tunezji bo to 2 najzimniejsze miesiące z opadami . Żeby było ciepło to od Tozeur na południe do Ksar Ghilane , zachowując odległość 30 km od granicy algierskiej , masz otwarta strefę dla ruchu turystycznego . Przez dwa tygodnie jest co robić , tanie paliwo , mety do spania i jedzenie ( orata z frytkami i sałatką 7 dinarów ) , ON - 1.25 , benzyna 1.67 . Za 1 euro płacą 2.26 dinara . Powodzenia . |
Armator ten z Genui to GNV , ale jest jeszcze linia tunezyjska , też z Genui .
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:36. |